Să înțelegem obiectivele foto!

July 23, 2017 Enjoy Photography No comments exist
Imagine cu titlu de prezentare: obiective foto Canon

Salutare!

Astăzi, îți voi vorbi despre obiectivele foto: ce sunt, ce rol au, de câte tipuri sunt și cum iți influențează ele arta fotografică.

CE SUNT OBIECTIVELE FOTO?

Obiectivele, sunt doar niște tuburi de plastic / metal, cu sticlă în ele și care au numere și acronime confuze inscripționate pe lateral.

CE ROL AU?

Acestea, dictează cantitatea de lumină captată pe senzorul aparatului, controlând imaginea proiectată pe senzor și astfel fotografiile ce le vei lua acasă cu tine, motiv pentru care, obiectivele foto reprezintă una din cele mai importante și esențiale componente ale aparatului tău. De asemenea, tot din acest motiv, vei întâlni mai degrabă fotografi dispuși să investească o sumă considerabilă de bani în sticlă de calitate decât în body-uri (camere) de ultimă generație.

Imagine cu titlu de prezentare: obiective foto.

DE CÂTE TIPURI SUNT OBIECTIVELE FOTO?

Pentru a înțelege tipurile de obiective, este necesar să știi că tipul de obiectiv este influențat de „distanța focală” a acestuia.

Distanța focală acționează ca vederea noastră. Ea reprezintă exact un câmp de vedere. Acest „câmp” este exprimat în milimetri și este mereu inscripționat pe obiectiv (ex.: 50mm, 18-55mm sau 70-200mm). Cu cât un obiectiv are mai mulți milimetri, cu atât te va aduce mai aproape de subiectul fotografiei tale (fără a fi nevoit/ă să te deplasezi tu efectiv înspre subiect). În schimb, când un obiectiv are mai puțini milimetri, acesta va cuprinde mult din scena din fața ta, incluzând mai multe elemente în cadru.

Acestea fiind spuse, obiectivele se împart în 3 mari categorii (desigur mai există și alte categorii față de cele ce le voi menționa aici, precum obiectivele: macro, tilt&shift, dar pe acestea nu le voi include în lecția de azi):

–          obiective ultra-wide / wide (largi): 8-35 mm

–          obiective standard (all-around, normale): 35-85 mm

–          obiective tele / super tele (lungi): 100-600 mm.

Atunci când privești printr-un obiectiv, scena din fața ta va apărea diferit față de cum o percepi tu cu ochiul liber, scena fiind influențată de tipul de obiectiv ce îl atașezi camerei. Se spune că cel mai apropiat de vederea umană este obiectivul de 50mm (atașat pe un corp cu senzor full-frame. Despre tipurile de body-uri ale camerei, îți voi vorbi într-un articol viitor.).

A – OBIECTIVELE ULTRA-LARGI (ULTRA-WIDE) ȘI LARGI (WIDE):

Așa cum menționam mai sus, aceste tipuri de obiective au o distanță focală scurtă și astfel au un unghi mai mare de cuprindere, distorsionând adesea imaginea și astfel creând perspective interesante și inedite asupra scenei. Acestea sunt folosite adesea în fotografia de peisaj, dar de asemenea, se pretează și fotografiei arhitecturale, de interior sau fotografiei de eveniment. Încă un aspect important al acestor obiective este faptul că sunt mai calitative decât obiectivele standard (all-around).

B – OBIECTIVELE  ALL-AROUND (STANDARD / NORMALE):

Obiectivele standard sunt acele obiective folositoare în majoritatea situațiilor, acoperind o distanță focală suficient de mare astfel  încât să îți permită să fotografiezi atât peisaje (la capătul wide al obiectivului) cât și subiecți ceva mai indepărtați de tine (cu capătul tele al obiectivului). Cel mai bun exemplu de obiectiv all-around, este obiectivul de 18-55mm, care este inclus, de obicei, la achiziționarea unui DSLR. Acest obiectiv de kit (așa cum mai este denumit), este ideal pentru începători, întrucât îți va permite să experimentezi puțină versatilitate fotografică, fără a fi nevoit/ă să investești bani în alte obiective.

Deși obiectivul din imagine, care are o distanță focală cuprinsă între valorile 18-135 mm, depășește puțin valorile „statistice” de încadrare la categoria ”obiective standard”, este totuși, considerat un obiectiv all-around, din considerentele versatilității mai sus menționate (adică trece de la wide la tele, fiind un obiectiv utilizabil oricând, în orice situație, motiv pentru care se și numește „all-around”.)

Desigur, există și dezavantaje: calitatea este mai slabă, față de surorile lor cu focală fixă (ajungem imediat și la acest punct), dar astfel de obiective sunt ideale și binevenite pentru tine dacă vrei doar să experimentezi fotografia sau să surprinzi imagini de vacanță (fără să cari un ghiozdan de echipament cu tine).

C – OBIECTIVELE TELE (LUNGI) ȘI SUPER TELE (ULTRA-LUNGI):

Teleobiectivele (100-300mm) și obiectivele super-tele (300-600mm), sunt acele obiective cu focală lungă care îngustează „câmpul de vedere” al obiectivului, aducând mai aproape de tine subiectele aflate la distanță, fără a fi nevoit/ă să te deplasezi tu efectiv mai aproape de subiectul vizat. Acestea sunt ideale pentru fotografia wildlife, evenimente sportive și chiar portrete.
De obicei, aceste tipuri de obiective au o construcție ceva mai robustă decât obiectivele all-around, sunt mai voluminoase, mai grele și adesea mai scumpe (cel puțin cele ce oferă o calitate bună / superioară a imaginii).

                   D – OBIECTIVE FIXE (PRIME) vs. OBIECTIVE „ZOOM”

Imagine cu titlu de prezentare: obiectivele zoom vs. obiectivele fixe.

Obiectivele fixe (prime) au o distanță focală fixă (ex: 24mm, 35mm, 50mm, 85mm, 100mm etc) iar zoom-urile iți permit să modifici distanța focală fără să fii nevoit/ă să schimbi obiectivele de pe aparat. De exemplu: obiectivul de kit 18-55mm, menționat mai sus, iți va permite să surprinzi imagini cuprinse între aceste valori (18-55mm), pe când dacă aveai un obiectiv fix de 24mm montat pe aparat și ai fi vrut să suprinzi o imagine la 50mm, ai fi fost nevoit/ă să schimbi obiectivul, ca să poți realiza imaginea la acei 50mm. În schimb cu Zoom-ul poți captura imagini atât la 24mm cât și la 50mm folosind același obiectiv.

Și atunci dacă Zoom-urile îs mai versatile, de ce să alegi un Prime??

Merită să alegi un Prime, pentru simplul motiv că a lor calitate este net superioară Zoom-urilor, chiar dacă în ultimii ani calitatea Zoom-urilor s-a îmbunătățit considerabil. Totuși obiectivele cu zoom sunt nevoite să facă compromisuri atunci când vine vorba de calitate: cu cât plaja focală a unui obiectiv este mai mare (ex: 18-200mm), cu atât mai mult, compromisul în privința calității, este mai mare.

Și acestea fiind spuse, am ajuns la final, și cu lecția de astăzi.

Dacă ai întrebări și/sau nelămuriri, adresează-mi-le într-un comentariu mai jos.

De asemenea, nu uita de like și/sau share dacă ai găsit util acest articol. Mă va ajuta în demersul meu și îmi va aduce o mare bucurie.

Pe data viitoare!

THE END!


PS: ENJOY PHOTOGRAPHY te așteaptă și pe pagina oficială de FACEBOOK, cu fotografii delicioase, zi de zi, chiar  aici!


Apropo, dacă te alături comunității Enjoy Photography, primești un e-book gratuit și rămâi, totodată, la curent cu noutățile de pe website.

SUPER! MĂ ALĂTUR COMUNITĂȚII! 🙂

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply