Fotografia de concert în 10 pași simpli

June 9, 2019 Enjoy Photography No comments exist

Pentru că Modulul 3 al cursului de fotografie „Enjoy Photography” este un modul dedicat mai multor categorii de fotografii, astăzi, în sfârșit, am ocazia să-ți scriu despre fotografia de concert.

În August 2017, am avut oportunitatea de a participa, în calitate de fotograf, la un festival local de muzică rock (Rockstadt Extreme Fest), fiind prima mea experiență de acest gen.

Imagine cu titlu de prezentare: Fotografia de concert – public @ Rockstadt Extreme Fest – 2017
© Ștefania Gal

Cum am ajuns să fac asta, și ce anume am învățat din această experiență fotografică, am să detaliez totul cu lux de amănunte, în rândurile următoare.

Inițial, am decis să mă duc la Rockstadt Extreme Fest (REF), la rugămintea unui prieten. Această participare a mea era considerată „cadou pentru ziua de naștere” a prietenului respectiv, căci este născut în luna August, chiar în apropierea desfășurării acestui eveniment.

Apoi, la câteva zile după ce am decis că am să merg la REF, mi-a venit ideea să iau la festival și aparatul foto cu mine. Toate bune și frumoase, doar că dacă nu ai acreditare foto, nu ai voie să intri la festival cu aparate foto profesionale și/sau semi-profesionale, iar singurele mele aparate foto pe atunci erau 2 DSLR-uri. Așa că ciu-ciu intrare cu aparatul la gât. 🙁

Totuși, mă tot rodea faptul că am ocazia să particip la un astfel de festival și să nu pot experimenta totodată și fotografia de concert. Așa că după alte câteva zile, mi-am luat inima în dinți, am trimis un e-mail organizatorului. I-am spus cine sunt, cu ce mă ocup, motivul pentru care vreau să particip la acest eveniment în calitate de fotograf acreditat și i-am relatat puțin despre proiectul Enjoy Photography și în ce scopuri vor fi folosite fotografiile realizate acolo.

După aproximativ o săptămână de la scrierea e-mail-ului, am primit răspunsul: aveam voie să particip la eveniment în calitate de fotograf acreditat!

Îți spun sincer, că acel moment îl pot încadra lejer, la unul dintre cele mai frumoase momente din viața mea de până acum. Așa că am început să număr zilele până la REF.

Așadar ce sfaturi îți pot oferi din ceea ce m-a învățat fotografia de concert?

Imagine cu titlu de prezentare: Colaj – Fotografia de concert @ REF 2017
© Ștefania Gal – toate drepturile rezervate

Sfatul 1 –În fotografia de concert, echipamentul nu este cel mai important lucru!

Dacă cochetezi cu ideea de a practica fotografia de concert, atunci îți spun de pe acum să nu te împotmolești în drumul tău doar din cauza echipamentului. Desigur, există mereu acel echipament ideal, dar dacă ai un DSLR entry-level, nu înseamnă că trebuie să stai în casă și să nu faci nimic, doar pentru că al tău echipament nici nu se compară cu cel al fotografilor de profil.

Desigur, dacă vorbim la modul ideal, atunci echipamentul ar fi format dintr-un full-frame asezonat cu obiective (fixe sau zoom) cu o diafragmă larg deschisă și luminoasă (f/1.2, f/1.4, f/1.8, f/2 sau f/2.8).

Dar în termeni de echipament, nu eram nici măcar aproape de idealul mai sus enunțat.

Eu în 2017, aveam în palmares un sistem crop (Canon 80D) iar singurele mele obiective luminoase erau Canon 50mm f/1.8 STM și Sigma Art 18-35mm f/1.8 (dar la care era ușor decalibrat focusul în combinație cu DSLR-ul meu). Restul, mai aveam un Canon 70-200mm f/4L (fără stabilizare) și un Canon 10-18mm IS STM f/4.5-5.6, obiective care în termeni „tehnici”, erau prea întunecate pentru a practica fotografia de concert. Cu toate acestea 70% din fotografiile realizate la REF au fost cu teleobiectivul 70-200mm f/4, 20% cu Sigma-ul, iar restul de 10% cu celelalte 2 obiective. Și ghici ce? Nu am murit! Ba chiar, am obținut rezultate spectaculoase cu echipamentul din dotare, așa cum poți tu însuți constata în prezentul articol, prin colajele expuse.

Imagine cu titlu de prezentare: Colaj – Fotografia de concert – Kreator @ REF 2017
© Ștefania Gal – toate drepturile rezervate

Sfatul 2 – Setările ideale, în fotografia de concert.

Când începi să practici fotografia de concert, dacă nu ești pregătit/ă să jonglezi cu modul Manual, atunci o alternativă bună de luat în calcul, este folosirea modului „Prioritate diafragmă”, despre care am discutat pe larg aici.

Totuși, dacă vrei să mergi pe modul Manual în fotografia de concert, atunci, mergi pe diafragmă larg deschisă și nu te feri să mărești ISO-ul atât cât este necesar! Da! Ai citit bine: ISO mare! Nu contează că o să ai noise în imagini. Mai bine granulații decât cadre ratate!

În ceea ce privește viteza de declanșare, îți recomand să nu cobori sub 1/200 sau 1/125 (cu indulgență). Deși, eu recunosc, că am tras și sub aceste valori, dar m-am bazat pe tremuratul minim al mâinilor mele, chiar dacă, recunosc, am și ratat cadre, iar unele erau chiar bune!

În 2017, cunoșteam mai puține lucruri despre fotografie față de momentul prezent, și astfel, din punct de vedere tehnic, o mai dădeam și în bară din când în când. Așa că tu acum ai ocazia să înveți din micile mele stângăcii, pentru a te feri de ele, pe cât se poate. 🙂  

În privința focalizării, aici sunt discutabile două variante, iar tu o să o alegi pe cea cu care te împaci cel mai bine: focalizare cu punct central și apoi recompoziție sau focalizare grup de puncte, pe zona de interes.

Pentru că acum vreo 10 ani (+/-) aparatele foto nu erau la performanțele de acum și nici nu dispuneau de zeci/sute de puncte de focus, fotografii obișnuiau să focalizeze cu ajutorul punctului central de focus (care este și cel forte) și apoi să recompună imaginea dorită. Astăzi, pentru că aparatele au evoluat foarte mult, ai tot mai multe opțiuni de calitate pentru a realiza focusul. Spre exemplu pe Canon, de câțiva ani este implementat Dual Pixel Autofocusul (DPA), care, în opinia mea este o bijuterie de invenție.

Astfel, la REF, fotografiile mele s-au bazat pe minunatul DPA (care și în live view funcționează ireproșabil), la care s-a adăugat focalizarea grup de puncte în zona de interes. De asemenea, am tras cadre în rafală (PS: Investește în carduri de calitate!) și desigur fișiere RAW.

Imagine cu titlu de prezentare: Fotografia de concert – Wolfheart @ REF 2017
© Ștefania Gal – toate drepturile rezervate

Sfatul 3 – Fotografia de concert: acreditarea și regulile.

Acum că am stabilit ce echipament folosești pentru fotografia de concert și ce setări sunt ideale, este timpul să mergi pe teren. Dar ca să mergi pe teren, în cele mai multe cazuri ai nevoie de acreditare, iar după ce primești această acreditare, este necesar să ții cont și să respecți anumite reguli.

Așadar, cum poți practica fotografia de concert?

Ai mai multe variante:  fie iei echipamentul cu tine, și mergi la concertele cu intrare liberă pentru a-ți exersa îndemânarea fotografică, fie intrii în contact cu administratorii localelor mai micuțe și care organizează mici concerte cu diverse trupe pe plan local, fie iei legătura cu un ziar local sau o revistă care are drept interes să obțină fotografii de la evenimentul X sau/și fie iei legătura, la risc cu administratorii care organizează festivalul Y și s-ar putea să primești un răspuns pozitiv, așa cum am pățit eu.

Ideea care este? Orice ai face, este nevoie să-ți iei inima în dinți și să iei legătura cu organizatorii sau cu presa, ca să ai acces pe teren. În afară de un refuz, nu ai ce să pierzi! Așa că îndrăznește!

Apoi, după ce ai obținut acreditarea pentru fotografia de concert, este necesar să respecți și regulile ce ți se impun. Spre exemplu, mie la Rockstadt Extreme Fest, nu mi s-a acordat o acreditare full-access, ci o acreditare cu un grad de acces mai restrâns, ce mă limita la fotografierea din spatele baricadei, căci dincolo de baricadă aveau acces doar fotografii oficiali ai evenimentului.

Tot referitor la acreditare, din câte am citit, chiar dacă ai acreditare full-access, atunci când o trupă este pe scenă, ai acces dincolo de baricadă timp de 3 cântece ale respectivei trupe (*primele 3 melodii). Așadar, ține cont și de acest aspect, odată ce primești acreditarea pentru fotografia de concert.  

Imagine cu titlu de prezentare: Fotografia de concert – Annihilator @ REF 2017
© Ștefania Gal – toate drepturile rezervate

Sfatul 4 – Fotografia de concert fără acreditare.

Dacă, totuși, vrei să participi la un anumit eveniment muzical și nu reușești să obții acreditare pentru fotografia de concert, asta nu înseamnă să te dai bătut/ă!

Așa cum spuneam și puțin mai sus, dacă nu ai acreditare foto, atunci nu ai voie să intrii la eveniment cu un aparat foto profesional și/sau semi-profesional. Dar, având în vedere că la această categorie de interdicții intră doar aparatele foto tip DSLR sau Mirrorless, atunci ai două șanse să practici fotografia de concert fără acreditare: investești într-un aparat foto compact (eu asta aș prefera) sau într-un flaghsip al smartphone-urilor de ultimă generație.

Având în vedere (re)voluția tehnologică al gageturilor din ziua de azi, ai să găsești aparate foto compacte cu senzori ceva mai mari (de un 1”) și cu diafragme de f/1.8 care bat la curul gol DSLR-urile acum 10 ani! Personal, cele mai appealing aparate foto de acest gen, le găsești la Sony, Panasonic (Lumix) și Fujifilm, având un preț mediu de aprox. 2500-3000 lei.
Din punct de vedere al smartphone-urilor, și acestea au evoluat fantastic de mult în ultimii ani. Uită-te doar la mult lăudatul Huawei P30 PRO care are și zoom optic 5x, cu stabilizare. Iar ca și cheltuială financiară, și aceasta se ridică sau chiar sare de 3000 lei. Așadar, alegerea finală îți apaține. 🙂

Concluzie, nu ai nicio scuză să nu practici fotografia de concert cu sau fără acreditare foto!

Imagine cu titlu de prezentare: Fotografia de concert – Carcass @ REF 2017
© Ștefania Gal – toate drepturile rezervate

Sfatul 5 – Ce faci cu pozele prea saturate sau prea zgomotoase din fotografia de concert?

Datorită jocului colorat al luminilor de pe scenă, sunt mari șanse ca anumite fotografii să-ți iasă suprasaturate (prea roșii/mov/albastre). Ce faci în acest caz?

Păi ai două variante: fie jonglezi cu creativitatea în acest sens și păstrezi influența de culori din cadrele tale, fie-ți convertești fotografiile în alb-negru!

Da! Fotografiile monocrome sunt un truc „ieftin” și eficient când vine vorba de fotografia de concert suprasaturată, și nu numai. Același truc este eficient și în cazul fotografiilor ceva mai zgomotoase care nu arată prea bine în varianta color.

Adesea fotografiile monocrom au puțină granulație în ele pentru a ilustra textura imaginii într-un mod inedit, astfel conversia fotografiilor color în alb-negru, ușor granulat, poate ilustra mult mai eficient ceea ce se întâmplă la eveniment, pe scenă, decât o va face fotografia color de concert.

Imagine cu titlu de prezentare: Fotografia de concert – August Burns Red @ REF 2017
© Ștefania Gal – toate drepturile rezervate

Sfatul 6 – Fotografia de concert: momentul bate tehnica!

Da! Ai citit bine! În fotografia de concert, momentul bate tehnica! De fapt, nu doar în fotografia de concert se întâmplă asta.

Degeaba ai cea mai bună tehnică din lume, cel mai avansat echipament foto, dacă nu poți să fii scriitor de imagini! Dacă nu spui povești, atunci fotografiile tale devin fade, lipsite de viață, și nu te vei evidenția ca fiind un fotograf cu calități deosebite!

Așadar, fii prezent! Trăiește momentul ca fiind al tău, ca fiind unul cu dedicație specială pentru tine! Respiră aerul evenimentului, fii observator al mediului înconjurător, nu te lăsa distras/ă și fii mereu pe fază și mereu în mișcare! Nu sta într-un singur loc! Stai o dată aproape de scenă, stai o dată departe de scenă. Stai o dată central, apoi mișcă-te în stânga, în dreapta, cocoață-te undeva (fără a-ți pune în primejdie viață, și fără a încălca regulile de la eveniment) și apasă butonul ăla declanșator ori de câte ori este necesar. Nu fii zgârcit/ă! Fotografiază mult, și vezi mai târziu ce vei păstra! S-ar putea ca din mii de cadre să alegi maxim 100, dar acelea 100, vei știi cu siguranță că sunt cu adevărat deosebite!
Așadar, repet: momentul bate tehnica când vine vorba de fotografia de concert!

Imagine cu titlu de prezentare: Fotografia de concert – Suffocation @ REF 2017
© Ștefania Gal – toate drepturile rezervate

Sfatul 7 – Fotografia de concert: publicul este la fel de important precum artiștii!

Atunci când practici fotografia de concert, este ideal să te amesteci și prin mulțime, pentru a realiza fotografii cu publicul, căci fără public evenimentul ar fi incomplet și nu s-ar mai putea numi astfel!
În plus oamenii pot anima cadrele tale: sunt veseli, deansează, se simt bine, se costumează etc. Poți obține cadre foarte interesante fotografiind persoanele din public.

Un alt avantaj, atunci când fotografiezi publicul este faptul că după ce publici fotografiile, oamenii vor rezona cu ele, le vor distribui pe mai departe și astfel tu poți deveni un fotograf mai cunoscut!

Imagine cu titlu de prezentare: Fotografia de concert – public @ REF 2017
© Ștefania Gal – toate drepturile rezervate

Personal, recunosc, că acum doi ani, eram ceva mai timorată pentru a realiza fotografii cu cei din public, și astfel numărul cadrelor cu publicul de la REF este destul de restrâns. Totuși acum, dacă aș repeta evenimentul, recunosc că m-aș amesteca mult mai mult printre oameni și m-aș întoarce acasă cu câteva mii de fotografii ce ar cuprinde doar persoane din public, pentru că sunt multe persoane frumoase și animate în public care merită imortalizate în palmaresul fotografic.

Imagine cu titlu de prezentare: Fotografia de concert – public @ REF 2017
© Ștefania Gal – toate drepturile rezervate
Imagine cu titlu de prezentare: Fotografia de concert – public @ REF 2017
© Ștefania Gal – toate drepturile rezervate
Imagine cu titlu de prezentare: Fotografia de concert – public @ REF 2017
© Ștefania Gal – toate drepturile rezervate

Așadar, nu uita de public! Și el joacă un rol la fel de important precum artiștii!

Sfatul 8 – Fotografia de concert: love it or leave it!

Consider că fotografia de concert nu este pentru oricine! Cu atât mai mult dacă tu iubești, spre exemplu, muzica Pop și te duci să fotografiezi un concert Rock.
De ce? Pentru că dacă tu iubești un gen de muzică, și mergi pentru a fotografia un concert aflat la polul opus dpdv muzical, nu vei putea să rezonezi cu respectivul eveniment, și astfel nu vei fi suficient de prezent/ă pentru a oferi cel mai bun randament in acest domeniu!

Așadar, înainte de a participa la un eveniment în calitate de fotograf de concert, fă-ți temele de acasă. Vezi cine sunt artiștii, ce fel de muzică abordează și apoi decide dacă participi la eveniment ‘au ba!

Spre exemplu, când am participat la REF, știam că o să regăsesc acolo atât trupe care îmi plac cât și trupe care nu-mi spun nimic dpdv muzical. Astfel, am observat că atunci când fotografiam trupe care îmi plăceau cum cântă sau/și care aveau o conexiune mai specială cu publicul, și creativitatea mea era la cote maxime. În schimb, când a urcat pe scenă o trupă care pentru urechile mele reprezenta doar zgomot, am observat că realizam fotografii doar de dragul de a le face. Astfel, la un moment dat (nefiind fotograf oficial al evenimentului) am renunțat și m-am îndepărtat de scenă!

Așadar este imperios necesar să îți placă ceea ce faci, pentru a o face cât mai bine! Așadar, love it or leave it, este probabil cel mai bun sfat pe care ți-l pot oferi!

Imagine cu titlu de prezentare: Fotografia de concert – Korpiklaani @ REF 2017
© Ștefania Gal – toate drepturile rezervate

Sfatul 9 – Nu uita de doapele pentru urechi!

Imagine cu titlu de prezentare: Fotografia de concert – IXXI @ REF 2017
© Ștefania Gal – toate drepturile rezervate

Tu ca fotograf de concert (mai ales dacă ești plătit pentru eveniment, având rol de fotograf oficial), vei fi nevoit ca pe parcursul întregului eveniment să fii oarecum omniprezent, indiferent cât de mult apreciezi sau nu o trupă sau un moment de pe scenă.

Astfel, pentru că spre exemplu un eveniment de 3 zile muzicale, poate deveni obositor pentru timpanele tale sau poate chiar să îți afecteze auzul (mai ales dacă stai mult timp aproape de scenă), ideal este să te folosești de doapele de urechi, pentru a-ți proteja sănătatea (auzul)!
Stai liniștit/ă că vei auzi foarte bine ceea ce e în jurul tău, chiar dacă folosești doape de urechi!

Dar ce te faci, dacă ai urechile mici ca mine și doapele de urechi nu stau locului?

Atunci, o alternativă la acestea, sunt căștile tip in-ear. Chiar dacă nu antifonează precum doapele de urechi, sunt suficient de eficiente în utilizare pentru a-ți proteja timpanele de mediul muzical înconjurător. 🙂

Sfatul 10 – Fotografia de concert: înainte cu curaj!

Imagine cu titlu de prezentare: Fotografia de concert – Diamonds Are Forever @ REF 2017
© Ștefania Gal – toate drepturile rezervate

Dacă te-ai hotărât că fotografia de concert este pentru tine și vrei să-ți faci un trai din ea, atunci profită de orice oportunitate fotografică posibilă!

Înaintează cereri pentru a obține acreditări, expune-ți munca pe rețelele de socializare, creează-ți un portofoliu cu cele mai bune fotografii, ai răbdare, implică-te 100% în ceea ce întreprinzi dpdv fotografic, nu te panica că nu ți-a ieșit „perfect”, fii creativ/ă și cel mai important, distrează-te!

Acestea fiind spuse, am ajuns la final cu articolul de astăzi, și tot ce mai pot spune este: exersează, joacă-te, experimentează cât mai mult și cât mai variat! Succes!!

Mulțumesc pentru timpul tău, iar dacă ai găsit utile informațiile de aici, apasă butoanele de LIKE&SHARE, ca să facem cât mai cunoscut proiectul Enjoy Photography tuturor celor interesați de fotografie.

De asemenea, te aștept în secțiunea comentarii dacă ai ceva de împărtășit cu mine.

Zi frumoasă îți doresc.

Cu stimă,
Ștefania Gal
(fondator E.P.)


PS: ENJOY PHOTOGRAPHY te așteaptă și pe pagina oficială de FACEBOOK, cu fotografii delicioase, zi de zi, chiar  aici!


Apropo, dacă te alături comunității Enjoy Photography, primești un e-book gratuit și rămâi, totodată, la curent cu noutățile de pe website.

SUPER! MĂ ALĂTUR COMUNITĂȚII! 🙂

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply