Salutare!
Astăzi (21 Noiembrie 2020), aici (adică la Brașov) a nins!
Și… bineînțeles că nu puteam rata oportunitatea de a ieși la o mini-sesiune foto cu iz de zăpadă, sesiune care apropo: a fost super binevenită și tare faină. 😀
După vreo 4 ore de colindat pe coclauri, când am revenit acasă, am realizat că până în prezent nu am publicat niciun articol despre fotografia de iarnă, așa că zis și făcut: îl scriu acum!
La Brașov, după cum poate știi, iarna (deși, din păcate, nu și ninsoarea) de obicei ține vreo 6 luni: de prin Octombrie / Noiembrie până în Martie (la final) sau chiar Aprilie. 😆
Așadar, ai timp berechet să tot tragi cadre mai mult sau mai puțin înzăpezite!

➡ PS: Îți recomand să (re)citești și cele „10 trucuri utile în fotografia de peisaj!”
Personal recunosc că în trecut, înainte de a mă apuca de fotografie, nu am fost tocmai ahtiată după sezonul zăpezilor, ba chiar din contră: nu-mi plăcea iarna sub nicio formă! 🙁
Totuși, odată cu descoperirea fotografiei, de la an la an, am început tot mai mult să îndrăgesc fotografia de iarnă și desigur, sezonul rece. Astfel, în câțiva ani de când m-am apucat de foto, am făcut un „schimb”: am dat sezonul meu preferat Toamna, pe Iarnă, și nu regret nici măcar o secundă.

Ce mă fascinează la acest sezon, este faptul că fotografia de iarnă deși pare simplă la prima vedere, este ceva mai tirbușonistică în practică.
Iarna peste 90% din mediul înconjurător este alb (asta dacă nu este fleșcăială) sau dacă nu este zăpadă atunci peisajul este destul de tern, întrucât culorile sunt scumpe la vedere, copacii nu au frunze (excepție brazii și foioasele de care s-au mai ținut cu dinții câte 2-3 frunze uscate ici-colo), nu ai flori… ai doar gri: clădirile (marea majoritate) și cerul (în mare parte), iar natura doarme. (Nu prea are chef de pozele tale artistice, așa că descurcă-te cu ce poți!)
Așadar, cum te descurci? Ce pozezi iarna?
Pe scurt: roagă-te să ningă cât mai des, ca să tragi super cadre! Iar dacă ai ghinion și este o iarnă uscată, sugerez să te axezi pe fotografia urbană și eventual, fotografia de studio (portrete, de produs, culinară etc).
Dar, presupunând că suntem cu toții super norocoși, iată care sunt sfaturile mele pentru a avea rezultate foarte faine în fotografia de iarnă.
SFATUL 1: În fotografia de iarnă, pata de culoare face diferența!
Așa cum relatam mai devreme, iarna este fie albă, fie puțin cam gri.
Astfel, pentru a trezi un interes, în fotografia de iarnă este ideal să incluzi culoarea.
Și… poți face asta folosindu-te de elementele înconjurătoare precum: clădiri, mașini, trenuri, frunze uscate, oameni îmbrăcați colorat, poduri colorate, bănci colorate etc.

Pentru a realiza acest cadru m-am folosit de un obiectiv extra-ultrawide (adică un fish-eye), iar accentul principal s-a pus pe copacul din extrema dreaptă a cadrului și pe frunzele acestuia (pata de culoare de care spuneam mai devreme), cât și pe poteca colorată de frunzele toamnei. 🙂

Și acest cadru a fost realizat tot astăzi, cu același tip de obiectiv menționat anterior: un fish-eye de 7,5mm de la 7Artisans.

SFATUL 2: În fotografia de iarnă, ora albastră este una din „prietenele” tale cele mai bune!
Desigur, când spun „prieten” mă refer la modul figurativ!
Chiar înainte de răsărit sau după apus, adică în timpul orei albastre, dacă te îmbraci bine, ai nițică răbdare și eventual iei și un trepied cu tine o să ai șansa să tragi niște super cadre!
De exemplu dacă mergi într-un parc în timpul orei albastre, când lumina este soft, poți obține niște cadre cu o atmosferă interesantă și deosebită. Imaginează-ți câteva bănci colorate sub lumina felinarelor din parc, nițică zăpadă pe jos, cerul încă luminos (așa subtil), o alee ce șerpuiește printre copacii din parc și bam, o super fotografie! He, he! 😀
Am dat exemplul cu parcul, întrucât indiferent unde locuiești, sigur ai un parc pe lângă tine!
Dar, fotografia de iarnă o poți practica la ora albastră și în vârf de munte, pe malul unui lac etc. Important este să ieși din casă și să nu uiți bateriile de rezervă acasă. 😉

După cum poți observa culorile de albastru-mov împreună cu reflexiile luminilor de la felinare pe suprafața lacului și pudra de zăpadă, oferă cadrului o atmosferă rece, dar în același timp una liniștitoare.

*Pentru a realiza acest cadru am folosit o expunere lungă și un trepied.
SFATUL 3: Deși par clișee pentru mulți, în fotografia de iarnă, apusul și răsăritul sunt cireașa de pe tort!
Oh da! Cele mai mișto apusuri/răsărituri le poți vedea toamna și iarna (cel puțin dpmdv.).
Culorile alea reci de albastru, mov și alte combinații similare de la apus sau acel rosu aprins cu tente de portocaliu și galben nesimțit de îndraznețe de la răsărit, sunt pur și simplu irezistibile, și fac din fotografia ta o reală capodoperă!
Așa că lasă ce spun alții cu clișeele lor cu tot, pentru că acolo sunt culorile și contrastele de care fotografia ta are disperată nevoie. 😀
Apusul și răsăritul, în mod special în fotografia de iarnă, rămân nestematele fotografiilor tale! Dar nu trebuie să mă crezi pe cuvânt; ci ieși afară, experimentează pe cont propriu! 😉



SFATUL 4: În fotografia de iarnă, compoziția este mai importantă decât „Nota 10” la capitolul setări!
Bine, acum nu spun să ignori ce ai învățat în Modulul 2 al acestui curs, dar degeaba poza ta este expusă corect, dacă este plictisitoare!

Cu ce mă încântă pe mine, în realitate, că ai expus corect o poză?
Cu nimic, dacă eu cu telefonul în modul Auto, scot cadre mai bune (adică mai faine și fascinante) decât tine, cel/cea care ții un super aparat foto în mână.
Așadar, care este ideea de fapt?
Ideea este că deși te felicit că știi să-ți setezi camera, prefer să dai aparatul ăla pe ISO Auto (cum am făcut eu în exemplul de mai jos) și să te concentrezi mai mult pe compoziția ta fotografică decât pe setări perfecte. Spune povești prin fotografiile pe care le faci!

Aici avem o fotografie monocrom, cu o compoziție simplă bazată pe Regula Treimilor, iar accentul cade pe două elemente: copacul și furtuna de zăpadă.
Iar ca setări, am avut ISO dat pe Auto, ca să nu-mi fac stres pentru expunere. 🙂
Despre compoziție, îți reamintesc că am scris 4 articole pe această temă: aici, aici, aici și aici! Și… te invit cu drag să le răsfoiești ori de câte ori este nevoie. 😉

Totuși, dacă tot suntem la capitolul „Nota 10” la setări față de ce ai învățat pănă în prezent despre setări (de aici), te invit să supraexpui cadrul cu +1 stop, în zilele mohorâte de iarnă. Iar în zilele însorite, pentru că straturile de zăpadă pot fi iluminate puternic, este ideal să subexpui cadrul cu -1 sau chiar -2 stopuri, în funcție de necesitate (adică să expui „corect” ținând cont de highlight-uri), astfel încât să obții detalii pe fondul zăpezii și să nu arzi parțial sau complet poza. 🙂

SFATUL 5: În fotografia de iarnă, fulgii de nea sunt un must do!
Adică, în traducere, pune mâna și ieși afară la zăpadă, pe timp de ninsoare!
Serios! Unul din cele mai faine lucruri de fotografiat în sezonul rece, sunt fulgii de nea!
Lăsând la o parte fulgii fotografiați la nivel macro, pentru cele mai bune rezultate, ia în considerare un teleobiectiv precum cel despre care am scris aici sau cel de aici sau oricare altul (sau… și mai bine, ia-ți chiar un obiectiv fix cu focală >70mm).
Pentru cele mai bune rezultate, ar fi ideal să sari de focala de 100mm, și chiar peste 200mm (dacă te ține buzunarul/obiectivul) și să îl folosești deschis la măcar un f/4-5.6, iar viteza de declanșare să fie setată undeva la 1/400 sec. sau să fie mai rapidă.

Vestea bună la ce relatam un rând mai sus, este faptul că pe sistem crop (am scris despre acest subiect, aici) să ajungi la o focală de aprox. 200mm, este mult mai ușor, întrucât se mai adaugă ceva milimetri la obiectivul ce-l ai în palmares.
Dacă luăm drept exemplu un obiectiv de 100mm și un aparat cu factor de crop x1.5 =>> că obiectivul de 100mm tocmai a devenit de 150mm. Dar gândește-te că sunt mirorrless-uri pe piață cu un factor de crop x2 💡 .
Deci dacă ai un obiectiv 70-300mm sau 70-200mm sau 55-250mm și un aparat pe sistem crop, o să dai din coadă de fericire deoarece vei putea captura fulgii de nea fără prea multe bătăi de cap!

SFATUL 6: Fotografia de iarnă se extinde dincolo de peisaje!
Da! Ai citit bine! Fotografia de iarnă înseamnă mai mult decât peisaje.
Fotografia de iarnă poate avea diverse subteme, precum ar fi surprinderea sărbătorilor de iarnă prin fotografierea luminițelor, podoabelor și a piețelor din perioada Crăciunului.

Desigur, mai putem vorbi și de fotografia de produs, culinară sau portret cât și despre macrofotografie sau fotografia close-up.
Iarna poate fi surprinsă în multe moduri și sub diferite forme. Important este să fii creativ/ă! 🙂
SFATURI BONUS ÎN FOTOGRAFIA DE IARNĂ!

1. Nu subestima temperaturile iernii și pune mâna și îmbracă-te bine.
Doar nu vrei să vii dintr-o tură foto și a doua zi să constanți că ești cobză, nu-i așa? 🙁
Atunci când vrei să ieși la o tura foto pe timp de iarnă, ia în calcul că probabil vei sta destul de mult în frig și mai ales că vei sta destul de mult într-un singur loc.
Într-un fel se resimte frigul când stai pe loc, și într-altfel când te miști.
Astfel, un alt sfat pe astăzi este să te îmbraci în straturi: maieu, tricou, pulover/polar, geacă adecvată sezonului.
Dacă îți este cald, oricând poți renunța la un strat de haine, dar dacă ți-e frig, cel mai probabil nu vei mai avea chef să tragi nicio poză! 🙄
De asemenea, nu uita de mănuși, căciulă și fular.
În privința mănușilor, poți opta pt. mănuși fără degete, pentru a apăsa mai ușor butoanele camerei foto. Dar, dacă optezi pentru manuși fără degete, ideal este să achiziționezi și niște încălzitoare pentru mâini, care se găsesc la magazine de specialitate, precum magazinele ce vând accesorii pentru ski.

2. Protejează-ți echipamentul!
Unul din cei mai mari dușmani ai camerei tale foto, pe timp de iarnă îl reprezintă condensul, atunci când treci de la frig, la cald.
Ca să îți protejezi aparatul, ideal ar fi să îl porți într-o geantă termoizolantă.
Da, ai citit bine! Am zis geantă termoizolantă! 😉
Ca să eviți condensul atunci când vii acasă de la sesiunea foto, înainte de a intra pe ușă, oprește camera, scoate-i acumulatorul și cardul, îndeas-o în geanta termoizolantă, trage-i fermoarul și apoi poți intra liniștit/ă în casă. Astfel, geanta aceasta acționează ca izolator termic pe o perioada suficient de lungă pentru a evita condensul pe camera ta.

După câteva ore, cand vei deschide geanta, camera ta va fi deja la temperatura camerei.
Între timp, te poți bucura de descărcarea și postprocesarea pozelor pe computer/laptop. 😀
Recunosc că am aflat acest sfat de la un fotograf străin, și mi s-a parut un sfat excelent, întrucât, când vii acasă, oricum nu folosești camera, tu având nevoie doar de card.
Și… o geantă termoizolantă nu costa o avere!

3. Păstrează-ți echipamentul uscat!
Ideal ar fi să îți păstrezi echipamentul uscat și să nu schimbi obiectivele foto în plină ninsoare.
Dacă schimbi obiectivul foto când ninge sau este viscol, riști să ajungă zăpadă (aka apă) la senzor, și nu îți dorești asta!
De asemenea, pentru a-ți menține echipamentul uscat, exista huse speciale care îmbracă aparatul și îl protejează de ploaie / zăpadă. Dar, mai este și soluția tipic românească cu punga trasă peste aparat și prinsă cu un elastic la capătul obiectivului. 😆

Oricum ar fi, păstrează-ți echipamentul uscat dacă vrei să te bucuri cât mai mulți ani de el.
Iar asta ma duce la următoarea recomandare.
4. Păstrează „calzi” acumulatorii!
Acumulatorii își pierd puterea atunci când sunt expuși la temperaturi scăzute.
Este posibil să fii obișnuit/ă să tragi câteva sute de fotografii dintr-o singură încărcare, dar la temperaturi scăzute, numărul de fotografii pe care le poți trage dintr-o singură încărcare poate scădea considerabil: cu 50-70% mai puțin decât ești obișnuit/ă.

Totuși poți „păcăli” cu ușurință frigul, menținându-ți acumulatorii de rezervă calzi.
Cum faci asta?
Păstrează acumulatorii extra în buzunare interioare, aproape de căldura corpului. 😉

5. Profită de smartphone-ul tău și obține fotografii de iarnă deosebite cu ajutorul acestuia!
Așa cum deja știi, mulți fotografi spun că „Cea mai bună cameră foto este cea pe care o ai la tine și o folosești!”. Astfel, în cotidianul în care ne desfășurăm existența, telefonul a devenit o super-unealtă foto! Folosește-ți smartphone-ul la maxim!
În ziua de azi nu mai exista smartphone-uri proaste! Am depășit era telefoanelor cu camere de 1,3MP!
În ziua de azi peste 80% din telefoane au camere de minim 12MP pe spate, stabilizate electronic si/sau optic. De asemenea, trendul este cel al camerelor multiple pe spate: ultra-wide, wide, macro, tele.
Așadar, nu ai nicio scuză ca să stai în casă!! Ieși afară și realizează niște super fotografii! Iarna este abia la început! 😉

Afară ningea destul de tare (zona Timiș, jud BV) iar geamul (nu tocmai curat) accentua senzația frigului și a zăpezii. Iar mașina în trecere, precum și domnișoara solitară din cadru completează cu succes cadrul zăpezii.
➡ Poza a fost realizată cu Nokia 8, despre care am vorbit și aici, unde-ți ofer sfaturi utile referitoare la Fotografia cu Telefonul.
Acestea fiind spuse, îți doresc mult succes, lumină bună și spor la creativitate! 🙂
Cu drag,
Ștefania G.