Am schimbat aparatul foto: de ce am ales un „amărât” de Fuji X-T1 in locul „bestiei” de Canon 5D mark 3?

August 11, 2019 Enjoy Photography No comments exist

Da! Am făcut-o și pe asta! Am schimbat aparatul foto full-frame cu un „amărât” (a se observa ghilimelele) de Fujifilm, iar motivul pentru această schimbare îl regăsești în prezentul articol. 🙂

Imagine cu titlu de prezentare: Fujifilm X-T1 versus Canon 5D Mark 3
Sursa imaginii: internet

Menționez de la început că aparatul foto Canon 5D Mark 3 este încadrat la camere profesionale, este robust, este rapid, focusul este acolo unde trebuie să fie de fiecare dată, stă super bine la ISO ridicat, are un dynamic range foarte bun și… este un cal de bătaie pe termen lung.
Cum spuneam, este o mică „bestie”.
Dar oare chiar am nevoie de această bestie?

Și… da, Fujifilm X-T1 nu se compară! Nu se compară pentru că pur și simplu sunt multe diferențe între cele două camere foto, și nu sunt la fel din niciun punct de vedere.

Dar, după mai bine de 6 ani pe Canon, era necesar să schimb sistemul?

Dacă da. De ce?

Nu, nu o să compar mere cu pere, dar am să îți spun de ce am ales să renunț la full-frame pentru sistemul Crop, după ce ani de zile am făcut tranziții de la un entry-level, la mid-level, doar ca să îmi cumpăr un DSLR full frame.

E o povestioară destul de lungă aici la mijloc, așa că ia cana de cafea/ceai lângă tine și savurează-ți băutura în timpul lecturii.
Sunt șanse să te regăsești într-această istorisire! 🙂

Acest colaj este realizat din fotografii trase cu aparatul foto Fujifilm X-T1, în Sighișoara, pe timpul nopții (cam orele 23:30-00:00), unde am testat pentru prima oară potențialul acestui aparat foto pe parte de ISO și stabilizare optică.
© Ștefania Gal – Toate drepturile rezervate

Să începem cu începutul….

În trecut (acum ani buni), și eu ca și mulți alți începători în domeniu credeam că X face niște super poze doar pentru că are un aparat foto scump. Nu pentru că muncește pentru acele fotografii, ci pentru că are aparatul ăla foto care valorează mii/zeci de mii de lei.

Da! La un moment dat, toți facem greșeala asta, să ne agățăm de iluzia că „un aparat mai scump este ceea ce avem nevoie pentru a face poze mai bune.”
Nimic mai fals!

În mare parte, se face această greșeală datorită unui marketing bine implementat care te determină, la nivel subconștient, să-ți dorești un produs de care nu ai nevoie, iar pe de altă parte, este pur și simplu în natura omului să-și dorească mai mult!
Așadar, marketingul și dorința umană, împreună pot duce la dezastre financiare. Mare grijă!

Eu am făcut greșeala asta pornind de la visul de a deveni fotograf profesionist într-o bună zi (adică un fotograf de evenimente, asta însemna profi pt mine la vremea aceea). 😐

Începusem să învăț puțin cu ce se mănâncă bazele fotografiei, aveam 3 ani cu aparatul entry-level la gât, experimentasem și o varietate de obiective (de la super wide la tele), și la acel moment am considerat că sunt deja un „fotograf” bunicel și că vreau mai mult. Că vreau să fac bani din fotografie și că vreau să fiu considerată un profesionist.

Dar, dacă știam atunci cât de puține știam de fapt… probabil că nu aș fi purces la drumul cheltuirii (căci nu o pot numi investiție) de bani pentru a tot upgrada echipamentul până la full-frame.

Și pentru că în mintea mea, fără full frame nu erai profi, am purces la drumul upgrade-ului de echipament cam o dată la un an. 
Până în primăvara lui 2017 am avut un entry-level (Canon 700D), apoi am făcut upgrade la un mid-level (Canon 80D, posesor până în vara lui 2018), după care, am trecut la full-frame (Canon 5D Mark 3) pe care l-am avut pe mână până în 25 Iulie 2019.

Aici butonam aparatul foto Fujifilm X-T1, îi studiam puțin meniul și îl setam după bunul plac.
Foto by Butescu Andrei | Edit by me 🙂

Da, în tranziția mea de la aparatul foto entry-level, la mid-level și apoi la full, am scos și ceva de pe urma lor dpdv financiar, dar insuficient pentru a justifica investiția într-un full-frame; și insuficient pentru stilul meu fotografic de atâția ani de zile.

Cu Canon am ajuns la nunți, botezuri, concerte de-a lungul anilor. Am făcut și ședințe de familie și portret, dar cel mai mult am tras urban și landscape și din plăcere, nu pentru proiecte finanțate!

Și, după atâta timp, recunosc că nu m-aș fi gândit niciodată că o să vreau să schimb sistemul până când m-am lovit de 3 chestii, și anume:

1- „Project 365 – a photo a day for a year” (despre care poți afla mai multe aici) – a contribuit la dezvoltarea pasiunii mele fotografice către Urban. Am început, prin acest proiect, să iubesc și să practic tot mai mult fotografia de stradă;

2- greutatea aparatului DSLR și a obiectivelor aferente, care este semnificativ mare. Această greutate, pe termen lung, provoacă dureri de spate, brațe, ceafă.
Un ghiozdan cu cele necesare pentru o tură foto mai serioasă sau un eveniment poate depăși lejer 5 kg, pe cântar.
Iar eu car deja zilnic, pe oase, suficientă greutate, fiind o persoană supraponderală.
Astfel, aparatul foto Fujifilm X-T1 a sărit în ajutorul meu din acest punct de vedere; 🙂

3- am pus mâna și pe alte mărci de aparate foto pe lângă Canon, mărci cu care am obținut rezultate foarte bune dpdv fotografic (valabil chiar și pt. aparatul foto entry-level Nikon D5300, despre care am promis că o să-ți scriu un articol la un moment dat. Aștept sezonul rece pt asta, căci am tras iarna cu el. He, he!). Astfel că aceste experiențe foto, m-au adus cumva cu picioarele pe pământ, dacă pot spune astfel.

Și… motivul nr. 3 enunțat mai sus, mă aduce la discuția despre calitatea imaginii, unde diferența nu este colosală între un sistem Crop și un Full Frame, decât la bokeh și în condiții de lumină slabă, unde 5D-ul a bătut la curul gol tot ce am avut pe mână până la ora actuală, mai ales că nu sunt fan al folosirii blițului!

Cred că am folosit de vreo 4 ori în viața mea blițul, și asta doar pentru fotografie de produs. Dar cum orice cameră foto din ziua de azi, se descurcă excepțional în condiții de lumină bună, avantajul ISO, îl lăsăm deoparte într-această discuție. 🙂

Această fotografie este trasă cu Fujifilm X-T1 direct din mână, cu setările ce-s expuse în stânga imaginii, sus. (Locație: Sinaia, Prahova @ 10.08.2019)
Iar editarea, a fost făcută în Lightroom, cu bun simț: am încălzit puțin atmosfera, am ridicat puțin expunerea și am ajustat o lacrimă contrastul. Totul rapid, din 3-4 mișcări!
Așadar, mai ai dubii privind sistemul Crop?
Și aici ai prezentat After-ul de mai sus, în carne și oase.
© Ștefania Gal – Toate drepturile rezervate.

Și totuși am schimbat sistemul, nu doar downgrade la Canon Crop (deși mai am un Crop Canon 760D, de dragul sufletului și al obiectivelor foto ce le mai am în palmares, pt moment. Dar, chiar dacă îl am, nu se pune în articolul de azi. He, he.). Astfel că pot spune că efectiv am schimbat sistemul DSLR cu unul Mirrorless (ca sistem principal)

Și… surpriză: nu am trecut pe Sony, așa cum fac 80-90% din fotografii români (pe care eu îi urmăresc pe rețele de socializare, și asta, în mare parte datorită prețurilor exorbitante pentru obiectivele foto), ci am trecut pe Fujifilm care nu este prea răspândit pe teritoriul țării noastre, la categoria „profi”, iar motivele pentru care am făcut asta, ți le expun mai jos:

1) Culorile reproduse de senzorii X-Trans Fujifilm sunt cele mai speciale și minunate culori pe care le-am întâlnit în viața mea! Sincer! Sincer!!
M-am îndrăgostit de culorile Fuji încă din 2009, pe când mă jucam cu un Bridge al unui prieten. Dacă știi ce faci, nici nu mai este nevoie să editezi pozele (ai o dovadă mai sus, cu cascada)! Atât de bun este Fujifilm la acest capitol! În afară de o eventuală corecție de expunere, un mic contrast și cel mult un radial, două… chiar nu ai ce să editezi!

Și aici ai o mică dovadă: Imaginea de sus, din colaj, este un JPEG direct din aparat, iar imaginea de jos este același JPEG, dar puțin editat. Ce părere ai?
© Ștefania Gal – Toate drepturile rezervate.

Ca o paranteză, pe al doilea loc în sufletul meu, dpdv. al culorilor este Canon.
Dar, ce-i drept nu m-am jucat cu aparate de fotografiat digitale Pentax și Olympus.

Totuși, din review-uri nu cred că m-ar entuziasma mai tare decât Fuji sau Canon; iar Sony și Nikon sunt mult prea reci pentru gustul meu.
Da! Știu există postprocesare (editare) în programe dedicate, dar, nu, nu este același lucru!

Și aici ai mai ai o dovadă: Imaginea de sus, din colaj, este un JPEG direct din aparat, iar imaginea de jos este același JPEG, dar puțin editat. Și da, este JPEG editat, nu RAW editat! 😉
Te-am convins?? 🙂
© Ștefania Gal – Toate drepturile rezervate.

2) Declanșatorul electroniceste perfect mut! Chiar mut! Apeși declanșatorul și nimic! Nimeni nu știe că ai făcut poza! Este perfect la evenimente, cum ar fi pt poze în biserică, la un business meeting, o sesiune de Yoga, și mai ales pt fotografia de stradă!

Folosind declanșatorul electronic nu deranjezi pe nimeni cu „click-click-clik”. În plus, aparatul foto dispune de o viteză de declanșare fantastică de până la 1/32000 secunde, perfect de utilizat chiar și în condiții de iluminare puternică, în combinație cu cea mai mică valoare ISO și o diafragmă larg deschisă (f/1.2 sau f/2.8). 🙂

Pentru această fotografie am folosit ES-ul (Shutter-ul electronic), astfel nimeni nu a auzit că am declanșat. Nu am atras atenția prin „Click!” și am putut să declanșez chiar în ultimul moment (adică cel optim) și să surprind natureleața efortului fizic depus de alergător.
© Ștefania Gal – Toate drepturile rezervate.

3) Update constant de firmware – la data scrierii articolului, am instalată versiunea 5.51 pe body-ul aparatului, iar pe obiectiv, versiunea 3.22.
Cei de la Fujifilm își dau silința să asculte îndeaproape de clienții săi, atât în ceea ce privește utilizarea camerelor comercializate, cât și a obiectivelor foto comercializate.
Da! Cei de la Fuji vin cu îmbunătățiri (update-uri de soft) constante atât pe camere cât și pe obiectivele foto comercializate. 
Astfel, un X-T1 este perfect utilizabil și mai ales capabil chiar și la data scrierii acestui articol (2019).

Moment surprins în Cetatea Sighișoara, la mijlocul nopții (@23:25), la un ISO 4000 și o viteză de declanșare de 1/30 sec. În Sighișoara a fost primul shooting cu X-T1 și am fotografiat preponderent noaptea, ca să văd cum rezistă la valori ISO mari și cât de bine se comportă stabilizarea pe obiectivul de kit din palamres, iar răspunsul este: Excelent!
© Ștefania Gal – Toate drepturile rezervate.

4) Film Simulation – este genial! – Pentru cei pasionați de fotografia urbană și portrete în mod special, simularea filmului direct din cameră (adică filtrele), reprezintă o mină de aur curat! Fujifilm este cel mai serios (când spun serios, mă refer la matur) la capitolul filtre. Și aici, cel preferat de mine, în cea mai mare parte a timpului este Classic Chrome.

Această fotografie este realizată tot în Sighișoara și am folosit simularea de film: Acros Plus (în cazul meu în postprocesare, întrucât am tras RAW această fotografie.)
© Ștefania Gal – Toate drepturile rezervate.

5) Viewfinder-ul – este maaareeee și what you see is what you get! Pot spune lejer că este comparabil cu vizorul optic de pe Canon 5D3, diferența este că cel de pe Fuji este electronic, dar și acesta este cu acoperire tot 100%, exact ca pe full-frame-ul mai devreme menționat.
Astfel, câștigător este aparatul foto Mirrorless, cel puțin până moare vizorul (dacă asta o fi posibil… nu am auzit cazuri și nici nu m-am documentat referitor la acest aspect).

6) Calitatea produselor pentru prețul plătit, este net superioară! X-T1 este construit din material premium și este rezistent la apă, iar obiectivele au o calitate impresionantă la un preț foarte, foarte bun!
Și 5D3 este construit foarte bine și este rezistent la intemperii, dar un body SH este minim 4000 lei (foarte uzat) și merge chiar până la 6500 lei (f bine intretinut), iar corpul unui X-T1 costă aproximativ 1600-1800 lei (în condiție impecabilă).
Eh… înțelegi acum de ce îl laud?
(PS: nu vorbim de prețurile de lansare pe piață, ci de prețuri la ora actuală!)

De asemenea, mulți asemuiesc calitatea obiectivelor de la Fujifilm cu cele Luxury de la Canon, și sincer, nu cred că sunt departe.

Fuji X-T1, surprinde suficiente detalii direct din cameră, dispune de un echilibru uimitor în relația umbră-lumină, culorile, așa cum spuneam și mai sus, sunt uimitoare cu un balans de alb surprins corect în 99% din situații. Eu ador aparatul ăsta foto! 🙂
© Ștefania Gal – Toate drepturile rezervate.

Momentan eu am doar obiectivul de kit 18-55mm f/2.8-4 OIS în palmares, dar îți spun sincer, cu mâna pe inimă, că nu se compară cu niciun alt obiectiv de kit de pe piață, și este foarte sharp exact ca 50mm f/1.4 ce-l am pe Canon și 70-200 f/4L ce l-am avut până nu demult în palmares.
În plus… un obiectiv de kit cu diafragmă de f/2.8 la capătul wide… cine a mai văzut și unde? Îți spun eu: nimeni, nicăieri! 😉

7) Auto-focusul – dpdv al rapidității, pot spune că este la fel de rapid (atât în live-view cât și prin view finder) cu cel de pe Canon 5D Mk3, chiar dacă mai ratează și câte un cadru* pe ici pe colo.
*Aici mai am eu de învățat aparatul, căci ratarea anumitor cadre s-ar putea să fie de fapt din vina mea, nu din vina aparatului!
Fuji, de fapt este chiar mai rapid decât Canon, dacă iau în calcul shooting-ul în rafală!

8) Focusul Manual – Pentru prima oară în viața mea îndrăgesc să folosesc focusul manual pe aparatul foto. Fujifilm X-T1 are inserat în cadrul meniului trei elemente ajutătoare (zoom, peaking focus și digital split image) pentru a realiza focusul manual ușor, și astfel devine distractiv să te joci cu această opțiune. În plus, poți să beneficiezi de obiective manuale de calitate la un preț foarte bun și astfel nu se pierde distracția în privința utilizării camerei foto.
La 5D3 ai două opțiuni pt focus manual: ochiometric sau zoom. E mai fun cu Fuji X-T1! 🙂

Încă unul din cadrele mele preferate surprinse cu ajutorul lui Fujifilm X-T1 și obiectivul de kit, în Sighișoara.
Pur și simplu ador acest aparat! 🙂
© Ștefania Gal – Toate drepturile rezervate.

9) Aspectul Vintage (aici sunt subiectivă) – este superb! Îmi aduce aminte de Zenit-ul tatei.
În plus, toate butoanele la îndemână plus și cele extra customizabile după bunul plac, fac din Fujifilm o cameră de vis și super rapidă în utilizarea ei.
Nu că ar fi lent de utilizat Canon-ul, doar că Fuji mi se pare mult mai la-ndemână cu tot ce ai nevoie, fără a apăsa vreun Quick Button Menu, decât ocazional (foarte rar).
De asemenea, plăcerea de a învârti un inel de focus, un buton de ISO este infinit mai mare decât digitalizarea omniprezentă de pe alte camere. Dar cum spuneam, sunt subiectivă. 🙂

Și cu siguranță mai am multe de descoperit la această cameră.

Un alt Before&After, unde îți arăt că Fuji X-T1 are un Dynamic Range performant cu suficiente detalii în zonele de umbră-lumină, cu care poți jongla lejer în postprocesare, a.î. să obții cel mai bun rezultat posibil dintr-o imagine subexpusă.
*Toate imaginile de pe website sunt urcate la 70% calitate, format ~1000×600
© Ștefania Gal – Toate drepturile rezervate.

Și nu, Fuji X-T1 nu este perfectă! Mi-aș fi dorit o viață mai lungă pentru acumulatori, un ISO ceva mai potent (căci în fotografia de stradă de noapte, se mai cere și un ISO de minim 6400), dar ne descurcăm cu ce avem.
Vorba aia, până mai recent, ISO 6400 era ceva outrageous (adică strigător la cer)! Dar în rest, „amărâtul” de Fuji, tocmai s-a transformat în „lebăda cea frumoasă”!

Aici ai o dovadă de ISO 6400 @ o stație de metrou din București.
Nu se descurcă nemaipomenit la această valoare ISO, dar se descurcă suficient de bine astfel încât să nu renunți la creativitatea fotografică și sincer, chiar nu este o fotografie de pus la „gunoi”. Absolut deloc, decât dacă vrei să tipărești un Bilboard din ea, dar nu este cazul! 😉
*Toate imaginile de pe website sunt urcate la 70% calitate, format ~1000×600
© Ștefania Gal – Toate drepturile rezervate.

Așadar, nu știu dacă te-am convins sau nu, dar clar îmi doresc spor la utilizat acest aparat foto! 🙂

THE END…


PS: ENJOY PHOTOGRAPHY te așteaptă și pe pagina oficială de FACEBOOK, cu fotografii delicioase, zi de zi, chiar  aici!


Apropo, dacă te alături comunității Enjoy Photography, primești un e-book gratuit și rămâi, totodată, la curent cu noutățile de pe website.

SUPER! MĂ ALĂTUR COMUNITĂȚII! 🙂

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply