Canon 60D: 5 motive ca să-l achiziționezi chiar azi!

June 30, 2019 Enjoy Photography No comments exist

Salutare!

Astăzi m-am gândit să scriu un articol puțin diferit față de cele cu care te-am obișnuit.

Astăzi nu am să te învăț efectiv fotografie (deși o să primești informații valoroase), ci am să-ți vorbesc despre una din camerele mele DSLR preferate (sufletului) de-a lungul timpului, și anume despre Canon 60D.

Imagine cu titlu de prezentare: Canon 60D (Sursa: Internet)

Canon 60D, este o cameră tip DSLR, care s-a lansat în anul 2010.
Da! Acum 9 ani.
Ai putea spune că este un dinozaur, având în vedere evoluția tehnologică din ultimii 9 ani. Dar, să știi că este un dinozaur fooaaarte prietenos și descurcăreț în orice situație! 🙂

Astăzi, nu mai am această cameră în palmaresul gadgeturilor foto, dar, am avut ocazia să o testez, deoarece un prieten de-al meu tocmai a devenit fericitul posesor al unui Canon 60D.

De ce spun fericitul? Îți explic acuși.

Acest prieten al meu este pasionat și el de fotografie de câțiva ani, iar până acum 2 săptămâni, deținea un DSLR Nikon D5300 (cu care m-am jucat și eu, și promit să vă scriu despre el, căci merită un articol), dar, pentru că obiectivele Canon (pe sistem Crop) sunt versatile și cu un raport calitate/pret foarte bun, s-a decis să facă tranziția de la Nikon la Canon.

Și…. până în momentul de față, pare foarte mulțumit de noua achiziție. Deși, eu cred că am fost mai fericită decât el! 🙂

Atât de fericită, că a ieșit și curcubeul la iveală, dintre nori. Hi, hi!
~ Fotografia a fost realizată cu Canon 60D, de © Ștefania Gal ~

Motivul fericirii mele?

În afară de o pauză de 1 an de zile (când am avut pe mână un mirrorless Sony A5100), sunt utilizator de DSLR Canon de peste 6 ani, iar prima mea cameră DSLR a fost acest Canon 60D.

Astfel, am fost mai mult decât entuziasmată, să am oportunitatea să pun din nou mâna pe un 60D. Doooaaammneeee câtă bucurie pe capul meu! Ui! Nu îți poți imagina. Crede-mă!

L-am luat în mână, l-am cântărit din privire, l-am sucit pe toate părțile, și mai, mai că nu-mi mai venea să il înapoiez prietenului respectiv. 🙂

Astfel, pentru că m-a apucat un dor să trag cadre cu Canon 60D, am făcut o mică înțelegere cu respectivul prieten: să facem schimb de camere timp de trei ieșiri fotografice! Eu trag cu camera lui, iar el cu a mea. Zis și făcut. Apropo, mai am dreptul la o ieșire. Hi, hi!

Și… dacă tot am oportunitatea să mă joc cu 60D-ul, mi-a venit în cap să scriu un articol pe această temă: mai merită să cumperi un DSLR vechi chiar și în ziua de azi?

Iar răspunsul este: ABSOLUT!!!

Și am să-ți expun, în rândurile următoare, motivele pentru care merită să cumperi chiar și în prezent (sau chiar viitor, de ce nu?) acest Canon 60D.

Desigur nu am să intru în detalii legate despre cum se alege un aparat foto, căci despre asta am scris chiar aici. Și nici nu am să stau să-ți rescriu despre cum să alegi un DSLR second-hand, căci și despre asta am scris într-un articol anterior, chiar aici.

Așadar, te invit să recitești articolele, căci eu acum vreau să trec direct la subiect.

Am surprins această fotografie prin gardul unei curți. Ca să nu se vadă gardul, am deschis diafragma larg și am setat o viteză de declanșare mai mare, ca să nu iasă supraexpusă poza.
Concluzia: Canon 60D este o cameră cu un potențial de care poți doar să te bucuri!
~ Fotografia a fost realizată de © Ștefania Gal ~

Adesea, acaparați de marketing-ul foooooaaaarte bine pus la punct de vânzători, trecem rapid de la un gadget la altul, iar camerele foto nu sunt o excepție.

Doar că vezi tu, uneori, chiar nu merită să-ți cheltui banii cu fiecare upgrade apărut pe piață, cu atât mai mult cu cât uneori apar modele de aparate foto, care sunt asamblate din piesele unor aparate vechi, vândute acum sub un nou nume și o nouă reclamă!

Un astfel de exemplu îl constituie camerele Canon 2000D și 4000D (că dacă tot vorbim de Canon…). Aceste aparate, sunt realizate din părți reciclate ale unor aparate cu mult mai vechi, incorporează un senzor care este cu câteva generații în urmă (DIGIC 4+, în loc de DIGIC 8 care este ultimul tip de senzor lansat), și chiar dacă  (poate) intenția producătorilor este bună, aceste camere „reciclate” se vând la suprapreț (din păcate). 🙁

Așadar, ia în calcul și faptul că ultimul aparat apărut pe piață, nu înseamnă că este și cel mai bun.

De asemenea, am susținut de mai multe ori: mai bine o cameră mai veche cu un obiectiv bun, decât o cameră de ultimă generație cu un obiectiv prost (ieftin)!

Așa că, hai să trec la subiect!

De ce, dacă vrei să-ți achiziționezi un DSLR, Canon 60D reprezintă o opțiune excelentă, chiar și în ziua de azi?

Motivul 1: Canon 60D are un preț excelent!

Da! Doar pe piața SH (second-hand) poți să mai găsești să cumperi această cameră. Dar având în vedere că există pe piață multe camere bine îngrijite, cu până în 25-30.000 de declanșări, la un preț mediu cuprins între 850-1100 lei (cu tot cu obiectivul de kit sau cu un alt obiectiv/accesorii la pachet), reprezintă un best-buy, chiar și în ziua de azi!

Privește la această textură, la aceste detalii redate în scoarța copacului și pe frunzele ude.
Canon 60D este o cameră capabilă, care se descurcă cu orice sarcină pe care i-o înmânezi.
Așadar, de ce să nu profiți de prețul ei foarte bun? 😉
~ Imaginile din colaj au fost realizate de © Ștefania Gal ~

Dacă, spre exemplu, bugetul tău disponibil pentru o nouă cameră, era de 2000 lei, ei bine, fie tocmai ai făcut o super economie!

Astfel, fie poți să-ți mai cumperi, extra, un obiectiv mai de calitate, cum ar fi: Canon 50mm f/1.8 STM, Canon 24mm f/2.8 STM sau Canon 40mm f/2.8 STM, care au un preț foarte avantajos pentru niște prime-uri, iar raportul calitate/preț, este excelent.

Despre obiective, am discutat chiar aici, dacă vrei să arunci o privire. 🙂

Motivul 2: Canon 60D este bine construit!

Deși nu mai are în componență aliaj de magneziu, Canon 60D, este construit dintr-un policarbonat de calitate, ce-l face rezistent la intemperii, apă și praf.

Atenție! Nu este o cameră submersibilă!

Are un grip bun și suficient de adânc a.î. să-ți înfigi degetele și să o ții bine în mână. Se mulează perfect! Ba chiar îmi place mai mult grip-ul (prinderea) la 60D decât la 5d-ul meu! Este mai adânc, și prinzi mai bine de 60D decât de 5D3.

De asemenea, Canon 60D, face parte din prima generație de camere tip „XXD” ce are ecran LCD rabatabil, care, după opinia mea, este aur curat!

Vizorul optic, este absolut identic cu cel al camerelor entry-level și mid-level din 2019. Deci, nimic nou la acest capitol.

Mai am o prietenă care se bucură de calitățile lui Canon 60D, așa cum poți vedea într-această fotografie, pe care am realizat-o cu ocazia unei ieșiri la Plaiul Foii – Zărnești, jud. Brașov.
Imaginea este cu titlu de prezentare, a fost realizată cu Canon 80D, de © Ștefania Gal

În concluzie, camera se simte bine în mână, ecranul LCD rabatabil este foarte bine venit și poți să tragi și în ploaie cu 60D-ul (respectiv ninsoare – am tras eu în 2013) că nu va păți nimic. Funcționează ireproșabil!

Motivul 3: Canon 60D este o cameră foarte capabilă!

Într-adevăr, Canon 60D este echipat cu un senzor DIGIC 4 (deci vechi), ce oferă capacități ISO native între valorile 100 și 6400, dar, dacă știi cum să folosești camera, este arhisuficent acest senzor, chiar și în lumină slabă. Căci… toate camerele se descurcă excelent în lumină bună. Chiar și smartphone-ul meu de 700 lei. Așadar no comment, aici.

Waaa! Daaaa. Am un smartphone de 700 lei (și nu e preț de second-hand) și nu un flagship! Dar am cameră… așa că smartphone pentru mine=telefon 😛

Hai să revenim la oile noastre.

REȚINE: în 2010, acest aparat era considerat Flaghip-ul de la Canon pe acest segment, și era considerat ca fiind revoluționar!

Gândește-te că în 2010-2011, fotografii avansați și (semi)profesioniști scoteau adevărate opere de artă cu ajutorul lui Canon 60D, iar profesioniștii se bazau lejer pe această cameră, ca second-shooter în cazul în care s-ar fi întâmplat ceva rău cu camera lor principală!

Atunci, tu ce scuză ai să nu folosești această cameră?

Cum spuneam, Canon 60D este o cameră DSLR performantă, chiar și în ziua de azi!
Creativitatea este mai importantă!
~ Fotografia a fost realizată de © Ștefania Gal ~

Dispune de 9 puncte de autofocus, toate în cruce; pe când DSLR-urile moderne entry-level (adică astea lansate acum în 2018-2019) au tot 9 puncte de focus, dar doar punctul central este în cruce. Așadar, avantajul îi revine acestui dinozaur: Canon 60D!

De asemenea, filmează Full HD.

Da! Știu că e la modă 4K! Totuși, luând în considerare că până la proaspătul lansat Canon 250D, nicio altă cameră DSLR (din acest segment) de la Canon nu filma 4K, nu văd motivul pentru care ai da banii pe o prospătură, în locul acestui bătrânel. Așadar, din nou, 60D-ul își merită investiția!

Uite-te și tu ce Bokeh delicios scoate aparatul ăsta într-aceste Close-up Shots. Yummy!!
Imaginile din colaj au fost realizate cu Canon 60D, de © Ștefania Gal

În plus, eu scriu despre fotografie, iar pentru fotografie, 60D-ul este super!

În schimb dacă ești pasionat/ă de video, atunci discuția se va schimba către alte brand-uri, drept recomandare. Dar să revenim la fotografie, căci la asta mă pricep. 🙂

Motivul 4: Imagini superbe cu obiectivul de kit!

Prin 2010, obiectivul de kit, era ceva mai rudimentar ca cel pe care îl achiziționezi în 2019 și nici nu avea stabilizare. Cu acest obiectiv rudimentar, m-am jucat eu.

Recunosc că la început nu prea m-a încântat ideea de a-l utiliza, pentru că sunt obișnuită cu obiective (ceva) mai performante, și știam că generația asta de obiectiv de kit lansată în 2003 este puțin cam praf, ca să fiu directă cu tine. Dar…

M-am înșelat puțin!

Să știi că, am prins curaj de l-am folosit, și deși, clar nu m-a dat pe spate, obiectivul de kit împreună cu Canon 60D, au produs rezultate foarte mulțumitoare, chiar și noaptea, așa cum poți vedea în exemplul de mai jos.

Ei bine? Arată foarte bine această fotografie nocturnă (realizată la ora 22:33). Eu așa zic! 🙂
Personal, sunt foarte mulțumită cu acest cadru, realizat la Lacul Noua din Brașov, cu ajutorul lui Canon 60D și obiectivul de kit.
~ Fotografia a fost realizată de © Ștefania Gal ~

Așadar, dacă noaptea, am reușit să obțin rezultate bune cu acest kit, gândește-te ce rezultate poți obține cu obiective mai bune?!

Desigur, pentru rezultate bune, este necesar să știi cum să folosești camera. Mă lăudam, mai sus, că am tras noaptea cu kit-ul și am obținut rezultate bune. Dar, să știi că am mai avut un ajutor, și anume trepiedul. Căci dacă tragi un peisaj nocturn la ISO 6400 (ca în exemplu de mai jos), poți să pui lejer la gunoi, fotografia rezultată! Nu glumesc!

Dacă nu știi cum să folosești camera, atunci, niciun obiectiv și nicio cameră nu va face minuni, oricât de performante ar fi ele!
Imaginea asta a fost trasă cu obiectivul de kit la 18mm și ISO 6400, în plină beznă (ora 22:40), iar rezultatele sunt dureroase, de-a dreptul! În afară de o simplă amintire a momentului, nu poți face nimic altceva cu această imagine!
~ Fotografia a fost realizată cu Canon 60D, de © Ștefania Gal ~
Totuși, atunci când știi să folosești camera la adevăratul ei potențial, chiar dacă ai la dispoziție doar obiectivul de kit, rezultatele pot fi foarte bune. Exact ca în acest exemplu!
Aici, am folosit o expunere lungă, un ISO 400, focus manual și trepied. 🙂
~ Fotografia a fost realizată cu Canon 60D, de © Ștefania Gal ~

Motivul 5: Dacă ratezi un cadru, Canon 60D ți-l recuperează!

Dacă ești pasionat/ă de postprocesarea, în programe dedicate, a fotografiilor pe care le faci, atunci să știi că, dacă cumva ai supraexpus sau subexpus o fotografie, poți recupera detaliile înapoi, așa cum poți vedea în exemplul de mai jos. Condiția este să tragi RAW, și nu JPEG!

Aceasta este dovada că aparatul dispune de o gamă dinamică foarte bună, ce îți vine în ajutor atunci când ai nevoie să recuperezi detaliile dintr-un cadru subexpus.
Recuperarea am făcut-o în Lightroom.
~ Fotografia inițială a fost realizată cu Canon 60D, de © Ștefania Gal ~

Te-am convins? Ce părere ai despre acest Canon 60D?

Eu îl ador chiar și după atâția ani, în care am schimbat suficiente DSLR-uri a.î. să știu despre ce vorbesc.

Așadar, lasă-mi răspunsul tău în secțiunea comentarii.
Chiar sunt curioasă ce crezi despre această cameră și dacă te-ar tenta să o testezi și tu la un moment dat. 🙂


PS: ENJOY PHOTOGRAPHY te așteaptă și pe pagina oficială de FACEBOOK, cu fotografii delicioase, zi de zi, chiar  aici!


Apropo, dacă te alături comunității Enjoy Photography, primești un e-book gratuit și rămâi, totodată, la curent cu noutățile de pe website.

SUPER! MĂ ALĂTUR COMUNITĂȚII! 🙂

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply