10 trucuri utile în fotografia de peisaj

August 18, 2018 Enjoy Photography No comments exist

Salutare. Cursul de fotografie, dedicat începătorilor în domeniu, deschide chiar într-acest moment porțile Modulului 3.
Clar, dacă faci parte de ceva timp din familia Enjoy, la ora actuală nu mai ești atât de înstrăinat/ă față de domeniul fotografic, cu atât mai mult cu cât în Modulul 1 și Modulul 2 al prezentului curs ai învățat despre regulile de compoziție, efectele și influența luminii în fotografie și cum funcționează modurile A/P/S/M ale camerei foto.

Acum este timpul să deschid o nouă ușă și să abordez, într-acest modul, nișe și tipuri multiple de fotografie, cum ar fi fotografia de peisaj despre care îți voi vorbi astăzi.

Imagine cu titlu de prezentare: peisaje monocrom.
© Ștefania Gal pt. www.enjoyphotography.ro

De ce fotografia de peisaj ca prim subiect?

În primul rând aleg să abordez acest tip de fotografie deoarece este cel mai la îndemână și abordabil gen fotografic. Peisaje există pretutindeni în jurul tău, indiferent că locuiești în zonă montană, de șes sau la mare. Tot ce trebuie să faci este să ieși din casă și să drumețești. Și, după cum observi, fotografia de peisaj mai vine cu un extra avantaj pentru tine, avantaj care nu este complementar esteticului ci este complementar sănătății tale mentale și fizice.
Revenind la subiect, fotografia peisagistică te scoate din rutina zilnică a vieții, ghidându-ți pașii în liniștea spațiilor largi, deschise și sălbatice. Așa cum menționam și anterior, indiferent că vorbim de munți, dealuri, câmpii, litoral, cascade, lacuri etc., oriunde vei hotărî să mergi, în cele din urmă, vei găsi natura în toată splendoarea ei. Este mereu acolo așteptând să fie capturată… în imagini, desigur! Depinde de tine să fii acolo și să fii pregătit să aduci o mică parte din ea acasă, prin imaginile tale.

Deși pare simplă și la îndemâna oricui, fotografia de peisaj promite și cere mai mult decât pare la o primă vedere. Orice cameră modernă DSLR cu oglindă sau o cameră fără oglindă este capabilă să surprindă imagini uimitoare. Dar, manipularea cu ochii închiși a camerei tale foto, buna înțelegere a elementelor compoziționale, viziunea creativă, omul potrivit la locul și timpul potrivit… toate acestea sunt ingrediente foarte importante ale fotografiei și îți cer răbdare, deschidere, persuasivitate și mii de cadre trase, cadre din care să înveți de fiecare dată. Și… toate acestea te vor conduce către fotografii din ce în ce mai spectaculoase.

Despre fotografia de peisaj am mai discutat și în cartea mea electronică10 Greșeli în fotografia de peisaj și cum le poți evita”, carte ce o primești în mod gratuit imediat după abonarea la newsletter și devii o parte din comunitatea învățăceilor Enjoy Photography.

Totuși, acum, pe lângă respectiva carte, mai sus menționată, într-acest articol vin cu informații adiționale care nu reprezintă nimic altceva decât noi trucuri despre cum poți îmbunătăți performanțele tale fotografice într-această ramură peisagistică a fotografiei.

Imagine cu titlu de prezentare: peisaje în culori.
© Ștefania Gal pt. www.enjoyphotography.ro

Așadar, să începem:

MAI ÎNTÂI CÂTEVA CUVINTE DESPRE SETĂRILE CAMEREI:

Setările nu sunt cea mai importantă componentă de împărtășit în cadrul acestui articol, căci există multe variabile, iar setările vor fi diferite în funcție de situație. Cu toate acestea câteva indicații, de uz general, nu ar strica a fi împărtășite:
Modul de expunere – Cel mai adesea utilizarea modului A/Av (despre care am discutat aici) va funcționa foarte bine pentru peisajul ce așteaptă a fi fotografiat. Aici doar setezi diafragma și lași în seama aparatului calculul parametrilor celorlalți pentru o expunere corectă. Desigur, în funcție de condiții și curajul tău, poți experimenta și cu modul „Manual”, astfel încât să te joci puțin cu creativitatea, care în modul M este supusul tău și cel mai bun prieten odată cu acumularea de experiență în domeniu. Nu-ți fie teamă! Joacă-te și distrează-te! Explorează!
Viteza obturatorului – Așa cum am menționat și într-un articol anterior, viteza nu trebuie să fie mai mică de raportul 1/distanța focală, atunci când fotografiezi din mână. De exemplu dacă tragi un peisaj din mână, cu un obiectiv de 14mm, viteza minimă acceptată pe un full-frame este de 1/14sec și de 1/22sec dacă tragi cu un crop Canon (14mm*1.6factorul de crop= 22,4). Desigur, și de la această regulă există excepții. De exemplu dacă ai un obiectiv cu stabilizare poți să mai trișezi putin cu 1-2 sau chiar 3 stopuri. De asemenea contează foarte mult și efectul pe care îl dorești să îl obții în fotografie: mișcare sau non-mișcare. Despre acest subiect am discutat aici.
ISO – Așa cum am discutat și în trecut, o menținere a valorii ISO la minim, va contribui la imagini curate, fără zgomot de fond. Cel mai probabil, camera ta dispune de o valoare minimă ISO de 100 sau 200. Încearcă să o păstrezi și să o ridici doar dacă se cere o viteză mai mare de declanșare. Desigur, în ziua de azi camerele dispun de performanțe uimitoare chiar și la valori ISO ridicate, dar nu ți-aș sugera să treci de ISO 400, mai ales, că cel mai probabil, ai în palmares o cameră entry-level și nu una cu performanțe de top.
Formatul imaginii – Clar trage RAW! Ai trecut deja de faza în care să tragi JPEG încă din cel de-al doilea modul al cursului de față. Fișierul RAW păstrează mult mai multe date decât un JPEG ceea ce va ajuta în postprocesarea imaginilor și te va conduce către imagini mult mai spectaculoase. Despre acest aspect: RAW vs. JPEG, am scris mai multe aici!

Imagine cu titlu de prezentare: peisaje de iarnă.
© Ștefania Gal pt. www.enjoyphotography.ro

10 TRUCURI UTILE ÎN FOTOGRAFIA DE PEISAJ:

1) Fă-ți temele!Informează-te cât mai bine despre viitoarea locație în care vrei să mergi înainte de a te înhăma la drum efectiv. Nu contează cât de aproape sau de departe este locația vizată față de locația ta actuală. Deși locul respectiv nu se evaporă în neant, sunt foarte mari șanse ca imaginea de acum să nu o mai poți surprinde niciodată sub același aspect, sub aceeași emoție. Să luăm exemplul apusului sau al răsăritului. Cerul nu este niciodată de două ori același. Așa că ai face bine să aflii cât mai multe despre punctele forte ale zonei pentru a realiza fotografii cât mai reușite. Există multe resurse de unde poți afla astfel de informații precum: 500px, Flickr și, desigur, marele motor de căutare, domnul Google, cu al său „Google Images”.
2) Nu uita de ora de aur!Nu este suficient să știi doar unde vei realiza minunata ta fotografie peisagistică, ci este imperios necesar să știi și când să mergi. Ba chiar acest „când” este net mai important față de „unde”. Calitatea luminii poate contura frumos cadrul sau poate să-l ruineze. Astfel, vei dori să fii prezent pe teren atunci când lumina este cea mai bună. De exemplu, în cazul fotografiei de peisaj, soarele de la amiază nu este deloc benefic pentru tipul de cadru pe care urmează să îl realizezi. Soarele amiezii dispune de o lumină aspră, iar tranzițiile de la zonele luminoase la umbre sunt dure, grele, abrupte! Așadar, cea mai bună lumină pentru fotografia peisagistică este de obicei dimineața și seara. Un exemplu de lumină bună îl constituie „Ora de Aur” (en. „Golden Hour”) care nu reprezintă nimic altceva decât o oră de lumină suspendată în timp, imediat după răsăritul, și respectiv, apusul soarelui, timp în care va trebui să treci la acțiune. În timpul acestei ore de aur lumina este moale, difuză și reprezintă un ingredient perfect pentru imagini finale interesante și plăcute. Știu că apusurile și răsăriturile au devenit oarecum clișeice în fotografie, dar, așa cum am mai spus, un apus/răsărit nu va mai fi identic și a doua oară, iar un cer albastru, fără pic de nor, nu este ceea ce un fotograf își dorește în portofoliu.
3) Nu te complica!Nu complica cadrele prin complexitate, introducând cât mai multe elemente în imagine. Va crea dezordine și va deruta privitorul. Cum spun englezii: „Keep it simple!”, cu atât mai mult cu cât ești nesigur de viitoarea ta compoziție. Simplitatea este mai bună uneori. Mai ales la început de drum. Cel care se uită la imaginile tale va trebui să recunoască aproape instantaneu subiectul fotografiei tale. Celelalte elemente, complementare subiectului, ar trebui să nu distragă privirea de la subiect ci să conducă într-această direcție. Pentru reguli de compoziție aruncă o privire pe articolele de aici, aici, aici și aici. De asemenea, dacă există elemente care nu adaugă niciun interes imaginii, ia în considerare să modifici compoziția.
4) Compoziția e regele! – Poți să ai cea mai minunată cameră din lume în geantă și să știi să o manevrezi chiar și cu ochii închiși; poți să ai în fața ta cel mai frumos peisaj din lume și cea mai perfectă lumină, dar, toate astea sunt în zadar dacă nu știi să compui imaginea, căci în final, fără o compoziție puternică, imaginea s-ar putea să nu funcționeze. Așadar, nu uita, ca înainte să pleci la drum să arunci un ochi peste Lecțiile 2,3,4 și 5 din Modulul 1, ca să mai înveți / reamintești de ceea ce presupune o compoziție bună. Desigur, regulile sunt făcute și pentru a fi încălcate, dar întâi hai să cunoaștem regulile de bază.

Imagine cu titlu de prezentare: peisaje la apus.
© © Ștefania Gal pt. www.enjoyphotography.ro

5) Adu toate elementele în focus! – Atunci când vorbim de fotografia de peisaj, vei vrea să ai toate elementele imaginii în focus, iar ca să faci asta, există câteva metode. Cea mai la îndemână metodă este să setezi diafragma la valori precum f/11, f/13, f/16 și să pui accent pe punctele de focus din primele două planuri ale cadrului. Dacă primul plan este prea apropiat de cameră, atunci e recomandabil să tragi două cadre: unul cu primul plan în focus, al doilea cu planele îndepărtate în focus și apoi să le suprapui în Photoshop. Dar pentru început, experimentează cu valorile diafragmei.
6) Joacă-te cu perspective diferite! – Cel mai mare clișeu abordat de fotograful începător este că trage marea majoritate a cadrelor de la nivelul ochilor, de la nivelul propriei înălțimi. Ceea ce nu este greșit, doar că această abordare a cadrelor nu funcționează mereu, ținându-te departe de o imagine ce ar putea deveni spectaculoasă. Așa că schimbă perspectiva: apleacă-te și trage cadrele mai de la nivelul solului sau suie-te pe stânci / în copaci mai înalte/înalți (sau dacă ai trepied, folosește-te de o telecomandă și trage cadrul ridicând trepiedul deasupra capului). Imaginile vor suferi schimbări dramatice de perspectivă dacă te vei mișca: vei putea pune în valoare mai bine primul plan sau pur și simplu vei putea elimina un plan secundar plictisitor. (ex.:planul de mijloc).
7) Fă pace cu trepiedul tău! – Un trepied este un accesoriu indispensabil fotografului, mai ales în cazul fotografiei peisagiste. Așadar, e timpul să te familiarizezi cu acest obiect. Dacă nu deții unul, există mai multe opțiuni pe piață la buget rezonabil. În perioadele de lumină moale / slabă din zorii zilei sau de la apus, un trepied va fi prietenul tău cel mai bun, prieten ce-ți va permite să păstrezi valoarea ISO cât mai mică și să scazi viteza de declanșare oricât este necesar pentru a obține o expunere corectă, dar cu imagini finale clare. Lucru ce nu ar fi posibil dacă ai trage același cadru din mână. De asemenea, în fotografia de noapte, precum astrofotografia, trepiedul este indispensabil. Dacă totuși ți se pare un chin să folosești trepiedul, s-ar putea ca cel pe care-l deții să nu fie compatibil cu personalitatea ta. Da! Și trepiedele sunt de mai multe soiuri. Așadar, când achiziționezi unul, fă o mică cercetare de piață și vezi ce ți s-ar potrivi. Nu te opri la primul preț și la faptul că scrie pe el „trepied”.
8) Mișcarea în imagine!Iată încă un motiv pentru care nu strică să-ți achiziționezi un trepied. Mișcarea în imagine aduce un plus de valoare fotografiei tale, cu atât mai mult cu cât vorbim de ape curgătoare sau/și cascade. Un trepied îți va permite să tragi la viteze mai mici, precum 1/4sec, viteză ce îți va permite să surprinzi fluiditatea apei în cadru. Aici, există totuși și situația în care lumina este mult prea puternică pentru a putea surprinde această fluiditate direct din setările camerei, iar aici îți sare în ajutor filtrul ND („densitate neutră”) care, atașat în fața obiectivului, va bloca o mare parte din lumina ce ajunge la senzor, permițându-ți să folosești timpi de expunere mai lungi. Despre filtre voi vorbi într-un articol viitor.
9) Experimentează și cu peisaje verticale! Nu trage doar în mod orizontal! Adesea și imaginile pe verticală pot fi cel puțin la fel de dinamice și spectaculoase precum cele pe orizontală. De asemenea, nu-ți irosi shutterul doar pe același tip de cadru până se va duce lumina. Plimbă-te, caută noutate, inovație, antrenează-ți creativitatea cu viitoare cadre pe care ceilalți fotografi poate încă nu le-au descoperit. De exemplu, să presupunem că ai aflat de locația vizată de pe 500px, și ți-a plăcut mult compoziția pe care a realizat-o acel fotograf și vrei să o reproduci și tu. Minunat! Doar că nu este suficient. Ca să te deosebești de marea de fotografi din ziua de azi, este necesar să aduci ceva inovator în arta ta. Așadar, inspiră-te, copiază, încearcă ceva nou, explorează, trage atât orizontal cât și vertical și experimentează diferite distanțe focale.
10) Rămâi mereu un învățăcel! – Oricât de mult vei avansa cu fotografia, mereu este loc de noutate, de evoluție. Așadar, rămâi deschis noilor informații și noilor experiențe fotografice. Nu te plafona, niciodată!

Imagine cu titlu de prezentare: peisaje în culori.
© Ștefania Gal pt. www.enjoyphotography.ro

CONCLUZIE:

Așa cum menționam și mai sus, fotografia de peisaj, ascunde mai multe comori decât se poate vedea la o primă întrevedere. Peisajele sunt un subiect inepuizabil de abordat în fotografie, cu multe rezultate spectaculoase. Până la urma cel mai mare sculptor și pictor în același timp, este Mama Natură, iar ingredientele principale pentru a surprinde aceste frumuseți sunt: răbdarea, perseverența, dorința de experimentare, o cameră, un trepied, câteva cunoștințe de bază și dorința de a călători și explora aceste locuri minunate.

Cam atât cu articolul de astăzi!
Dacă ai întrebări sau vreo informație de împărtășit cu noi toți, nu uita de secțiunea comentarii. 🙂
Multumesc pentru timpul tău și nu uita de butoanele LIKE&SHARE dacă ți-a plăcut ceea ce ai citit și totodată ai găsit utile aceste informații!

Pe data viitoare!


PS: ENJOY PHOTOGRAPHY te așteaptă și pe pagina oficială de FACEBOOK, cu fotografii delicioase, zi de zi, chiar  aici!


Apropo, dacă te alături comunității Enjoy Photography, primești un e-book gratuit și rămâi, totodată, la curent cu noutățile de pe website.

SUPER! MĂ ALĂTUR COMUNITĂȚII! 🙂

Tags: , , , , ,

Leave a Reply