Lecția 1: Cum aleg un aparat foto – 5 Sfaturi Utile!

August 6, 2016 Enjoy Photography No comments exist

PASUL 1 ÎN FOTOGRAFIE: AI NEVOIE DE UN APARAT FOTO!

Camere foto digitale
Imagine cu titlu de prezentare

ARTICOL ACTUALIZAT: 28.06.2019
(PS: Este un articol, complex și lung. Adu cafeaua!)


Hai să recunoaștem una și bună!

De când cu rețelele de socializare și evoluția tehnologică, fotografia a devenit Zeul Internetului! 

Ești de acord cu mine?

Fie că ai doar un smartphone, o cameră compactă, un bridge, un mirrorless sau un DSLR, în ziua de astăzi, constat că fotografia a devenit unul dintre cele mai accesibile și vânate hobby-uri. 

Care este motivul?

Unul din principalele motive pentru acest fapt, se datorează evoluției tehnologice, care facilitează accesul la gadgeturi de ultimă generație, gadgeturi care se lansează la o distanță de cel mult un an unul față de celălalt.

Uită-te doar la furnizorii de smartphone-uri: la maxim 6 luni, apare un nou telefon ultra șmecher!
Cel puțin, așa la prima vedere, deoarece adevărata inovație, se vede abia după câteva generații distanță. Dar ăsta este un alt subiect. Nu pentru azi! 🙂

Trăim într-o eră a consumerismului, în care avem putere de cumpărare, iar furnizorii de produse și servicii, profită de acest aspect, la maxim!

Revenind, la începutul articolului am scris că „fotografia a devenit unul dintre cele mai accesibile hobby-uri” și așa este! Este accesibil dpdv financiar (până într-un anumit punct, despre care voi discuta mai jos) și dpdv tehnologic. Totuși este mai puțin accesibil privind trecerea de la o simplă pasiune la adevăratul profesionalism, indiferent de genul de fotografie care te pasionează sau te va pasiona.

Explic!

Lumea fotografiei, este o lume măsurabilă în pași și trepte (sau niveluri), unde doar tu poți decide cât de sus vrei să urci.

Toți am început cu treapta (nivelul) zero, care a fost reprezentativă deciziei cum că ne place arta fotografică.

Apoi a urmat primul pas, și anume achiziționarea primului aparat foto.

Apoi ne-am făcut curaj să urcăm o nouă treaptă, ajungând astfel la nivelul întâi, care este definit drept „Începător în fotografie”.

Astfel, ne-am pus pe treabă, și am dat dovadă de exces de zel, fotografiind tot în jurul nostru: ne capta ceva atenția și bam, o fotografie!

O fi bine? O fi rău? Este excelent!

Doar apăsând butonul declanșator, poți să înveți și să crești de la o fotografie la alta!

Reține totuși, faptul că prima treaptă urcată nu te face în mod intrinsec un fotograf în adevăratul sens al cuvântului. Dar, primul nivel este cel mai important! 

De ce?

Primul nivel, este nivelul acțiunii! Acesta reprezintă trecerea de la visare la acțiune.

Ai luat atitudine, ai înlocuit visul cu realitatea! Și cu toții știm că împlinirea unui vis, cere sacrificii.

Poate că ai renunțat la 3 excursii ca să îți cumperi primul tău aparat foto!

Dar, acum ai o satisfacție care depășește insatisfacția de moment a respectivului sacrificiu pe care l-ai făcut pentru a-ți vedea visul cu ochii!

Așadar, să trecem la subiect! 🙂


OK! AM DECIS CĂ ÎMI PLACE FOTOGRAFIA ȘI VREAU SĂ PLEC LA DRUM. CE APARAT FOTO ALEG?

Recunosc, alegerea unui aparat foto nu este niciodată o sarcină prea ușoară!

De multe ori am fost în ipostaza să fiu nevoită să aleg un aparat foto pentru o cunoștință care nu se prea pricepea la astfel de gadgeturi, dar care avea un buget X prestabilit și mai ales, avea o imagine în cap despre cum ar trebui să se comporte acel aparat, astfel încât să satisfacă nevoile consumatorului final.

Acest comportament, al aparatului de fotografiat presupune cel mai adesea: culori naturale, imagini clare noaptea (direct din mână) și un Zoom imens, dacă se poate.

Din păcate (sau fericire), aparatul perfect (adică bun, ieftin și versatil), încă nu s-a inventat și nici nu o să se inventeze vreodată!

De ce?

Pentru că dacă s-ar inventa, atunci ar dispărea concurența de pe piață. Toată lumea ar cumpăra perfecțiunea!

Astfel, când atingi perfecțiunea, evoluția se oprește și banii nu mai circulă!

Concluzia?

Nu se va inventa niciodată un aparat foto perfect!

Buuuun… Am lămurit-o și pe asta!

Revenind la aparatul imperfect, adesea, consumatorul final, este ușor dezamăgit de prima sa achiziție, cu atât mai mult cu cât își cumpără de pe Internet aparatul foto de capul său și fără să-l fi atins vreodată în prealabil.

Motivul pt care este dezamăgit?

Se întâmpla asta, pt că adesea, consumatorul alege aparatul după „ureche”.

Adică, intră pe un website de profil, citește descrierea, câteva comentarii de tipul: „Aparatul este super!”, „Sunt mega mulțumit/ă!”, „Este cel mai tare!”, fără a aprofunda dincolo de marketing-ul celor care vor să vândă prin scrieri pompoase și stufoase sau dincolo de comentarii nesusținute prin argumente care să vină să explice de ce este „cel mai tare/bun”!

Așadar…

Sfatul 1 în alegerea unui aparat foto: fă-ți temele!

Când vrei să achiziționezi un aparat de fotografiat, fă-ți temele! 

Uită-te la review-uri scrise sau video despre respectivul aparat. Mergi în magazine și ia în mână aparatul ăla foto și joacă-te cu el: butonează-l, trage câteva poze, vezi cum îl simți în mână, și alte diverse aspecte care te mai interesează.

Nu contează că vânzătorul îți spune: ”Astea s-au vândut cel mai bine/foarte bine! Și acum sunt și la super ofertă! Nui vei regreta achiziția făcută!”.

Nu uita, că vânzătorul, trebuie să vândă! De asta este el pus acolo.

De multe ori am pățit să întâlnesc vânzători de anumite gadgeturi, care habar nu au despre ce vorbesc, care nu sunt pasionați de produsele pe care la comercializează compania unde lucrează.
Ei sunt acolo, doar ca să-și câștige pâinea, de cele mai multe ori.

Așadar, nu te lăsa copleșit/ă sau intimidat/ă de vânzători.
Asta le este meseria: să te piseze la cap să cumperi!
Dar tu, fii mai inteligent/ă și ia-ți timpul necesar să te joci cu produsul, a.î. să nu regreți ulterior achiziția făcută.

Sfatul 2 în alegerea unui aparat foto: nu există bun și ieftin! Dar…

Da! Îmi pare rău să te dezamăgesc, dar nu există bun și ieftin! Chiar dacă ieftin, este un termen relativ, în funcție de veniturile și puterea de cumpărare a fiecăruia.

Persoanele care mi-au cerut ajutorul, fiind la început de drum, nu sunt aproape niciodată dispuse să cheltuiască o avere cu alegerea aparatului foto, dar cu toate astea vor cel mai bun aparat (posibil).

Vestea bună este că sunt totuși dispuși să negocieze puțin la prețul pe care-l au de plătit.

Astfel, dacă bugetul inițial este de 1500 lei, cel mai adesea, cumpărătorul este dispus să mai scoată 100-200 lei în plus pentru a luat un aparat mai performant, cu atât mai mult, cu cât recomandarea vine din partea unui „expert” în domeniu! 🙂

Așadar, chiar dacă spuneam că nu există bun și ieftin, este bine, că este loc de negociere. Astfel, se poate face cea mai bună alegere în bugetul respectiv.

Și… asta, ma duce la sfatul numărul 3.

Sfatul 3 în alegerea aparatului foto: nu ai nevoie de ultima generație de aparatură! Mai bine…

Mai bine investește într-un obiectiv de calitate, decât într-un aparat foto de ultimă generație!

Așa cum spuneam și mai sus, adevărata evoluție tehnologică nu se cunoaște cu fiecare generație de gadgeturi.

Abia o dată la 2-3 ani (sau chiar mai mulți) apare o „tehnologie revoluționară”!
Până atunci totul este presărat de mici îmbunătățiri și muuuult marketing, bine pus la punct!

Astfel, în alegerea aparatului foto, mai bine te orientezi către un aparat din penultima sau ante-penultima generație.

Spre exemplu, dacă vrei să cumperi un aparat foto tip DSLR (despre care îți scriu mai jos) nu te arunca la ultima generație care costă <3000 sau <4000 lei, chiar dacă ai buget!

Un DSLR cu una sau chiar două generații în urmă este cel mai probabil la jumătate de preț, iar de diferența de bani, poți achiziționa un card de memorie de calitate, un obiectiv mai bun decât cel de kit, o geantă foto, un trepied bun sau niște filtre foto bune.

Un DSLR scump (adică de ultimă generație) în combinație cu un obiectiv ieftin (adică slab calitativ), nu va produce fotografii mai calitative față de un DSLR ieftin (adică mai vechi apărut pe piață) în combinație cu un obiectiv scump (adică de calitate)!

Crede-mă! Știu ce vorbesc! Ba chiar am să fac și un review pe tema asta în viitor, promit! 🙂

Și acestea fiind spuse, să trecem la următorul sfat privind alegerea aparatului foto!

Sfatul 4 în alegerea unui aparat foto: recomandări și tipuri de camere!

Dacă nu ești încă decis/ă cât de departe vrei să ajungi în domeniul fotografic, și dorești doar să tatonezi terenul, atunci alegerea aparatului foto este cât se poate de simplă:

sony-wx-350
Imagine cu titlu de prezentare: aparat foto compact

Varianta 1 în alegerea aparatului foto:

O cameră compactă sau / și chiar și un smartphone îți pot fi suficiente dacă ești adeptul/adepta fotografiei de tip auto-cotidian în care viața ta de zi cu zi este vedeta.

Aici sunt incluse pe lângă clasicele selfie-uri și pozele cu mâncarea de zi cu zi (adică acel Food Photography care este în trend pe Instagram) sau cele cu rutina ta de zi cu zi: acasă, la muncă sau în vacanțe etc.

Pe scurt, vrei să incluzi poze pe care să le arăți prietenilor tăi de pe Facebook, Instagram sau Twitter și cărora le mai aplici câte un filtru într-un program de editare dedicat, fără prea multe alte bătăi de cap.

Din punct de vedere financiar, la momentul scrierii articolului, această investiție variază de la aproximativ 400 lei până la 20.000 lei. (Da, da! Ai citit bine: douăzecidemii lei! Acest preț se pretează pentru aparatul foto compact profesional Leica Q.)

Imagine cu titlu de prezentare
Imagine cu titlu de prezentare: aparat foto – Bridge Nikon

Varianta 2 în alegerea aparatului foto:

O cameră de tip bridge poate fi companionul ideal dacă îți dorești un aparat foto similar unui DSLR, dar fără investițiile de rigoare care vin la pachet odată cu acesta.

Dacă ești o persoană căreia îi place să călătorească și să imortalizeze momentele trăite în drumeții, fără pretenții extraordinare de calitate a imaginii și fără a căra un ghiozdan plin cu echipament după tine, atunci bridge-ul ar putea fi răspunsul potrivit pentru tine, mai ales datorită versatilității acestuia în ceea ce privește plaja focală (adică „zoom-in”-ul aparatului).

Acest gen de aparat, recunosc, că se apropie mult de acel „bun și ieftin” menționat mai sus.

Aparatul produce imagini de calitate și ziua și noaptea (aceste tipuri de aparate, avand incorporat un stabilizator optic, în mai toate cazurile) și dispune de un zoom optic 30x, 40x sau chiar și 60x. Totul într-un corp destul de compact și ușor dpdv al greutății pe cântar!

Din punct de vedere financiar, la momentul actual, investiția într-un bridge variază, aproximativ, între 740 lei și 3500 lei.

Dacă, totuși, te-ai decis că vrei puțin mai mult de la fotografie decât simpla tatonare a terenului, indiferent de câte trepte alegi să urci în domeniu, atunci alegerea unui aparat foto devine ceva mai sofisticată:

Imagine cu titlu de prezentare
Imagine cu titlu de prezentare: aparat foto – DSLR Canon

Varianta 3 în alegerea aparatului foto:

Un aparat foto DSLR entry-level cu un obiectiv de kit este ideal ca prim pas pentru a putea porni la drum.

Cele două mari avantaje care vin la pachet cu o astfel de aparatură sunt: imagine de calitate superioară și posibilitatea de a aborda orice temă fotografică datorită paletei largi de lentile comercializate pe piață.

Ca și dezavantaje: odată cu evoluția ta pe treptele fotografiei, și necesitatea investițiilor crește direct proporțional cu treapta pe care te aflii.

De exemplu: te-ai decis să iți cumperi un DSLR cu obiectivul de kit care te costă în medie 2200-2500 lei.

În realitate, o să constați, la puțin timp distanță (1-2 ani) că de fapt aparatura te costă ceva mai mult: o să ai nevoie de un acumulator de rezervă, o să vrei: un trepied, un filtru (sau mai multe), un bliț extern, un alt obiectiv (sau mai multe), un rucsac dedicat pentru transport, un grip etc.

Adevărul este că… cu cât urci mai multe trepte în domeniul fotografic, cu atât vei avea mai multe pretenții și cu atât mai mult vei considera necesar să faci anumite investiții. 🙂

Imagine cu titlu de prezentare
Imagine cu titlu de prezentare: aparat foto – Mirrorless Sony

Varianta 4 în alegerea aparatului foto:

Ar fi un mirrorless.

La fel ca și la DSLR, un aparat foto mirrorless cu obiectiv de kit este ideal, având aceleași avantaje și dezavantaje ca DSLR-ul cu mici excepții.

Avantajele suplimentare față de DSLR sunt dimensiunile reduse ale aparatelor, deci și o greutate mai mică –  ideal de cărat peste tot cu tine fără să-ți rupi spatele sau să îți ocupe foarte mult spațiu în geantă/rucsac.

Un alt avantaj, (consider eu, și sunt subiectivă), este calitatea imaginii care este ceva mai bună la mirrorless-urile entry-level față de DSLR-urile entry-level.

Din punct de vedere al dezavantajelor includ aici dimensiunile mici ale aparatelor, în mod special pentru cei care au mâinile mai butucănoase.

De asemenea, acumulatorii se descarcă de două ori mai repede, lipsește adesea view-finder-ul, iar paleta de obiective de pe piață este încă destul de restrânsă și piperată dpdv. al prețurilor, comparativ cu cele dedicate DSLR-urilor.

Imagine cu titlu de prezentare
Imagine cu titlu de prezentare: aparatura foto diversă

Sfatul 5 în alegerea aparatului foto: produse noi sau second hand?

Dacă nu ai un prieten priceput la aparatura fotografică, atunci ar fi ideal să nu te avânți într-o zonă second hand de tip olx.ro sau okazii.ro, căci s-ar putea să ai surprize neplăcute de la început, surprize care să te facă să te lecuiești de fotografie.

Dacă totuși, bugetul ți-e limitat și vrei tu musai un aparat foto second hand, atunci cere livrare cu verificare sau întâlnește-te cu vânzătorul și inspectează vizual produsul pentru a verifica dacă nu există urme de crăpături sau lovituri în carcasă.

Verifică inelul metalic în care se montează obiectivul (montura), verifică butoanele și rotițele, ecranul și vizorul optic. Verifică tot!

De asemenea, trage câteva cadre și ascultă cum se comportă aparatul în timp ce faci pozele (să nu cârâie, să nu mârâie).

Vezi dacă obiectivul nu este zgâriat, dacă optica-i intactă și dacă focalizează etc.

Verifică fiecare element în parte!

Dacă vânzătorul nu are nimic de ascuns, nu te va repezi cu verificarea și nici nu va încerca să te convingă, verbal, că aparatul e în stare optimă, ci te va lăsa să-ți faci damblaua.

Așadar, dacă ai emoții cu privire la alegerea unui aparat second hand și nici nu ai pe nimeni prin preajmă să te sfătuiască în privința acestuia, mai bine stai pe curu’ tău și alege un aparat foto nou sau second hand de la firme serioase, precum cei de la F64, chiar dacă scoți câteva sute de lei în plus, din buzunar.

Apropo, ulterior am scris un articol mai amănunțit despre cum se alege un DSLR second-hand, pe care îl poți citi, chiar aici! 😉

Sfat BONUS în alegerea unui aparat foto (I):

În alegerea aparatului foto, este necesar să ții de asemenea cont de paleta/nuanța de culori pe care este capabilă să o reproducă senzorul aparatului.

Adică? Ce înseamnă asta?

Fără să intru în prea multe detalii, asta se traduce că anumite aparate de fotografiat, dispun de senzori care produc culori mai reci (ex: Sony, Nikon), iar altele, de senzori care redau culori ceva mai calde, si adesea mai apropiate de culorile reale (ex: Canon, Fujifilm).

Astfel, dacă îți plac culorile mai reci, cu tente mai verzi-albăstrui, mergi pe mărci precum Nikon sau Sony. Iar dacă preferi culorile mai calde, alege Fujifilm (au cele mai faine culori, în opinia mea) sau Canon.

Sfat BONUS în alegerea unui aparat foto (II):

Acum, când actualizez acest articol, inițial publicat în 2016, m-am gândit să-i adaug un plus de valoare.

Astfel, în rândurile de mai jos vin cu câteva recomandări propriu-zise de aparatură foto comercializată în prezent, atât la furnizorii direcți, cât și pe piața second-hand (SH).

Privind alegerea aparatului foto, în materie de DSLR/Mirrorless, aș merge pe…:

 • DSLR-uri Canon: 60D (am scris un review despre el, chiar aici), 750D, 760D, 800D, 70D, 77D, 200D
  *(Au cel mai bun raport calitate/preț per ansamblu, comercializând și o gamă largă de obiective de calitate, la prețuri avantajoase: Canon 50mm f/1,8, Canon 24mm f/2,8, Canon 40mm f/2,8 etc.)
 • DSLR-uri Nikon: D3200, D3300, D3400, D5300, D5500, D5600
  *(Personal am testat doar D5300 <care este super cu o sticlă de calitate, cum ar fi obiectivele Sigma Art> și D750, dar ultimul iese din ecuație, fiind un aparat destinat utilizatorilor avansați)
 • Mirrorless-uri Sony: A5100, A6000, A6300, A6500
  *(Personal am avut pe mână pt un an de zile Sony-ul A5100, și este o cameră cu mult potențial, dar obiectivele cam piperate la preț și dimensiunile extrem de reduse ale aparatului, m-au făcut să mă întorc la DSLR)
 • Mirrorless-uri Fujifilm: X-T10, X-T20, X-T30, X-T1, X-T2, X-T3
  *(Sunt mulți fotografi profesioniști care au renunțat la Nikon D750, pe care îl menționam mai sus, pentru a profita de capacitățile și culorile modelelor X-T2, X-T3)
  **(Dacă am zis că sunt profesioniști care au renunțat la DSLR pt Fuji X-T2, X-T3, de ce le recomand și începătorilor? Pentru că sunt camere ușor de utilizat odată ce înveți puțină tehnică și furnizează pe piață, obiective de foarte bună calitate la un preț mai mult decât avantajos! Acesta este motivul! 😛 )
  ***(Începând cu Iulie 2019, sunt fericita posesoare a unui aparat foto X-T1, despre care am să povestesc într-un articol din viitorul apropiat.)

Acestea fiind spuse, am ajuns la final cu articolul de astăzi.

Sper ca această introducere să îți lărgească perspectivele fotografice, iar dacă ai întrebări sau nelămuriri, adresează-mi-le într-un comentariu, mai jos, iar eu îți voi răspunde în cel mai scurt timp posibil.

PS: Nu uita că cel mai bun aparat foto este cel pe care alegi să-l porți cu tine și să-l folosești, căci dincolo de toate aspectele, în fotografie, imaginația este limita și cardul de memorie ce-l ai asupra ta! 🙂


PS: ENJOY PHOTOGRAPHY te așteaptă și pe pagina oficială de FACEBOOK, cu fotografii delicioase, zi de zi, chiar  aici!


Apropo, dacă te alături comunității Enjoy Photography, primești un e-book gratuit și rămâi, totodată, la curent cu noutățile de pe website.

SUPER! MĂ ALĂTUR COMUNITĂȚII! 🙂

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply