Ce este un DSLR?

January 28, 2018 Enjoy Photography 1 comment
Imagine cu titlu de prezentare.

Azi, trăim într-o lume în care imaginile ne trec prin fața ochilor cu viteza luminii. Ne hrănim cu imagini și videoclipuri. Dacă avem de ales între a citi sau a viziona pe un canal dedicat o carte sau un articol, cu mici excepții de la regulă, vom alege vizionarea în detrimentul cititului. De exemplu, review-urile despre camerele foto: mai degrabă te uiți pe Youtube la un video, decât să citești un articol despre acea cameră.
De ce? Pentru că este mai rapid, și din ce în ce mai multă lume are memoria vizuală din ce în ce mai dezvoltată.
Acestea fiind spuse, pot declara, că atunci când vine vorba de fotografie, marea majoritate a lumii, în ziua de azi, dacă nu iși achiziționează un super smartphone, va înclina, cu siguranță, întru achiziționarea fie a unei camere mirrorless, fie a unei camere DSLR. Deși, din diverse motive, mulți începători, mai ales înclină către DSLR-uri, chiar dacă tehnologia mirrorless în camerele entry level este mai avansată.
Oare de ce? Care să fie motivele pentru care alegi un DSLR și nu un mirrorless?
Ambele vin la pachet cu obiective interschimbabile, prețul de achiziție se învârte cam pe la același nivel, ba chiar un mirrorless este mai ușor de cărat cu tine peste tot unde te duci, fără dureri de spate sau ceafă de la căratul echipamentului o zi întreagă după tine. Și atunci de ce DSLR?
Să fie din cauză că marea majoritate a profesioniștilor au deținut și dețin DSLR-uri?
Eh, e parțial adevărat. Sunt mulți profesioniști care au vândut tot și au trecut în tabăra mirrorless. Așadar varianta asta pică.
Să fie din cauză că obiectivele foto la DSLR sunt mai versatile, mai multe și mai ieftine decât pentru variantele mirrorless?
Aici, cam da. Este adevărat. Cel puțin pentru ora actuală, dar la ce avânt a prins tehnologia mirrorless, sunt mari șanse ca această declarație să-și piardă din veridicitate în câțiva ani.
Atunci, să fie din cauză că DSLR-urile au o istorie în spate și îți par mai de încredere și durabile? Dar ce cunoști despre istoria acestora?
Da, DSLR-urile au scris și scriu în continuare istorie, dar istoria mirrorless-urilor abia a început de câțiva ani și se pare că li se așterne un viitor frumos la orizont.
Eh, sunt multe de dute-vino implicate la mijloc. Totuși, luând în considerare că există mulți fani ai DSLR-urilor chiar și în ziua de azi, incluzându-mă și pe mine, care am trecut de la DSLR la mirrorless și înapoi la DSLR, din varii motive, în articolul de astăzi, în ceea ce urmează, aleg să îți explic ce înseamnă o cameră DSLR, de fapt. Așadar bun venit la bord! 

Imagine cu titlu de prezentare.

CE ESTE O CAMERA DSLR?

La ce te gândești când vine vorba de un DSLR?
Se prea poate să te gândești la acel obiect pe care se (va) pune praful de ceva timp în camera ta sau la acele ditamai camerele pe care fotografii le folosesc pe un teren de fotbal sau în fotografia wildlife, așa cum ai văzut pe NGC, poate… și visezi și tu să ajungi într-o zi ca ei sau poate nu.
Da, DSLR-ul este o cameră, destul de mare așa, un fel de Hulk în miniatură, iar acronimele camerei provin de la „Digital Single Lens Reflex”. Într-un limbaj mai simplu, un DSLR este o cameră cu un mecanism interior ce folosește o oglindă care fie direcționează lumina, ce intră prin obiectivul foto, către vizorul optic (acel orificiu de pe spatele camerei prin care privești) ca să știi ce fel de imagine vei obține la final, fie oglinda se dă la o parte din calea luminii pentru a-i permite să ajungă la senzor și să dea naștere fotografiei tale, la propriu, atunci când apeși butonul declanșator.

AVANTAJELE CAMERELOR DSLR:

  • Datorită faptului că aceste camere se folosesc de acest mecanism „oglindă” menționat mai sus care reflectă lumina către vizorul optic (eng. viewfinder), poți vedea în timp real scena exactă pe care o vei captura. Camerele mirrorless, mai ales cele entry-level, adesea nu dispun de acest viewfinder. Așadar, vizorul optic de pe un DSLR este un plus pentru mulți, mai ales când e soare plin afară, iar ecranul camerei, fie el rabatabil sau nu, devine aproape inutil.
  • Acumulatorul ține o veșnicie, la propriu. Spre deosebire mirrorless și alte camere compacte, un acumulator de DSLR tine de 2, 3 sau chiar 4 ori mai mult față de contracandidați. Motivul, mărimea acumulatorului și acel mic vizor optic, pe care dacă îl folosești salvează consumul de energie într-un mod semnificativ. Exemplu real: cu mirrorlessul Sony A5100, pe care l-am avut, trăgeam undeva la 200-250 de cadre cu un acumulator, cu DSLR Canon 700D trageam undeva la 400-500 de cadre, în orice condiții meteo, dintr-o singură încărcare a acumulatorului, iar cu mid-level Canon 80D: 800-900+ cadre cu un singur acumulator. În tabăra Nikon, adesea am citit și auzit că acumulatorii sunt chiar mai performanți față de Canon, începând cu categoria entry-level. Ca idee, am înțeles că dacă folosești un grip la camerele mirrorless, situația se îmbunătățește semnificativ. Nu am testat, deci nu mă pronunț.
  • Obții imagini de calitate, în format RAW (am vorbit despre asta aici), deși acest lucru este valabil și pt. camerele mirrorless, cu atât mai mult că unele camere mirrorless au același senzor dpdv al dimensiunilor ca și DSLR-urile.
  • Mărimea unui DSLR poate consitui un avantaj pentru cei care au mâinile mai mari, astfel de camere dispunând totodată de un grip mult mai bun și mai comod.
  • Greutatea unui DSLR poate constitui un avantaj, mai ales când folosești teleobiective sau obiective profesionale cu sticlă multă și grea în ele. Dacă obiectivul tău are în jur de 1 kg (așa cum se întâmplă la obiectivele menționate anterior) și camera ta are aproape tot 1 kg (așa cum se întâmplă la DSLR-uri, de obicei) atunci dispui de un echilibru ideal între cameră și obiectiv.
  • Prețul de ansamblu, reprezintă un avantaj, cel puțin la ora actuală. Deși body-urile camerelor DSLR și mirrorless au prețuri destul de similare, când vine vorba de obiective, ieși mai în avantaj cu DSLR-urile. Dacă nu mă crezi, studiază nițel piața, și te vei convinge singur/ă. 😉
  • Construcția DSLR-urilor este mai calitativă și promite să te însoțească pe termen lung, mai ales în categoria aparatelor semi-profesionale și profesionale, unde plasticul este prea puțin prezent sau chiar absent în construcția acestor camere, fiind înlocuite cu aliaj de magneziu, rezistent la intemperii, precum: ger, extra căldură, ploi, ninsori etc.

DEZAVANTAJELE CAMERELOR DSLR:

Sincer nu o să dezvolt acest subiect, întrucât l-am abordat și aici. Ce pot spune în schimb, este că avantajul acestor camere pot fi transformate foarte ușor și în dezavantaje. Spre exemplu dimensiunile camerei, alături de greutatea semnificativă a lor, pt unii aceste camere fiind pur și simplu prea mari sau prea grele.

Imagine cu titlu de prezentare.

DSLR vs. MIRRORLESS – CE ALEGI?

Alegi ce dorești desigur.

Pentru cei care călătoresc mult și nu vor să care un echipament greu cu ei, este ideal un mirrorless. Cei care fotografiază în studio, vor prefera DSLR-urile (deși nu obligatoriu). Cei care fotografiază wildlife și folosesc teleobiective adesea, vor prefera, din nou, DSLR-urile.
Dacă acum te apuci de fotografie, și nu o să dispui decât de camera cu obiectivul de kit, sunt șanse să preferi mirrorless-ul, întrucât tehnologia acestora oferă o calitate ceva mai ridicată a imaginii decât la DSLR (de ex. Sony A5100 ce l-am avut, avea o calitate a imaginii cu mult peste Canon 700D). Totuși dacă dorești să investești în optică, în viitor, s-ar putea ca prețurile mai accesibile pentru obiectivele DSLR și versatilitatea acestora, la ora actuală, să-ți surâdă mult mai mult față de ce oferă paleta de obiective din tabăra mirrorless.

În concluzie, alegerea va fi subiectivă, întotdeauna și va ține mereu cont de nevoile tale.

Totuși, dacă te hotărăști să vii sau să rămâi în tabăra DSLR, rămâi pe aproape, întrucât, în articolele viitoare, îți voi explica mai multe despre ce presupune un DSLR și ce poți face cu el. Îți voi face recomandări, îți voi explica cum funcționează, deci te voi învăța, ușor, ușor să îl folosești.

DISCLAIMER! Eu sunt în tabăra Canon, motiv pentru care, în articolele următoare, când voi scrie despre DSLR-uri, voi face strict referire la camerele acestui furnizor. Nu fac discriminare, nu promovez firma Canon în mod subiectiv, nu am câștiguri financiare din sponsorizări de la Canon, ci doar nu am pe mână un Nikon sau Sony sau Olympus sau oricare alt tip de DSLR ca să pot scrie în paralel. Dacă vreți să scriu despre alte tipuri de camere, va trebui să-mi împrumutați una, și o să scriu cu mare drag. He, he. Până atunci, vă voi povesti doar despre DSLR-urile ce le-am folosit de-a lungul anilor, și pe care le mai am la îndemână (doar 2 din ele la ora actuală): Canon 700D, Canon 750D, Canon 50D, Canon 60D, Canon 80D și Canon 5D Mark3.

Și acestea fiind spuse, am ajuns la final, și articolul de astăzi.

Dacă ai întrebări și/sau nelămuriri, adresează-mi-le într-un comentariu mai jos.

De asemenea, nu uita de like și/sau share dacă ai găsit util acest articol. Mă va ajuta în demersul meu și îmi va aduce o mare bucurie.

Pe data viitoare!

THE END!


PS: ENJOY PHOTOGRAPHY te așteaptă și pe pagina oficială de FACEBOOK, cu fotografii delicioase, zi de zi, chiar  aici!


Apropo, dacă te alături comunității Enjoy Photography, primești un e-book gratuit și rămâi, totodată, la curent cu noutățile de pe website.

SUPER! MĂ ALĂTUR COMUNITĂȚII! 🙂

Tags: , , , , , , , , , ,

1 Comment on “Ce este un DSLR?

  1. Multumiri pentru clarificari Stef.. Fotografiez cu un Nikon D3100, cu diferite obiective, si un Nikon A900. Calitatea D3100 este mult mai buna comparat cu A900, dar uneori gabaritul lui D3100…

Leave a Reply