Fotografia de portret în 5 pași simpli

January 20, 2019 Enjoy Photography No comments exist

Fotografia portret poate fi intimidantă la început de drum, mai ales dacă esști o persoană introvertită (așa ca mine), dar în același timp, este un tip de fotografie distractiv și mai ales creativ.

Așadar, dacă te atrage acest tip de fotografie, dar nu știi de unde să începi, în cele ce urmează, îți prezint 5 pași simpli pentru a realiza portrete ca un profesionist, fără să fie necesar să investești mulți bani în studiou, lumini, aparatură și/sau recuzită.

PASUL 1: PRACTICĂ FOTOGRAFIA DE PORTRET ÎN AER LIBER!

Când ești la început de drum, expresia „less is more” este mai mult decât potrivită. Și am să explic în rândurile următoare motivul declarației mele.

Când ești la început de drum, nu ai nevoie de lumini de studio, ai nevoie, în schimb, să cunoști calitatea luminii din natură și să te folosești de această lumină naturală la maxim. Despre lumină și calitatea acesteia, poți citi aici.

Când ești la început de drum, nu ai nevoie să investești în recuzite, dar ai nevoie să investești în bagajul de cunoștințe acumulat: explorează unghiuri diferite de fotografiere (mai de aproape, mai de departe, mai jos, mai sus, mai la stânga, mai la dreapta, înclinat etc), explorează trăsăturile faciale ale persoanei ce o fotografiezi, și găsește-i punctele forte.

Când ești la început de drum, nu ai nevoie să investești în aparatură scumpă (cameră de mii de lei, obiective de mii de lei). Îndrăznește să practici fotografia de portret exact cu ceea ce ai: camera+obiectivul de kit sau chiar cu smartphone-ul din dotare.

Când ești la început de drum, primele cele mai importante lucruri ce le ai de făcut sunt:

  • să ai un subiect de fotografiat – poți începe foarte simplu și ușor fotografia de portret având drept subiect un/o prieten/ă, un/o coleg/ă, un membru al familiei etc.;
  • să ai un loc unde să practici fotografia de portret. Afară, în natură este perfect. Ai lumină naturală și cadre feerice de explorat. De asemenea, poți profita și de mediul urban: ziduri interesante, clădiri vechi, abandonate sau/și cu o arhitectura deosebită, trepte etc. De asemenea, străduțele orașului pot oferi cadre și perspective inedite în fotografia de portret (ex: Strada Sforii sau Strada Republicii, din Brașov). Doar evită stâlpii de înaltă tensiune și indicatoarele inestetice din background. Nu vrei să realizezi un portret deosebit cu un stâlp proeminent ieșindu-i din cap subiectului în cauză, nu-i așa? ;
  • să cunoști calitatea luminii. Cel mai probabil, (luând în considerare că nu folosești diffusere, blende și blițuri externe când te apuci de experimentat cu fotografia de portret) vei vrea să realizezi portrete când lumina este mai moale și difuză, nu la amiază, când soarele este sus pe cerul senin, iar umbrele sunt tari și proeminente. Desigur, te poți juca cu creativitatea și în mijlocul zilei, dar pentru învățare, recomand lumina moale. Despre lumină, poți citi detaliat aici;
  • să ai acumulatorii încărcați. 🙂
Colaj cu titlu de prezentare: ședință foto „Hai-Hui cu Anna
© Ștefania Gal

PASUL 2: CAMERA, OBIECTIVELE ȘI SETĂRILE ÎN FOTOGRAFIA DE PORTRET.

Cum spuneam și mai sus, nu ai nevoie de un echipament scump pentru a realiza fotografii de portret uimitoare. În ziua de astăzi, camerele sunt suficient de performante, atât camera smartphone-urilor cât și camerele aparatelor de fotografiat, fie ele compacte, DSLR sau mirrorless.

Dacă nu ești un fotograf profesionist, te asigur că nu ai nevoie să investești 5000+ lei pe un aparat de fotografiat performant/profesional, plus încă alți 5000+ lei pe un obiectiv performant/profesional. Poți începe să practici fotografia de portret cu un buget mult mai modest, ca în exemplul de mai jos.

Personal, am început să experimentez fotografia de portret în 2009 cu un Fujifilm S9600 împrumutat (la vremea aceea nu îmi permiteam un aparat foto) și o prietenă din facultate. Ulterior,  am reluat această practică cu un DSLR entry-level, un Canon 700D / T5i pe care dădusem 1400 de lei la data achiziției și includea obiectivul de kit, 2 acumulatori și grip-ul. Ulterior, am investit 700 lei într-un obiectiv de 50 mm f/1.8, cu filtru de polarizare inclus. Așadar, nu trebuie să investești 10000+ lei în echipament, căci cu un total de investiții de 2100 lei poți face fotografii uimitoare, fără a te rezuma doar la fotografia de portret, desigur.

De asemenea, smartphone-urile din ziua de azi, în mod special cele mid-range cât și flagship-urile dispun de camere foto performante, cu stabilizare și cu o apertură ce pleacă chiar de la f/1.7, oferindu-ți astfel posibilitatea să obții rezultate deosebite chiar și în condiții de lumină scăzute. Desigur și aceste telefoane pleacă de la 1500 lei în sus. Așadar, fie că investești într-un DSLR ca cel menționat mai sus, fie într-un smartphone, este strict alegerea ta. Dacă buzunarul și pasiunea te ține să ai și un aparat foto cât și un smarphone performant, atunci este super. 🙂

Dar să revenim la oile noastre.
Am lămurit care este faza cu aparatul de fotografiat. Acum, ce obiective sunt de preferat în fotografia de portret?

Dacă buzunarul, nu-ți permite mai mult, atunci obiectivul de kit este minunat de folosit. L-am folosit și eu, așa cum poți observa în colajul de mai jos, unde cadrele largi au fost trase cu un DSLR Canon entry level + obiectivul de kit la 18mm, distanță focală.
Totuși, dacă iți mai permiți să investești câteva sute de lei, atunci pentru fotografia de portret este indispensabil un obiectiv cu o distanță focală de 50mm și o apertură de f/1.8 (este mai ieftin) sau f/1.4 (ceva mai scump). Acest obiectiv este un fel de must have dacă te pasionează fotografia de portret cu adevărat. El reprezintă primul pas dintr-o serie viitoare de achiziții.

În fotografia de portret sunt de preferat, de obicei, obiectivele cu diafragmă deschisă și cu focale (mai) lungi, de la 50mm în sus (ex: 70mm, 85mm, 100mm, 200mm). Cu 50mm spre exemplu, poți realiza cu ușurință potrete de la bust în sus, iar cu un 85/100mm vei surprinde portrete de la umeri in sus. Deși nu este o regulă bătută în cuie, dar pentru orientare și înțelegere, consider că acest exemplu este reprezentativ.

Desigur, orice obiectiv poate fi folosit în fotografia de portret, în funcție de efectul ce vrei să îl obții și creativitatea ce dorești să o transpui pe hârtia fotografică. Obiectivele enumerate mai sus, sunt doar „standardul” fotografiei de portret, nimic mai mult.

Despre setări ce pot spune?

Ei bine, cu diafragma deschisă, asta este regula principală.
Fotografia de portret se realizează, preponderent cu diafragma deschisă. Astfel obții o bună separare a subiectului față de fundal (adică subiectul în clar, background-ul neclar).

Desigur, dacă peisajul este complementar și vrei să se distingă în fotografia realizată, atunci mai închizi și tu puțin diafragma. Joacă-te și experimentează. Orice setare ce este necesar a fi făcută din cameră, depinde strict de viziunea ta fotografică.

De asemenea, nu ezita să crești ISO-ul. Am tras multe portrete prin pădure cu ISO 400, ISO 800. Decât o fotografie bulită (adică neclară) mai bine puțin noise pe fundal. În plus, cu tehnologia de azi, ISO 400 este insesizabil pe marea majoritate a camerelor.

Un alt sfat, ca să nu fii stresat/ă de setările aparatului foto, este să tragi în modul „Prioritate diafragmă-A/Av”, despre care poți citi aici.

Și, încă un sfat la acest capitol, este să înveți și să aplici regula „Sunny f/16”. Această regulă presupune ca într-o zi însorită să–ți setezi parametrii astfel: diafragma la f/16, iar viteza obturatorului reprezintă inversul valorii ISO.

Exemplific: ai un f/16, conform regulii, setezi ISO la valoarea 100, iar viteza, va trebui să fie inversul lui ISO, adică 1/100 sec. Un alt exemplu: f/16, ISO 400, viteza 1/400 sec. Această regulă este pretabilă, în special când tragi cadre mai largi și vrei să incluzi în cadru și elementele complementare subiectului. În rest, pentru close-up, susțin că diafragma să nu fie mai închisă de f/5.6 (maxim).

PS: Referitor la regula „Sunny F/16”, dacă nu este așa de însorit afară, poți aplica aceași regulă de mai sus, doar că apelând la un f/8. Exemplu: f/8, ISO 100, 1/100 sec. 😉

Colaj cu titlu de prezentare: ședință foto „Concert pe Marte
© Ștefania Gal

PASUL 3: CUNOAȘTE-ȚI SUBIECTUL!

Dacă practici fotografia de portret, având drept subiect pe cineva din familie, o cunoștință sau un prieten, lucrurile stau ceva mai simplu și mult mai relaxate. Dacă în schimb practici fotografia de portret cu un necunoscut (client), atunci lucrurile sunt puțin mai complexe, dar nu de speriat.

Ce este de făcut?

Intră în contact cu subiectul, vorbiți și împărtășiți idei, dorințe și viziuni. Află ce fel de fotografii își dorește subiectul/clientul tău (mai vesele, mai serioase, mai office, mai copilăroase, mai naturale sau mai fantasy, cu o anumită tematică etc), iar împreună cu creativitatea și cunoștințele tale acumulate până în prezent, sunt sigură că vei obține rezultate uimitoare. 😉

În timpul sesiunii foto, nu-ți fie teamă/rușine să îi arăți rezultatele din cameră subiectului și să îi ceri părerea sinceră. Poate nu pare profesionist, dar cum poți știi exact ce își dorește subiectul/clientul tău dacă nu comunicați? Decât un subiect dezamăgit de munca ta, care nu te va recomanda pe mai departe, mai bine 2-3 întrebări și solicitări de opinii și un rezultat fericit, la final.

Adesea subiectul, are în cap o anumită ședință foto pe care și-o dorește, iar ca să te apropii cât mai mult de viziunea subiectului/clientului, este necesar să pui întrebări și să ceri opinii, atât înainte de sesiunea foto cât și în timpul acesteia.

Ca să obții rezultate remarcabile, este ideal să devii prieten cu subiectul, să fii empatic cu acesta, să fii un bun ascultător și să dai ceea ce tu ai mai bun, mereu.

Colaj cu titlu de prezentare: fotografia de portret de tip business. Aici regăsești ilustrate în creion, dacă pot spune astfel, câteva idei de compoziție pentru acest tip de fotografie. Sper să îți fie de folos, dacă te pasionează subiectul. Fotografiile de tip office sunt la mare căutare în industria fotografiilor de stock. Deci… 🙂
Sursa: Internet

PASUL 4: FOCUSEAZĂ-TE PE OCHI!

În fotografia de portret este imperios necesar să pui focusul pe ochii subiectului pentru rezultate clare și corecte. Așadar, ia-ți adio de la focalizarea automată și treci la focalizarea tip punct sau tip grup de puncte. Dar, preferabil este ca focalizarea să fie tip punct. Adică, atunci când realizezi un portret, punctul de focalizare să fie așezat pe unul din ochii subiectului.

Dacă ai mai experimentat fotografia de portret cu focalizare automată, de câte ori nu ai constatat că subiectul tău este neclar și că focalizarea s-a întâmplat în alte zone, precum: nas, bust, păr etc. ? Așadar, ca să eviți astfel de situații folosește-te de focalizarea tip punct.

Dacă ai un smartphone sau un aparat foto cu ecran tactil, atunci lucrurile sunt floare la ureche: atingi ecranul aparatului/telefonului și voila, focalizarea se face instantaneu, exact unde ai decis tu să fie. Tare, nu?

Dar, dacă nu ai un touchscreen, nu te panica, nu e atât de dificil pe cât pare. Alegi din setări focalizarea tip punct și umbli din săgeți sau joystick (dacă ai așa ceva pe cameră) și conduci punctul de focus exact unde ai nevoie. Îți trebuie doar puțin antrenament, atâta tot. Iar ca să te antrenezi, poți practica acest tip de focalizare chiar acasă, pe orice lucrușor din casă: o carte din bibliotecă, un creion, o floare/plantă, etc.. Alegi unde vrei să fie focusul și declanșezi. Astfel, te înveți cu noul tip de focalizare, de care te vei îndrăgosti în timp, îți garantez.

Odată cu trecerea timpului, vei observa că focalizarea tip punct este cea mai precisă, și vei ajunge să o folosești cu succes mai mereu, dacă nu mereu. Hi, hi. 🙂

Colaj cu titlu de prezentare: fotografia de portret. Aici regăsești ilustrate tot în creion, câteva idei de compoziție pentru acest tip de fotografie. Sper să fie inspiraționale și de folos.
Sursa: Internet

PASUL 5: FII CREATIV/Ă, TRAGE RAW ȘI NU UITA DE FOTOGRAFIA DE PORTRET MONOCROM!

Ca să evoluezi, este necesar să experimentezi cât mai mult din ce oferă domeniul în care activezi, iar acest lucru nu face excepție nici în fotografia de portret!

De exemplu, când alegi o sesiune cu tematică, nu este obligatoriu să surprinzi doar ochii și chipul subiectului.

Poți de asemenea să surprinzi și părți ale corpului subiectului, precum mâinile, ca în exemplul din sesiunea foto „Concert pe Marte” din prezentul articol (vezi mai sus – a doua imagine), unde mânile și chitara au constituit un element important din sesiunea respectivă.  Poți vedea întreaga sesiune foto aici.

De asemenea, în fotografia de portret se poate pune accentul și pe un element complementar, ca în exemplul din sesiunea foto „Hai-Hui cu Ana”, din prezentul articol (vezi mai sus – prima imagine), unde pălăria ei a fost subiectul de bază al ședinței foto (la cererea ei, desigur). Poți vedea întreaga sesiune foto aici.

Un alt element important, nu uita de fotografia de portret monocrom!

Așa cum menționam și aici, fotografia monocrom subliniază forma și textura, iar dinamismul și emoția din imagini ies la suprafață într-un mod contrastant, plăcut ochiului și ușor de perceput de către privitor.

De asemenea, trage RAW, dacă aparatul îți permite!

Poți citi despre acest aspect aici. Negativele digitale, adică fișierele RAW, rețin mult mai multă informație și detalii din cadrul tras, astfel generează fotografii de înaltă rezoluție, care sunt mult mai ușor de editat ulterior. Asta înseamnă că poți corecta o fotografie supraexpusă sau subexpusă și poți converti aceste RAW-uri în printuri de mari dimensiuni, în cazul în care te hotărăști că vrei să transpui digitalul pe hârtie fotografică.

Colaj cu titlu de prezentare: ședință foto „Ioana și Bogdan-before the Baby
© Ștefania Gal

Acestea fiind spuse, am ajuns la final cu articolul de astăzi, și tot ce mai pot spune, este: exersează, joacă-te, experimentează cât mai mult și cât mai variat!

Mulțumesc pentru timpul tău, iar dacă ai găsit utile informațiile de aici, apasă butoanele de LIKE&SHARE, ca să facem cât mai cunoscut proiectul Enjoy Photography în întreaga Românie. 🙂

De asemenea, te aștept în secțiunea comentarii dacă ai ceva de împărtășit cu mine.

Zi frumoasă îți doresc.

Cu stimă,
Ștefania Gal
(fondator E.P)


PS: ENJOY PHOTOGRAPHY te așteaptă și pe pagina oficială de FACEBOOK, cu fotografii delicioase, zi de zi, chiar  aici!


Apropo, dacă te alături comunității Enjoy Photography, primești un e-book gratuit și rămâi, totodată, la curent cu noutățile de pe website.

SUPER! MĂ ALĂTUR COMUNITĂȚII! 🙂

Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply