Cât de importantă este generația unui senzor DSLR?

March 7, 2020 Enjoy Photography No comments exist

Salutare!

Astăzi m-am gândit să-ți scriu un articol în care să-ți vorbesc despre cât de importantă este sau nu, generația unui senzor de DSLR.

În articolul trecut, pe care îl poți citi aici, ți-am scris despre influența pe care o are un obiectiv premium asupra DSLR-ului entry-level Nikon D5300 (adică asupra unui senzor de DSLR entry-level).

Și… chiar dacă imaginile obținute cu Nikon D5300 au fost fantastice în combinație cu acele obiective premium, dacă stăm bine să ne gândim, în realitate câți dintre noi ne permitem „să aruncăm pe fereastră” mii de lei pentru un obiectiv foto de clasă superioară? Cu atât mai mult dacă luăm în considerare cazul în care ești la început de drum fotografic sau doar un entuziast al fotografiei! 🙄

Bănuiesc că mai nimeni?!

Și uite așa, astăzi m-am gândit să scriu despre acest subiect referitor la senzorul de DSLR. Iar ca să pot scrie acest articol într-un mod cât mai practic, am ales să compar senzorul de pe Canon 60D cu senzorul de generație mai nouă de pe Canon 760D, folosindu-mă de 5 studii de caz.

Imagine cu titlu de prezentare: Senzor Canon 60D vs Senzor Canon 760D

Despre Canon 60D am scris un review aici, dar pe scurt, este un DSLR lansat in anul 2010, are 18 Mpx, dispune de un senzor DIGIC 4, filmează full HD, trage cu 5 cadre/sec, are 9 puncte AF în cruce, iar valoarea ISO maximă nativă este de 6400 (12800 în modul extins).
La vremea lansării era considerat un mid-level.

DSLR-ul Canon 760D în schimb, este de generație mai nouă, a fost lansat în 2015, are 24Mpx, dispune de un senzor DIGIC 6, filmează și el FHD, trage tot cu 5 cadre/sec, are 19 puncte de AF în cruce (cel central fiind în cruce dublă și sensibil la f/2.8), valoarea ISO maximă nativă este de 12800 (25600 în modul extins) și mai are integrate ecranul tactil și funcțiile WiFi + NFC.
La vremea lansării acesta era considerat (și este în continuare considerat) ca fiind un aparat foto entry-level.

După cum poți observa, deși Canon 760D este un entry-level, iar Canon 60D un mid-level, datorită evoluției tehnologice de la an la an, 760D-ul dispune de un senzor ceva mai performant (atât în teorie cât și în practică) față de 60D. Iar asta se traduce cam așa: dacă folosești același obiectiv pe ambele DSLR-uri, Canon 760D va reproduce imagini mult mai detaliate, mai mari și mai calitative decât Canon 60D.

Dar ce se întâmplă dacă folosim un obiectiv de calitate superioară pe Canon 60D, și un obiectiv de kit, de generație veche, pe mai noul lansat Canon 760D?

Ce influență va avea senzorul celor două aparate asupra rezultatelor tale fotografice finale?

Pentru a răspunde acestor intrebări, am folosit următoarele combinații de echipament foto:

  • Canon-ul 60D a făcut echipă cu Prime-ul Canon 50mm f/1.8 STM, care este un super obiectiv foto, la un preț mega accesibil. Acest obiectiv este comparat dpdv calitativ cu Canonul 50mm f/1.4 care este dublu ca preț (vezi aici un review comparativ, super mișto). Am ales să atașez un obiectiv calitativ unui senzor vechi, întrucât am vrut să storc ce se poate mai bun din acest senzor a lui Canon 60D.
  • Canon-ul 760D a făcut echipă cu obiectivul de kit de generație veche, Canon 18-55mm f/3.5-f/5.6 I (lansat în 2003 – vezi detalii aici), pe care l-am folosit la distanța focală de 50mm (distanță, care a fost aleasă ochiometric, întrucât, această distanță focală nu este marcată pe obiectivul în cauză). Astfel obiectivul de kit s-a transformat într-un 50mm f/5.6. Am ales să atașez acest obiectiv noului senzor, întrucât am vrut să observ cât de calitativă sau nu este imaginea finală, și cum se va compara aceasta cu echipa de mai sus: Canon 60D + 50mm f/1.8.

Așadar, hai să trecem de la teorie la practică, și să comparăm rezultatele. 🙂

Pentru a realiza aceste fotografii, am fost pe data de 01.03.2020 la Lacul Noua din Brașov, unde am tras cadre ce beneficiau de o lumină complexă (lumină puternică + umbre adânci).

Astfel, putem analiza cât de mult contează un senzor în practică și dacă merită sau nu să alergi după aparate foto de ultimă generație sau doar după obiective foto de calitate?!

Cadrele de pe ambele camere, au fot trase cu aceleași setări ale diafragmei, ISO-ului și vitezei de declanșare la o distanță focală de 50mm. De asemenea, profilul de imagine de pe ambele camere, a fost customizat identic, după cum urmează: spectrul de culoare a fost ales „Neutral” unde: Sharpness=+3, Contrast=+1, Saturation=+1 și Color Tone=+1.

Ca o observație, cadrele de pe 760D, pot fi puțin diferite ca încadrare, deoarece, așa cum spuneam și mai sus, distanța de 50mm pe obiectivul foto, a fost aleasă ochiometric. 😳

Cazul 1: Cum se comportă senzorul celor două DSLR-uri în caz de contra-lumină?

Prima bătălie fotografică pe care am realizat-o cu echipamentele mai sus prezentate, s-a dat în jurul orei 09:30.

Când am ajuns, soarele abia se ivise din spatele pădurii. Astfel, primele cadre le-am tras într-o oarecare contră-lumină (adică soarele era în fața camerelor foto, doar că nu direct ci mai susideea este că în astfel de situații, imaginile nu au contrast, direct din aparat), astfel încât să văd cât de bine rețin detaliile din zonele de lumină și umbră, cei doi senzori de DSLR.

Apropo, la final de articol, o să regăsești un link de unde poți descărca imaginile JPEG, obținute în mod direct de pe ambele DSLR-uri, astfel încât să le poți studia după bunul plac. 😀

PS: Îți reamintesc că, conform „Termenilor și Condițiilor” utilizării acestui website, „poți descărca (downloada) materialele prezentate pe www.enjoyphotography.ro numai pentru uz personal, non-comercial, cu condiția să menții intacte toate mențiunile referitoare la drepturile de autor, mărcile înregistrate şi orice alte notificări referitoare la drepturi de proprietate intelectuală!”. Mulțumesc pentru înțelegere. 🙂

Toate drepturile sunt rezervate cf. Legii nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare.
Primul colaj îți prezintă rezultatele finale obținute direct din cele două DSLR-uri (adică variantele JPEG) – conform informațiilor înscrise pe colaj.
Setările folosite sunt: ISO 100, f/11, 1/125 sec.
Aici am ales să marchez două zone pentru două mici observații.
Referitor la zona marcată cu cerc roșu, doresc să îți atrag atenția că senzorul DSLR-ului Canon 60D în combinație cu Obiectivul de 50mm f/1.8, reține mult mai bine detaliile din zona de umbră (pădure), din marginea cadrului. În schimb, dacă privești zona marcată cu chenar galben, poți observa că senzorul lui Canon 760D în combinație cu obiectivul de kit, reține mult mai bine detaliile în zona de lumină puternică (zona zăpezii).
Aici, regăsești variantele editate în mod identic ale celor două imagini. După cum poți observa, chiar dacă ambele Camere au fost setate identic, chiar dacă am folosit același preset de editare pe ambele imagini, rezultatele finale între o poză și cealaltă diferă.
Care să fie motivul?
Răspunsul este senzorul!
DSLR-ul Canon 60D are un senzor Digic 4, care dpmdv reproduce culori mult mai calde și plăcute privirii față de mai noul senzor Digic 6 de pe DSLR-ul Canon 760D, care are tendința să fie puțin mai rece, mai aspru în tonalități.
Sincer această diferență de spectru coloristic am observat-o doar de la Digic 6 încoace.
Senzorul Digic 5, a fost aproape la fel de plăcut privirii ca Digic 4.
De unde știu?
Pentru că am fost posesoarea unui Canon 700D, pe care l-am indrăgit maxim și care avea senzor Digic 5. 🙂
Și… mai am o observație, Canon 60D a reprodus o imagine mai clară și detaliată, iar Canon 760D a produs o imagine puțin mai soft.
Motivul?
Un obiectiv de calitate, cum este acest Canon 50mm f/1.8 STM, chiar dacă este atașat unui senzor de generație mai veche, întotdeauna va reproduce imagini de calitate superioară. 😉

Cazul 2: Cum se comportă senzorul celor două DSLR-uri în caz de lumină directă?

Aici, ai reprezentat al doilea colaj cu setul de cadre trase în lumină căzând direct pe subiect..
Setările folosite sunt: ISO 100, f/10, 1/160 sec.
Aici, regăsești variantele editate în mod identic, ale celor două imagini.
Din nou, se poate observa diferența de colorit și sharpness din cele două fotografii.
Încă un aspect de menționat, am observat că deși am folosit setări identice pentru ambele cadre, DSLR-ul Canon 760D are tendința să subexpună imaginea în comparație cu Canon 60D.
Într-un alt exemplu, o să vezi o diferență și mai colosală între cele două imagini. 😉

Cazul 3: Cum se comportă senzorul celor două DSLR-uri în privința detaliilor?

Setările folosite sunt: ISO 100, f/11, 1/800 sec.
Așa cum spuneam și mai sus, imaginea reprodusă de Canon 760D este mai întunecată (subexpusă) față de cea a lui 60D.
Nu cred că spun prostii când spun că bănuiesc că aici nu este vina senzorului ci doar a obiectivului de kit, care, la bază nefiind atât de lumios, nu permite captarea luminii înconjurătoare la fel ca Prime-ul de 50mm.
Aici, regăsești variantele editate în mod identic ale celor două imagine. De fapt, aproape identic, căci am expus cu +0.4 imaginea din dreapta, astfel încât să ajung la o expunere identică cu imaginea din stânga. În rest, setările au fost identice.
O altă observație pe care o am aici (și de data aceasta clar, vina îi aparține obiectivului de kit 18-55mm și nu senzorului), este faptul că blocul din partea dreaptă a colajului este distorsionat (adică pare strâmb construit, liniile nefiind drepte, ci puțin înclinate). Se poate corecta acest aspect în editare, dar eu nu am vrut să repar imaginile, ci doar să le compar, cât mai nativ posibil, atât direct din cameră cât și în editare identică dpdv al setărilor.
Doar făcând asta poți observa de ce anume este capabil un senzor de DSLR, fie el nou sau vechi. 😉

Cazul 4: Cum se comportă senzorul celor două DSLR-uri în privința bokeh-ului și a fotografiei close-up?

Aici se vede clar o mega-diferență între JPEG-urile obținute direct din aparate.
Aici poți vedea cel mai bine și cel mai clar diferența dintre un senzor și celălalt. 😉
Setările folosite sunt: ISO 100, f/5.6, 1/320 sec.
Cum spuneam, chiar dacă editările sunt făcute identic (excepție expunerea dn imaginea din dreapta, care a fost de +0.4), diferențele de culoare sunt imense.
Ai putea spune lejer că nu am dat copy-paste Preset-ului dintr-o parte în cealaltă. 😮
Dar, am mers cu Copy-Paste. Dacă nu mă crezi, poți experimenta singur/ă, după ce descarci imaginile de la finalul articolului. 😉
Aici, așa cum scrie și în cadrul colajului, ai un Test de bokeh, provenit de pe senzorul DSLR-ului 60D, în combinație cu obiectivul Canon 50mm f/1.8 STM
Aici, ai un alt Test de bokeh, provenit de pe senzorul DSLR-ului 760D, în combinație cu obiectivul Canon 18-55mm f/3.5-5.6 I @ 50mm.
**OBS! Aici am cam făcut o dudă și am omis diafragma de f/8 de pe acest obiectiv. Nu cred că sărea el așa hop-țop de la f/7.1 la f/10. Cel puțin f/8 ar fi trebuit să existe, chiar dacă pe f/9 îl sărea. Îmi cer scuze pt eventualul inconvenient. Dpdv imaginativ, bokeh-ul ar fi fost puțin mai soft decât la f/10 și mai dur decât la f/7.1. 😳

Bokeh-ul de pe Canon 50mm f/1.8 clar este mult mai delicios și mai cremos față de obiectivul de kit 18-55mm. Chiar și de la f/5.6 în sus diferențele de bokeh sunt mari.
De ce am plecat de la f/5.6 cu testul, în cazul obiectivului de kit?
Deoarece, aceasta este diafragma maximă pentru distanța focală de 50mm în cazul obiectivului de kit (diafragma de f/3.5 inscriptionată pe obiectiv fiind valabilă @ 18mm).

Cazul 5: Cum se comportă senzorul celor două DSLR-uri în privința gamei dinamice?

Într-acest ultim studiu de caz, am ales un peisaj cu lumină complexă, care trece de la albul zăpezii la umbrele adânci ale pădurii. În astfel de situații poți vedea cel mai bine cum se descurcă un senzor de DSLR. 😉
Setările folosite sunt: ISO 100, f/10, 1/160 sec.
Ca și în primul caz, se vede cu ochiul liber că senzorul lui Canon 60D în combinație cu obiectivul fix de 50mm, reproduce imagini mai sharp, cu mai multe detalii în zona de umbră; iar senzorul DSLR-ului Canon 760D echipat cu obiectivul de kit, reproduce mai multe detalii în zona de lumină (a se vedea detaliile zăpezii).
Când ne uităm la imaginile editate, senzorul de pe 60D, reproduce rezultate similare cu senzorul de pe 760D, dar coloritul este mai plăcut (și aici sunt subiectivă) în cazul lui 60D.
Totuși, dpdv al gamei dinamice, chiar dacă 760D a fost echipat cu un obiectiv de kit de generație veche (2003) care nu l-a ajutat prea mult, senzorul acestui DSLR a reținut suficient de multe detalii atât în zona de lumină, cât și în zonele cu umbre adânci, permițandu-ți să jonglezi după bunul plac, în postprocesarea imaginilor. 😉

Concluzii în ceea ce privește importanța unui senzor de DSLR:

Cel mai ideal, este să combini aparatul foto (indiferent de generația lui) cu obiective foto de calitate superioară (precum Prime-uri sau obiective Premium).

Apoi, al doilea cel mai ideal lucru pe care îl poți face, este să rămâi cu un aparat foto de generație mai veche și să strângi banii pentru obiective de calitate, căci după cum poți observa în practică, diferențele de la o generație de aparatură la alta nu sunt atât de impresionante, iar dacă folosești obiective de calitate superioară, fotografiile tale vor fi uimitoare și dacă vei deține un DSLR cu senzor vechi de peste 10 ani. 😉
Desigur, acum tu faci cum dorești. Nu este musai să mă urmezi pe mine. Totul ține până la urmă de ceea ce-ți dorești și-ți permiți dpdv financiar. 🙂

Și ultimul lucru ideal pe care îl poți face, este să ieși pe teren și să storci ce ai mai bun din senzorul aparatului foto, indiferent cât de tânăr sau bătrân este, căci, creativitatea și practica bat la cur orice fișă de specificații. 😀

Da! M-ai auzit bine! Dă-le-ncolo de specificații! Ieși afară!

„Fotografia este o imagine cu caracter de instantaneu.”

Edgar Degas

Și… desigur înainte să plec, uite, descarcă de aici, fișierele promise! Enjoy them!

Mult spor îți doresc! Fii creativ/ă și Enjoy Photography! 😎

Cu drag,
Ștefania Gal


PS: ENJOY PHOTOGRAPHY te așteaptă și pe pagina oficială de FACEBOOK, cu fotografii delicioase, zi de zi, chiar  aici!


Apropo, dacă te alături comunității Enjoy Photography, primești un e-book gratuit și rămâi, totodată, la curent cu noutățile de pe website.

SUPER! MĂ ALĂTUR COMUNITĂȚII! 🙂

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply