Să înțelegem apertura și diafragma, în fotografie!

July 30, 2017 Enjoy Photography 1 comment
Imagine cu titlu de prezentare: apertura.

Salutare!

Astăzi, îți voi vorbi despre apertură: ce este și cum iți influențează ea arta fotografică.

CE REPREZINTĂ APERTURA?

Înainte de a-ți defini termenul, doresc să menționez că apertura este unul din cei 3 piloni importanți ai fotografiei, alături de „ISO” și „viteza de declanșare”, despre care îți voi vorbi în articole viitoare.

Fără îndoială, subiectul „apertură” reprezintă unul dintre cele mai discutate subiecte, întrucât aceasta fie adaugă dimensiune imaginii, prin estomparea fundalului (efectul „Bokeh”), fie, ca prin magie, aduce toate elementele imaginii în focus.

În acest articol, o să încerc să explic ceea ce eu cunosc despre apertură într-un limbaj simplu și colocvial.

OBSERVAȚIE! Fotografii, adesea când se referă la apertură, o să folosească termenul de „diafragmă” și indiferent de termenul folosit, se vor referi la același lucru. Să nu te surprindă când o să auzi sfaturi de tip: „Mai închide / deschide și tu diafragma aia puțin.”

Imagine cu titlu de prezentare: un infografic al valorilor aperturii.

Așadar, ce este apertura și diafragma?

Diafragma este cea care controlează cantitatea de lumină captată de obiectiv și direcționată spre senzorul aparatului. Ea este construită din lamele sub forma unui iris care permit trecerea unei cantități din ce în ce mai mici de lumină, pe măsură ce diafragma se închide. Pe scurt, diafragma este partea mecanică a obiectivului care blochează lumina, iar apertura este gaura care permite trecerea luminii spre senzorul aparatului.

În fotografie, apertura este exprimată în numere „f” (ex.: f/1.2, f/5.6, f/11 etc). Aceste numere „f” sunt cunoscute sub titulatura de „f-stop” și reprezintă o modalitate de a descrie valoarea aperturii (adică, cât de deschisă sau închisă este diafragma aparatului). Un număr „f-stop” mic (ex.: f/1.2, f/1.8 și f/2.8) definește o apertură largă (diafragma se deschide și astfel permite trecerea unei cantități mari de lumină), iar un număr „f-stop” mare (ex.: f/11, f/16 sau f/22) definește o apertură mică / închisă (diafragma se închide și astfel permite trecerea unei cantități mici de lumină).

Ca să recunoști ce apertură are un obiectiv, valoarea „f” este inscripționată astfel: 1:2.8 (pt obiectivele cu un „f” constant pe toată distanța focală, în exemplul nostru f/2.8) sau 1:4.5-5.6 (pt obiective cu un „f” variabil în funcție de distanța focală a obiectivului. În exemplul nostru valoarea de start (minimă) este f/4.5 și f/5.6, în funcție de distanța focală). Cu cât valoarea „f” este mai mică sau/și constantă pe întreaga distanță focală a obiectivului, cu atât obiectivul este mai scump și mai calitativ (fiind un obiectiv mai rapid si mai luminos per ansamblu). Pentru a înțelege mai bine despre ce vorbesc, poți arunca o privire pe articolul „De ce să achiziționezi un obiectiv Canon L?” unde discut despre prețul și calitatea obiectivelor Canon L 70-200mm cu valori f/2.8 și f/4.

Imagine cu titlu de prezentare: despre apertură / diafragmă.

CUM INFLUENȚEAZĂ APERTURA CREATIVITATEA FOTOGRAFICĂ?

Așa cum menționam la începutul articolului, apertura fie adaugă dimensiune imaginii, prin estomparea fundalului (efectul Bokeh), fie, ca prin magie, aduce toate elementele imaginii în focus. Această magie a clarității (parțiale sau totale) a elementelor din imagine poartă denumirea de „câmp de profunzime (în engleză cunoscut sub denumirea de: DOF – depth of field).

Acest câmp de profunzime este influențat direct de valoarea aperturii. Un „f-stop” mare (ex.: f/11, f/22, f/32) va contribui la o imagine clară pe toată suprafața acesteia, focalizând pe toate planurile și elementele imaginii. De asemenea, un „f-stop” mic (ex.: f/1.2, f/1.8, f/2.8) va contribui la izolarea subiectului și a prim-planului imaginii față de background printr-un efect încețoșat, de blur care poartă denumirea de „bokeh”.

Concluzie: Dacă vrei să surprinzi un peisaj, vei folosi un „f-stop” mare (de obicei de la f/8 în sus) ca să obții claritate pe întreg cadrul, iar dacă vrei să suprinzi un portret sau să izolezi un subiect de fundal, vei folosi un „f-stop” mic (de obicei între f/1.2 și f/2.8) ca să obții efectul bokeh menționat anterior.

Imagine cu titlu de prezentare: relația dintre apertură și câmpul de profunzime.

Acestea fiind spuse, menționez că o să mă opresc aici cu această lecție, astfel încât să nu fiu tentată să intru în detalii tehnice care pot fi greu de digerat pentru tine, la ora actuală. Desigur, ar mai fi de discutat și despre relația apertură – câmp de profunzime – viteză de declanșare – ISO, dar despre această relație o să menționez într-un articol viitor, după ce vei fi acumulat mai multe cunoștințe despre fiecare element în parte.

Mulțumesc pentru timpul tău.

Nu uita de like și share dacă ai găsit util acest articol. Mă va ajuta în demersul meu și îmi va aduce o mare bucurie.

Pe data viitoare!

The end!


PS: ENJOY PHOTOGRAPHY te așteaptă și pe pagina oficială de FACEBOOK, cu fotografii delicioase, zi de zi, chiar  aici!


Apropo, dacă te alături comunității Enjoy Photography, primești un e-book gratuit și rămâi, totodată, la curent cu noutățile de pe website.

SUPER! MĂ ALĂTUR COMUNITĂȚII! 🙂

Tags: , , , , , , , , , , ,

1 Comment on “Să înțelegem apertura și diafragma, în fotografie!

Leave a Reply