Despre filtrele foto și rolul acestora!

July 10, 2021 Enjoy Photography No comments exist

Salutare!

Astăzi m-am gândit să îți povestesc despre câteva accesorii foto importante, și uneori chiar indispensabile aș putea spune, și anume filtrele foto!

Imagine cu titlu de prezentare: filtrele foto.
Aici avem un filtru foto de polarizare circulară de la Hoya, pe filet de Ø67mm, atașat obiectivului ultrawide Samyang 12mm f/2.

Așadar…

CE SUNT FILTRELE ȘI DE CE AR FI IDEAL SĂ PROFIȚI DE ELE?

Înainte de a începe efectiv să îți vorbesc despre filtre, hai să plecăm de la ceva mai logic și facil de înțeles, și anume: de ce porți ochelari de soare?

Cel mai probabil, vei răspunde: „Ca să mă protejeze de lumina soarelui.” sau mai colocvial zis: „Ca să nu mă orbească soarele.”

Așadar, da. Ochelarii de soare, pe lângă alte beneficii, au rolul de a te ajuta să vezi mai bine în lumină puternică (adică ei filtrează lumina), îți protejează ochii de razele UV dăunătoare, de praf și/sau vânt, reduc strălucirea de pe diverse suprafețe etc.

Astfel, întocându-ne la subiectul de astăzi, și filtrele foto au un rol similar cu cel al ochelarilor de soare.

Filtrele foto:
pot ajuta la reducerea reflexiilor,
pot proteja frontalul obiectivelor foto de potențiale daune,
pot reduce total sau parțial cantitatea de lumină care intră în obiectiv și ajunge la senzorul aparatului,
pot îmbunătăți culorile
pot oferi un plus de contrast

Pe de altă parte, filtrele foto îți pot afecta calitatea fotografiilor în două moduri:
– atunci când le folosești în mod greșit (de exemplu un filtru ND într-o încăpere întunecată – ajungem imediat și la tipurile de filtre și rolul lor)

SAU

atunci când folosești filtre de calitate slabă, adică foarte ieftine/de buget.
Bine, acum nu trebuie să cheltui sute de euro pe un filtru bun când ești la început de drum, dar cu siguranță nu recomand filtre de 15-20 de lei, aduse de pe platforme precum Amazon și care sunt no-name.

FILTRELE FOTO – CE TIPURI EXISTĂ ȘI UNDE ȘI CÂND SĂ LE FOLOSEȘTI?

Pe piață vei regăsi o multitudine de filtre foto, de la transparente, la colorate, la negre și fiecare are rolul său.

Așadar, hai să vedem trei dintre cele mai uzuale și importante filtre foto:

1 -Filtrele foto UV:

Filtrul UV este probabil cel mai răspândit și cunoscut filtru. Acesta este transparent și îți protejează elementul frontal al obiectivului de praf, murdărie, și potențiale zgârieturi.
Un filtru UV de calitate poate fi montat în permanență pe obiectiv, având un impact minim asupra calității fotografice.

În trecut, aceste filtre erau folosite pentru a împiedica lumina UV să ajungă pe film, dar în ziua de astăzi, aparatele foto au deja încroporate din construcție un astfel de filtru, astfel încât rolul lor actual este strict acela de a îți proteja elementul frontal al obiectivului.

Sunt destui fotografi care preferă utilizarea filtrelor UV, deoarece sunt mai ieftine și este mai ușor să înlocuiești un filtru decât un obiectiv.

Chiar dacă mă repet, insist asupra calității filtrelor UV, deoarece un filtru slab, iți va afecta calitatea imaginii, și de asemenea poate adăuga relfexii urâte sau flare imaginilor.
O opțiune pe care o recomand, dpdv al producătorului cu un raport calitate/preț excelent sunt filtrele Hoya.

filtrele foto - filtrul UV
Personal, folosesc permanent filtrul UV pe obiectivul de kit. De asemenea, avantajul este că același filtru mi se potrivește și pe teleobiectiv. 😀

2) Filtrele foto de Polarizare:

Filtrul de polarizare este probabil al doilea cel mai cunoscut filtru. Acesta are rolul de a reduce dramatic reflexiile de pe suprafețe (ape, sticlă, metal – precum capote ale mașinilor, ferestre etc), îmbunătățește culorile, reduce ceața și sporește contrastul.

Poză realizată fără filtre foto
Aici ai un exemplu de fotografie trasă la Mare, cu ajutorul teleobiectivului Canon 70-200mm F/4L, dar fără să-i atașez vreun filtru foto. După cum bine poți observa reflexiile Mării sunt destul de vizibile în poză.
Și pentru că am realizat că nu îmi plăcea cum se vedea Marea în poza de mai sus, am scos din rucsac filtrul meu foto CPL (polarizare circulară), l-am atașat aceluiași obiectiv foto menționat anterior și bam! Alt rezultat, complet diferit. 😯
Am avut noroc că nu a zburat pescărușul, căci cadrul îmi plăcea fantastic de mult. Ar fi fost păcat să îl ratez. 🙁
Așadar, mulțumesc pescărușule! 😆

Filtrele de Polarizare pot fi folosite la peisaje, în arhitectură, la fotografia urbană, chiar și la portrete, mai ales câd subiectul poartă ochelari – contribuind la eliminarea reflexiilor ochelarilor,și astfel privirea interlocutorului va fi vizibilă și bine definită.

De menționat este faptul că filtrele acestea sunt de obicei circulare, astfel încât să permită un control ușor al efectului polarizării.

Atunci când fotografiezi cascade sau alte peisaje unde predomină umezeala și vegetația, este ideal să ai asupra ta un astfel de filtru.

Peisaj surprins cu aparatul foto X-T1 + obiectivul Samyang 12mm f/2 căruia i-am atașat un filtru de polarizare.
Observi cât de bine sunt definiți norii și ce albastru pregnant se regăsește în nuanța cerului?
De asemenea, imaginea este saturată și contrastantă. Exact cum îți relatam mai sus. 😉

Filtrele de polarizare circulară sunt alcătuite din două elemente: unul fix și unul mobil, cel mobil fiind polarizatorul. 
Astfel, în funcție de efectul dorit, va exita un efect minim și unul maxim de polarizare, în funcție de alinierea filtrului în raport cu soarele.

Această poză este dovada vie a efectului maxim pe care îl oferă un filtru CPL. Deși cerul este complet senin, el este perfect definit de un albastru intens, pe care nu l-ai fi putut obține altfel direct din cameră.

De asemenea, este recomandat să folosești cu atenție și grijă aceste filtre în combinație cu obiectivele ultra-wide, deoarece există șansa să obții un cer doar parțial întunecat și care va fi mai dificil de corectat în post-procesare.

Iar aici, avem dovada vie că uneori filtrul sau fotograful mai dau chix uneori. 😆
În colțul din partea dreaptă a imaginii, cerul este mult mai luminos în comparație cu restul cadrului. Și nu, nu era un apus chiar acolo. Soarele apune mult mai la dreapta, așa că știu ce spun. Hi, hi! 😛

3 – Filtrele Densitate Neutră (ND):

Filtrul ND este acel filtru care reduce cantitatea de lumină care ajunge pe senzorul aparatului, permițându-ți să folosești timpi de expunere mai lungi fără a supraexpune imaginea.
Acesta este foarte util când vrei să creezi neclaritate intenționată în imagini, când vrei să fotografiezi sub formă de „apă de mătase” râurile și cascadele sau chiar și atunci când vrei să tragi portrete în lumina puternică a amiezii, la o diafragmă larg deschisă (unde te vei folosi de un bliț și un astfel de filtru – pentru a evita supraexpunerea).

Așa cum spuneam mai sus, aceste tipuri de filtre sunt deosebit de utile în timpul zilei, din cauza abundenței de lumină care nu poate fi redusă semnificativ doar prin închiderea diafragmei obiectivului și scăderea ISO-ului.

De exemplu, dacă fotografiezi o cascadă și punctul tău de plecare este ISO 100, f/2.8, și o viteză de 1/2000sec – adică echivalentul unei expuneri corecte, atunci oprirea obiectivului la f/22, va reduce viteza obturatorului doar la 1/30sec, iar acest lucru ar fi prea rapid pentru a crea un aspect „cețos” / de „apă de mătase” pentru apa curgătoare din imagine.

fotografie realizata utilizand filtrele foto tip ND
Această fotografie a fost realizată cu ajutorul unui filtru foto ND atașat obiectivului Canon 24mm, cu următoarele setări: ISO 200, F9 și o viteză de 13 secunde. Da, 13 secunde în timpul zilei, ai citit bine! 😉

Dar… utilizând un filtru ND 8 (de 8 stopuri), poți reduce viteza obturatorului până la 2 secunde, menținând diafragma obiectivului la f/11 în loc de f/22. Mai ales că, așa cum bine știi deja din lecții anterioare, folosirea diafragmelor peste f/14-f/16 va scădea calitatea imaginii datorită difracției.

PS: Despre triunghiul expunerii am mai discutat și aici.

Filtrele de densitate neutră pot fi atât circulare, cât și dreptunghiulare.
Ele pot fi simple (ND – a cărror sticlă au direct rol filtrant) cât și graduale (GND – care fac trecerea în mod gradual de la transparență la stopul final al filtrului).

Ce mai este bine de reținut, este faptul că filtrele de densitate neutră blochează lumina în cantități variabile în funcție de puterea filtrului. Rezistența filtrului ND variază de obicei de la ND2 la ND1000, unde ND2 reduce lumina cu un singur f-stop, iar ND1000 reduce lumina cu 10 opriri (f-stop).

Aceiași zi, aceiași locație, același filtru ND, aceleași setări! 😎

Filtrele ND2, ND4 și ND8 pot fi descrise în general ca filtre portret. Ele sunt folosite cu obiective fixe, luminoase – atunci când există prea multă lumină pentru a fotografia cu o deschidere largă.
Cealaltă funcție a acestora – atunci când este utilizat un bliț, este de a bloca suficientă lumină, astfel încât să poți utiliza blițul la viteza normală de sincronizare a camerei (fără a fi nevoie de sincronizare de mare viteză).

Apoi, când vine vorba de peisaj, deși este posibil să folosești unele dintre filtrele ND mai slabe, poți totuși obține adesea rezultate excelente cu un ND1000.
Acest lucru îți permite să realizezi fotografii dramatice, cu expuneri lungi, în timpul zilei și… așa cum spuneam mai sus, sunt ideale de utilizat pentru a surprinde pentru mișcarea apei sau a norilor.

Și din nou… aceiași zi, aceiași locație, același filtru, aceleași setări! 😆

Dacă totuși, vrei să plusezi puțin și să surprinzi o eclipsă de soare – atunci clar, vei dori să utilizezi un filtru ultra-întunecat ND100000 – care este supranumit „filtru solar”.

Personal, recomand pentru început să achiziționezi filtre circulare ND în detrimentul celor rectangulare – pentru beneficii de dimensiune, preț și portabilitate.

BONUS:

Pe lângă filtrele foto enumerate mai sus, mai există și o altă multitudine de alte filtre pe care le poți utiliza în creativitatea ta fotografică, precum:

 • Filtrele colorate / warm / cooling  – sunt utilizate în general pentru a modifica balansul de alb al camerei. Există două tipuri de filtre de culoare – pt corectarea culorii și pt scăderea culorii. Primul tip este utilizat pentru corectarea balansului de alb, în timp ce cel din urmă este utilizat pentru a absorbi o culoare, lăsând să treacă dincolo de obiectiv celalalte culori.
  Aceste filtre erau destul de populare pentru film, dar sunt rareori folosite pentru fotografia digitală, deoarece efectele culorilor și modificările balansului de alb pot fi realizate cu ușurință în software-ul de post-procesare, cum ar fi Lightroom și Photoshop.
  Personal, nu le folosesc.
 • Filtrele Close-up  – care sunt utilizate în principal pentru fotografia macro, facilitând apropierea de subiect, prin scăderea distanței minime de focalizare a obiectivului.
  Filtrele acestea foto sunt o modalitate ieftină de a-ți converti obiectivul normal într-un obiectiv macro – deși afectează vizibil calitatea imaginii, mai ales când obiectivul folosit este unul de buget (adică ieftin, mai pe românește).
  Așadar, pentru cele mai bune rezultate, este recomandat să utilizezi în schimb un obiectiv macro sau măcar tuburi macro.
 • Filtrele de efecte speciale – acestea au diferite scopuri pt îmbunătățirea imaginilor, iar unul dintre cele mai populare tipuri de filtre de acest gen este filtrul Starburst, care adaugă fără niciun efort, o sclipire vizibilă sub formă de stea la sursele de lumină din imagine, precum ar fi stâlpii de iluminat stradali sau instalațiile cu beculețe de Crăciun.
  Poți alege dintre filtre care produc stele cu două, patru, șase sau opt raze de lumină.

BONUS 2:

Utilizează inelele Step-Up / Step-Down dacă ai un buget limitat!

Deoarece filtrele foto de calitate sunt (mai) costisitoare, este mult mai ieftin să cumperi un singur filtru standard – de exemplu unul de 77mm, și adițional să cumperi inele step-up pentru obiective, care spre exemplu îți permit să montezi filtrul de 77mm pe obiective ce au diametrul de 67mm.

Reține de asemenea, că inelele descrescătoare „Step-down” – precum cel care îți permite să montezi filtrul de 77mm, din exemplul nostru de mai sus, pe un obiectiv cu diametrul de 82mm – poate provoca vignetare și alte probleme. Așadar, mai bine cumpără inele de tip Step-up.

Aceste intele / adaptoare se găsesc atât pentru sistemul de filtre circulare cât și pentru cele rectangulare.

Acestea fiind spuse, am ajuns la final cu articolul de astăzi.

Dacă ai întrebări sau nelămuriri, reține că îți stau cu plăcere la dispoziție chiar aici.

Zi frumoasă în continuare!

Cu mult drag,
Ștefania ^_^


Apropo, dacă te alături comunității Enjoy Photography, primești un e-book gratuit și rămâi, totodată, la curent cu noutățile de pe website.

SUPER! MĂ ALĂTUR COMUNITĂȚII! 🙂

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply