Lecția 2 – Compoziția fotografică

September 11, 2016 Enjoy Photography No comments exist

Dacă data trecută am discutat despre importanța luminii în fotografie, astăzi o să vorbesc despre compoziția fotografică.

Imagine cu titlu de prezentare: „Compoziție fotografică”
Imagine cu titlu de prezentare: „Compoziție fotografică”

O fotografie este excepțională atunci când are o compoziție bună și o lumină bună în structura sa.

Plecând de la premiza începătorului în fotografie, menționez că atunci când lucrezi pe modul automat sau pe alte moduri semi-automate, camera ta va avea inteligența necesară (în limita cunoștințelor implementate din fabrică) să expună și să balanseze cât mai corect imaginea, în funcție de subiectul ales și lumina ambientală. Ceea ce nu va realiza însă aparatul foto pentru tine, este compoziția fotografiei tale. Această sarcină compozițională îți este trasată numai ție, și nu are legătură cu capacitățile tehnologice ale aparatului.

Așadar, ce este compoziția și de ce este atât de importantă?

În esență, compoziția este reprezentată de o adunătură de elemente înghesuite (mai mult sau mai puțin) în viitoarea ta imagine, din dorința de a expune o viziune de moment trăită într-un loc anume. Aceste elemente pot fi orice și plasate atât în prim-plan cât și în background, umplând cadrul sau lăsându-l să respire, totul fiind cuprins într-o pată de lumină.

Sunt sigură că ai văzut fotografii care te-au lăsat cu gura căscată, de-a lungul timpului, cât și fotografii care mai mult te-au derutat prin compoziția lor.

Cele mai dese exemple de derută în fotografie, le vei întâlni în fotografia de peisaj, căci, după cum spuneam acest tip de fotografie este cel mai accesibil începătorilor în domeniu și este și foarte versatil. Cu siguranță, ai găsit pe internet (sau vei găsi) imagini unde nu știai încotro să privești căutând derutat subiectul fotografiei: o fi muntele? Se prea poate să fie, dar pare a-i fi obturată măreția de copacul acela. Dar de cascada aia ce să mai zic? Nu pare prea bine centrată. Iar cerul? Nu am mai vazut așa o culoare a cerului până acum. Și tot așa reacțiile de confuzie pot continua la nesfârșit în funcție de compoziția imaginii în cauză.

Așadar, degeaba ai cel mai performant aparat din lume, cea mai bună lumină disponibilă, dacă nu deții și cunoștințe de compoziție fotografică, nu vei fi niciodată în măsură să „capturezi” esența a ceea ce sălășluie în fața ochilor tăi.

Desigur, sunt și oameni care s-au născut cu un simț al esteticii deosebit, și adesea nu dau greș prin intuiția folosirii acestui simț nativ în frumosul ce-l crează în jurul lor. Dar, dacă nu te numeri prin acești oameni, atunci sunt câteva aspecte de care ar fi ideal să ții cont atunci când vrei să-ți pui amprenta în domeniul fotografic:

  • spune o poveste. Care este ideea din spatele fotografiei tale? Ce fel de poveste dorești să expui? Care este subiectul și în ce măsură se potrivește acesta temei fotografice alese de tine?
  • accentuează ideea poveștii tale. Fotografia ta se focusează pe subiect? Subiectul este în relație echilibrată cu celelalte elemente principale din povestea ta?
  • simplifică scena. Fotografia ta include doar elementele importante și specifice scenei sau nu? Ai regândit fotografia astfel încât să nu incluzi elemente ce pot distrage privirea de la subiectul principal? 

O FOTOGRAFIE BUNĂ, MEREU ARE O POVESTE ÎN SPATELE EI.

Oricine poate spune o poveste. Se întâmplă atât de multe lucruri și există atât de multe elemente în jurul nostru, încât doar dacă nu vrei, nu vei spune nici o poveste cu ajutorul lor și despre ele. Așadar tot ceea ce ne înconjoară poate reprezenta o promițătoare poveste surprinsă în imagini. Tot ceea ce rămâne de făcut este doar să surprinzi această poveste astfel încât să fie înțeleasă de către orice privitor.

Să luăm un exemplu. Privește imaginea de mai jos.

Imagine cu titlu de prezentare -realizată cu Sony A5100 în 10 Iulie 2015. Setări: f/5, 1/320 sec., ISO 100 @ 16 mm. Locație: Cetatea Râșnov, Râșnov, jud. Brașov, România
Imagine cu titlu de prezentare – realizată cu Sony A5100 în 10 Iulie 2015 
Setări: f/5, 1/320 sec., ISO 100 @ 16 mm.
Locație: Cetatea Râșnov, Râșnov, jud. Brașov, România
© Ștefania Gal

Ce dezvăluie această imagine?

Această imagine dezvăluie un grup de oameni care se află într-o drumeție la o cetate, admirând, totodată, împrejurimile. Este o imagine cu o poveste simplă, iar povestea este ușor de recunoscut de către privitori. Subiectul este ilustrat de oamenii care se plimbă și se află în relație cu cetatea și peisajul ce-i înconjoară. Așadar, ideea de drumeție, poate trece cu ușurință, drept un subiect ușor recognoscibil. Cu toții am călătorit la un moment dat, undeva, indiferent unde.

Se spune, că o fotografie reușită este acea fotografie care are în spate o poveste bună, asezonată cu o temă standard. De ce? Deoarece astfel de imagini pot fi apreciate cu ușurință de o masă cât mai mare de privitori. Oamenii au nevoie să se regăsească, într-un fel sau altul în povestea imaginii tale. Așadar, o imagine cu o poveste universală va avea mai mult succes decât o imagine cu o temă mai abstractă, spre exemplu, care se adresează unui grup mai restrâns de privitori. Nu oricine înțelege abstractul așa cum o faci tu. De aceea sunt șanse să te faci neînțeles prin povestea ta, atunci când abordezi teme mai puțin universale în fotografie.

Desigur, la final, alegerea temei și poveștii îți aparține, în mod incontestabil. Dar revenind la imaginea de mai sus, de unde știm că oamenii sunt în drumeție la o cetate? Ce elemente din fotografie indică ideea de vizită a unei cetăți și de ce nu ar indica altceva? Întrebările pot părea prostești, dar ne conduc către următorul aspect compozițional…

O IMAGINE BUNĂ, EVIDENȚIAZĂ ELEMENTELE PRINCIPALE ALE POVEȘTII TALE.

Revenind la imaginea de mai sus, care sunt elementele principale care indică vizita la cetate a persoanelor respective?

În primul rând sunt oamenii din imagine – care constituie subiectul principal. Iar apoi este o clădire, care cu siguranță nu seamănă nici cu blocul de vis-a-vis de tine, nici cu o casă locuibilă, nici cu vreun magazin etc. După care, privind mai în amănunt, o să observăm că unul din oamenii grupului are un aparat de fotografiat la gât (cu siguranță, nu-l poartă pe post de lănțișor de aur), o altă persoană a grupului privește înspre munții și pădurile înconjurătoare (deci admiră ea ceva acolo), iar în direcția înspre care cei trei se îndreaptă, există o construcție măreață etc. Toate astea, constituie ingrediente compoziționale ale poveștii de relatat.

Dar, ce se întâmplă dacă eliminăm subiectul principal din imagine? Povestea rămâne aceeași?

Imagine cu titlu de prezentare – realizată cu Canon 700D în 20 Mai 2016. Setări: f/5.6, 1/250 sec., ISO 100 @ 10 mm. Locație: Cetatea Râșnov, Râșnov, jud. Brașov, România
Imagine cu titlu de prezentare – realizată cu Canon 700D în 20 Mai 2016 
Setări: f/5.6, 1/250 sec., ISO 100 @ 10 mm.
Locație: Cetatea Râșnov, Râșnov, jud. Brașov, România
© Ștefania Gal

Nu! Povestea se schimbă. Prin eliminarea subiectului „oameni care se plimbă”, rămânem cu o imagine compusă doar din cetate și natură. Dinamismul redat de oameni dispare și povestea se preschimbă: acum subiectul principal îl constituie cetatea, întrucât oamenii au dispărut din cadru.

O FOTOGRAFIE BUNĂ, ESTE O FOTOGRAFIE SIMPLĂ!

Prin simplitate, mă refer să incluzi în compoziție o singură temă sau idee fără a inghesui multe elemente în cadru, elemente care să distragă atenția privitorului sau care să creeze confuzie.

În exemplul de mai jos ai la dispoziție o imagine de „AȘA NU!” 

Imagine cu titlu de prezentare: „AȘA NU!”
Imagine cu titlu de prezentare: „AȘA NU!”

Există prea multe elemente în imagine. Unde să privesc mai întâi? La cer? La copaci? La care din clădiri? Sau la pod? Și oamenii aceia? Și mai sunt și atât de multeeeee culori. Deja amețesc! Și povestea? Unde este povestea? Care este povestea?

Așadar, simplitatea este una din cheile succesului atunci când vorbim despre fotografii reușite și de calitate.

În lecția 3 a acestui modul, dedicat începătorilor în fotografie, o să îți expun o serie de reguli compoziționale, simple, pentru a veni în ajutorul tău și pentru a-ți ușura munca, garantându-ți succesul în fotografie, cu pași mici dar hotărâți!

Până data viitoare, rumegă cunoștințele acumulate până acum și exersează, exersează, exersează!


PS: ENJOY PHOTOGRAPHY te așteaptă și pe pagina oficială de FACEBOOK, cu fotografii delicioase, zi de zi, chiar  aici!


Apropo, dacă te alături comunității Enjoy Photography, primești un e-book gratuit și rămâi, totodată, la curent cu noutățile de pe website.

SUPER! MĂ ALĂTUR COMUNITĂȚII! 🙂

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply