Lecția 7 – Un program de editat poze, ușor de folosit! (I)

November 26, 2016 Enjoy Photography No comments exist
Imagine cu titlu de prezentare: logo program de editare Photoscape
Imagine cu titlu de prezentare: logo-ul programului de editat poze „Photoscape”

Adesea, când cineva aduce în discuție ideea utilizării unui program de editat poze, gândurile se îndreaptă către Photoshop.

Doar că vezi tu, nu toți știm să folosim Photoshop-ul (nici măcar eu nu-mi bat capul cu el), întrucât această unealtă de editare este una mai greu de folosit, fiind creată pentru pasionații înrăiți și/sau profesioniștii ce au, deja, un background de cunoștințe în spate în ceea ce privește utilizarea acestui program.

Și sincer să-ți spun, nu consider că acest program de editare este foarte prietenos cu începătorii.

Așadar, având în vedere că încă nu ești unul dintre pasionații mai sus menționați și nici nu deții cunoștințele necesare pentru a apela la setările manuale ale aparatului tău foto (astfel încât să obții imagini echilibrate și optime direct din cameră), astăzi, aleg să îți prezint un program de editat poze foarte prietenos (cel puțin în viziunea mea), și anume: PHOTOSCAPE!

Acest program este dedicat utilizatorilor cu mai puțină experiență în domeniu. Și… cel mai important, acest program este complet gratuit, în varianta full-option, nefiind necesar să îl achiziționezi (sau să îl piratezi)!

Bun, să începem.

PASUL 1 – INSTALAREA

Imagine cu titlu de prezentare: descărcarea și instalarea programului PHOTOSCAPE
Imagine cu titlu de prezentare: descărcarea și instalarea programului PHOTOSCAPE

Înainte de toate, pentru a utiliza programul de editat poze „Photoscape”, este necesar să-l descarci de pe Internet și să îl instalezi în PC.

Ca să faci asta, accesează adresa web: http://www.photoscape.org/ps/main/download.php unde vei regăsi o imagine precum cea de mai sus, cu două casete dedicate descărcării.

Dă click pe una din cele două casete și instalează-ți programul în calculator.

**Later edit: Mai nou există și varianta pentru Windows 10, dar o recomand tot pe cea veche, cea expusă de mine mai sus, deoarece este gratuită, rulează și pe windows 10 fără probleme și are o interfață mult mai simplă de folosit de către un începător, care se află la primul său program de editat poze.

PASUL 2 – PREZENTAREA

Buuun. Acum după instalare, urmează să deschizi acest program, dând dublu click pe el.

După accesare, o să se deschisă o fereastră cu o interfață simplă, prezentată sub forma unui cerc înțesat cu opțiuni precum: editor, animated gif, print, raw converter etc.

De asemenea și în partea superioară a programului, ai o bară cu diferite instrumente de acces, precum: viewer, editor, batch editor, page, combine, animated gif, print și help. Să le luăm pe rând.

Imagine cu titlu de prezentare: pagina de prezentare a programului PHOTOSCAPE.
Imagine cu titlu de prezentare: pagina cu meniurile de prezentare a programului PHOTOSCAPE.

1-VIEWER – reprezintă instrumentul prin care poți vizualiza imaginile din fișierele tale dedicate.

Aici, după selectarea folderului dedicat, ai opțiunea de a previzualiza imaginea, sau de a o vedea pe tot ecranul prin dublu click pe aceasta, totodată, apărându-ți și exif-ul fotografiei tale („exif” reprezintă informația privind setările folosite la momentul apăsării butonului declanșator <ex. valoarea ISO, distanța focală, aparatul folosit etc.> ).

Imagine cu titlu de prezentare: EXIF-ul din Viewer-ul PHOTOSCAPE
Imagine cu titlu de prezentare: EXIF-ul din Viewer-ul PHOTOSCAPE

2-EDITOR –  reprezintă instrumentul propriu-zis de editare a fotografiilor.

Aici se întâmplă magia: decupezi imagini, aplici filtre, elimini coșuri și/sau pete de pe chipul interlocutorului (dacă este cazul), elimini ochii roșii din fotografie, intensifici culorile și/sau contrastul unei imagini, adaugi un watermark imaginii etc.

Nu intru acum în mai multe detalii legate de acest instrument, deoarece în partea a II-a și a III-a o să dezvolt mult mai mult subiectul.

Imagine cu titlu de prezentare: instrumentul Editare
Imagine cu titlu de prezentare: instrumentul Editor – privire de ansamblu

3-BATCH EDITOReste un instrument de editare a mai multor imagini simultan.

De exemplu ai 5 imagini cu peisaje, și dorești să le aplici același tip de filtru (ex. același contrast, aceeași luminozitate etc), fără a le prelucra individual sau poate vrei același watermark pe toate 5, de ce nu?

Cum faci asta?

Drag and drop de imagini (adică trage de imagini) în spațiul dedicat, și din meniul din partea dreaptă a ecranului alege valorile și tipurile de filtre ce dorești să le aplici acelor imagini. Apoi alegi „Convert All” și ai prelucrat cele 5 imagini dintr-un foc.

Din punctul meu de vedere este un instrument rapid și folositor, mai ales în situațiile în care te grăbești cu editarea sau/și ai același tip de lumină și viziune fotografică în cazul mai multor fotografii.

Give it a try. Experimentează! 😉

Imagine cu titlu de prezentare: instrumentul Batch-Editor - vedere de ansamblu.
Imagine cu titlu de prezentare: instrumentul Batch-Editor – privire de ansamblu.

4-PAGEeste un instrument dedicat colajelor, dacă îi pot spune astfel.

În partea dreaptă regăsești tot felul de template-uri iar prin drag and drop, le poți umple cu imaginile tale preferate, iar când ești mulțumit/ă de rezultat, îi dai „Save” și gata.

Acesta nu este un instrument care să ilustreze ideea de profesionalism în editare, dar este un instrument amuzant, pentru editările tale cu poze de familie, cu prietenii și pentru alte poze cărora ții tu morțiș să le creezi un colaj.

Nu are rost să intru în amănunte.

Joacă-te și distrează-te.

Imagine cu titlu de prezentare: instrumentul Page - privire de ansamblu
Imagine cu titlu de prezentare: instrumentul Page – privire de ansamblu

5-COMBINEeste un instrument ce combină mai multe fotografii prin alinierea acestora de la stânga la dreapta sau de sus în jos în funcție de preferințele tale.

Seamănă cu instrumentul „Page”, doar că aici lipsesc template-urile de opțiuni.

Imagine cu titlu de prezentare: instrumentul Combine - privire de ansamblu
Imagine cu titlu de prezentare: instrumentul Combine – privire de ansamblu

6-ANIMATED GIFeste un instrument ce se traduce prin animație de imagini. În ultima perioadă, am observat că au revenit la modă (preponderent pe Facebook) aceste animații.

Ce presupune acest intrument?

Acesta presupune succesiunea unor imagini alese de tine (tot prin drag and drop) la un anumit interval de timp (tot ales de tine) – vezi exemplul de mai jos.

Imagine cu titlu de prezentare: instrumentul Animated GIF - privire de ansamblu
Imagine cu titlu de prezentare: instrumentul Animated GIF – privire de ansamblu
Imagine cu titlu de prezentare: exemplu de animated GIF realizat in PHOTOSCAPE
Imagine cu titlu de prezentare: exemplu de animated GIF realizat in PHOTOSCAPE

7-PRINTeste un instrument dedicat imprimării pe hârtie a imaginilor tale.

Aici regăsești template-uri ce impun anumite dimensiuni selective pentru print cum ar fi cel pentru cărți de vizită, spre exemplu, și nu numai.

Din meniul din dreapta îți selectezi template-ul (dimensiunea) imaginii / imaginilor ce se doresc a fi printate și, desigur, printezi.

Imagine cu titlu de prezentare: instrumentul Print - privire de ansamblu
Imagine cu titlu de prezentare: instrumentul Print – privire de ansamblu

Acestea ar fi instrumentele de bază, din bara de instrumente.

Totuși, înainte de a încheia această primă parte a lecției de azi, doresc să mai menționez câteva instrumente folositoare ce le regăsești pe home-page-ul programului:

screen capture – dacă ai nevoie să capturezi o fereastră, o regiune sau chiar tot ecranul și nu vrei să folosești vechea tactică de pe tastatură cu „Print Screen” + programul Paint, atunci, acest instrument oferit de Photoscape se poate dovedi a fi foarte util în cazul de față, și mult mai rapid (mai ales când vrei să capturezi doar o regiune, fără să mai apelezi la decupare în editări ulterioare).

color picker – este un instrument ce te ajută să identifici o anumită culoare de pe monitorul tău, traducând-o în valori numerice. Acest intrument se dovedește extrem de util in cazul web-designerilor.

raw converter – este un instrument ce îți convertește (transformă) fotografiile de tip RAW în JPEG-uri. Este un instrument extrem de util atunci când ești la început de drum și ai uitat (din greașeală) să îți setezi camera pe format JPEG și nici nu știi să editezi RAW-uri. (Am discutat acest aspect, in modulul zero, în Lecția 2)

Și cam atât în prima parte a lecției noastre introductive despre programul Photoscape. În următoarele două părți (Lecția 8 și 9) o să explorăm instrumentul „Editor” împreună cu opțiunile de editare cu care vine la pachet acest soft gratuit.

Mulțumesc pentru timpul tău. Sper că ai regăsit utile aceste informații. Dacă da, te încurajez să apeși butoanele de LIKE&SHARE! 😉


PS: ENJOY PHOTOGRAPHY te așteaptă și pe pagina oficială de FACEBOOK, cu fotografii delicioase, zi de zi, chiar  aici!


Apropo, dacă te alături comunității Enjoy Photography, primești un e-book gratuit și rămâi, totodată, la curent cu noutățile de pe website.

SUPER! MĂ ALĂTUR COMUNITĂȚII! 🙂

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply