Lecția 3 – Apasă butonul declanșator!

August 13, 2016 Enjoy Photography No comments exist

În articolele precedente am stabilit că dacă vrei să te apuci de fotografie, ai nevoie să îți achiziționezi o cameră foto, și că aflându-te la primii tăi pași în domeniu, este ideal să fotografiezi în format JPEG.  Astăzi, într-a treia lecție introductivă, o să îți spun că următorul pas important pe care este necesar să îl faci, este să apeși butonul declanșator al aparatului tău foto!

Apăs butonul declanșator
Imagine cu titlu de prezentare: „Apasă butonul declansator! Doar așa poți învăța și evolua în domeniu.”

Primul și primul lucru pe care trebuie să îl faci atunci când urmărești să imortalizezi un moment sau o scenă printr-o fotografie, este să apeși butonul declanșator al aparatului tău foto!

Fără apăsarea acestui buton vital, aparatul tău este doar un alt bibelou peste care trecerea anilor își va cerne praful.

Atunci când devii interesat de domeniul fotografic, ai tendința să te pierzi în detalii; detalii care, la început de drum, nu ar trebui să te preocupe.

Tu crezi că eu în anul 2007, când am pus prima oară mâna pe un aparat de fotografiat, mă gândeam dacă pozele mele sunt corecte dpdv. tehnic, dacă au vreun nivel de zgomot ridicat, dacă numărul de pixeli sunt ideali, dacă am un zoom suficient?

Nu! În nici un caz! Singurul lucru care mă preocupa atunci, era doar pasiunea mea pentru frumos și dorința de a imortaliza cât mai mult din acest frumos cu ajutorul camerei ce o aveam la îndemână la momentul respectiv, indiferent că era vorba de un peisaj, un apus de soare, o floare, un moment frumos cu cei dragi etc.

Adesea, când ești la început de drum, fac pariu că nici nu ai idee ce îți dorești de la o cameră foto. Foarte posibil să-ți dorești să surprinzi amintiri din vacanțe cu o cameră mică, compactă, ușor de cărat pe oriunde te duci, dar care să reproducă imagini de o calitate pe gustul tău.

La început, tot ce te interesează este rezultatul, nu camera în sine ca și device. Tu vrei doar să funcționeze la nivelul așteptărilor tale și pentru tine.

Când ești la început de drum s-ar putea ca o cameră de dimensiuni mari, precum un bridge sau un DSLR să nu-ți surâdă, și dacă totuși o achiziționezi, să o lași să stea într-un colț al camerei să se pună praful pe ea, pentru că pur și simplu nu îți vine să o cari cu tine peste tot.

Nu mă înțelege greșit, nu spun că dacă ești la început de drum nu ai voie să îți cumperi un DSLR. Ba dimpotrivă te încurajez să o faci, dar doar în condițiile în care îți promiți că o să îl folosești cât de des posibil chiar și pe modul Automat sau Intelligent Auto, căci nu este nici o rușine să utilizezi aceste moduri! Uneori ele chiar sunt alegerea potrivită pentru ceea ce îți dorești să faci, mai ales în situații în care cunoștințele tehnice sunt minimaliste sau chiar lipsă.

canon dslr meniu
Imagine cu titlu de prezentare: „Tehnica fotografică este ușor de stăpânit, dar îți ia timp. Ai răbdare cu tine însuți!”

Tehnica fotografică, de bază, este destul de simplă și ușor de stăpânit chiar dacă, la început ți se pare că cineva îți vorbește în Limba Chineză.

Desigur, o să ai nevoie de o anumită perioadă de practică și experimentare pentru a o aprofunda și înțelege, dar nu va fi foarte dificil.

Până la urmă, dincolo de tehnică, fotografia este o artă, iar crearea unei imagini care reflectă viziunea ta personală asupra unui subiect este o sarcină mult, mult mai grea. Așa că, nu-ți mai face atâtea griji și nu te mai pierde în detalii!

Pune mâna pe aparatul care-l ai acum în dotare, alege un subiect și apasă declanșatorul! 🙂

subiect fotografic - o pisică
Imagine cu titlu de prezentare: „O pisică, este un exemplu de subiect ideal pentru a exersa, exersa și iar exersa.”

Până data viitoare, aceasta va fi tema ta: alege un subiect și surprinde-l din cât mai multe unghiuri, după care alege cea mai bună poză în viziunea ta și pune-o la păstrare.

Pe parcurs ce vei învăța mai multe despre fotografie, o să te invit să arunci, din nou, o privire asupra ei și să te autoevaluezi, să vezi dacă îți mai place la fel de mult, să vezi ce ai schimba la ea și să o reproduci în noua ta viitoare viziune.

Și, acum, la final de articol, chiar dacă mă repet, vreau să îți reamintesc să nu uiți că cea mai bună cameră foto este cea pe care alegi să o porți cu tine și să o folosești!


PS: ENJOY PHOTOGRAPHY te așteaptă și pe pagina oficială de FACEBOOK, cu fotografii delicioase, zi de zi, chiar  aici!


Apropo, dacă te alături comunității Enjoy Photography, primești un e-book gratuit și rămâi, totodată, la curent cu noutățile de pe website.

SUPER! MĂ ALĂTUR COMUNITĂȚII! 🙂

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply