6 Sfaturi pentru Fotografii de Toamnă, deosebite!

October 26, 2019 Enjoy Photography No comments exist

Toamna, o altfel de primăvară, unde florile sunt reprezentate de multitudinea de frunze colorate, unde soarele este blând, iar temperaturile sunt modeste.
Despre această toamnă doresc să-ți scriu astăzi, și despre cum poți să îi surprinzi frumusețea și gingășia, cu ajutorul aparatului tău foto.
Astfel, astăzi te învăț cum să obții fotografii de toamnă, deosebite!

Din categoria „Fotografii de Toamnă – One of a kind.”

Fotografiile din acest colaj au fost suprinse cu ajutorul unui DSLR Canon și teleobiectivul Canon 70-200mm f/4L, folosindu-mă de următoarele setări: ISO 200, f/4, 1/200sec @ 200mm
Photo by © Ștefania Gal

Așadar să trecem la treabă!

Iată care sunt cele 6 sugestii pe care ție le ofer, pentru a obține fotografii de toamnă deosebite! 😉

1 – Când vorbim de fotografii de Toamnă, este sau nu, importantă planificarea?

Planficarea poate fi importantă și poate să nu fie!
Depinde de context: dacă de exemplu pleci astăzi random într-o excursie, sau te plimbi prin oraș, planificarea nu-și prea găsește locul într-acest context! Tu doar te vei plimba, cu camera la gât/telefonul în mână, și vei surprinde instantanee, fotografii on the go, de moment.

În schimb, dacă vrei să îți duci fotografiile de toamnă la un alt nivel, atunci planificarea își are rolul ei: locația devine importantă și este special aleasă de tine, ora devine la fel de importantă, căci un tip de peisaj o să obții la răsărit/apus, și un alt tip la amiază.

De asemenea, și condițiile meteo contribuie la planificare: un tip de peisaj obții pe ploaie și/sau ceață, un altul pe vreme bună.

Din categoria „Fotografii de Toamnă – Solitudine”

Această fotografie a fost realizată, dimineața devreme, (Vezi în background cum se ridică aburii de pe lacul ce-ncepe să se-ncălzească?) cu ajutorul unui DSLR Canon și obiectivul Canon 100mm f/2, folosindu-mă de următoarele setări: ISO 800, f/2, 1/100sec.

Așa cum poți observa, am ales o valoare ISO mai ridicată (800), deoarece am tras cadrul din mână, dimineața la crăparea zorilor, iar lumina nu era suficient de puternică, pentru a alege o valoare ISO mai mică. Diafragma am deschis-o larg (f/2) pentru a izola frumos subiectul (copacul) și pentru a capta cât mai multă lumină din mediul înconjurător, iar viteza de declanșare am lăsat-o 1/100, pentru a evita să obțin o fotografie mișcată.
Photo by © Ștefania Gal

Un alt element cheie al planificării este timpul potrivit!

Adică?

De exemplu la Brașov, toamna sosește mai devreme ca la București. Astfel, culorile, în zona de munte, își fac simțită prezența de pe la mijlocul lui Septembrie (de obicei după 15 Septembrie, iți cam sar în ochi culorile toamnei), apogeul fiind în a doua parte a lunii Octombrie, iar ultimele frunze se desprind de copaci, cam pe la mijlocul lui Noiembrie.
În schimb, în zona de câmpie, unde vremea este mai caldă (ex. București), toamna începe în Octombrie și se cam încheie la început de Decembrie.

Așadar, este ideal să ții cont și de acest aspect al „timpului potrivit” în planificarea ta pentru a obține fotografii de toamnă, deosebite.

2 – Echipamentul ideal și setările necesare a fi făcute pentru fotografii de toamnă reușite!

Deși îți poți folosi cu succes și telefonul pentru a realiza fotografii spectaculoase de toamnă (mai ales în lumină bună), totuși recomand utilizarea unui aparat foto, indiferent că vorbim de un DSLR sau un Mirrorless.

Din categoria „Fotografii de Toamnă – realizate cu telefonul.”

Fotografiile din acest colaj au fost suprinse cu ajutorul unui Nokia 8. Astfel, așa cum se poate observa, se pot obține și fotografii reușite cu ajutorul telefonului. Totuși, dacă accentul tău se pune pe calitate, atunci, îți recomand un aparat foto, deoarece are senzorul mai mare și rezultatul final, este net superior față de rezultatul produs de un Smartphone.
Photo by © Ștefania Gal

În ziua de azi, aparatura foto a devenit foarte accesibilă dpdv financiar. Astfel, găsești DSLR-uri, de generație mai veche de la 400-500 lei în sus (așa cum ți-am arătat și aici), și dpdv al calității imaginii (mai ales dacă alegi să tragi RAW), acel aparat este încă net superior (chiar dacă e vechi), telefonului tău de ultimă generație.

Un alt motiv pentru care recomand utilizarea unui aparat foto, în locul telefonului, îl reprezintă versatilitatea obiectivelor foto.

Ca o paranteză, aici, pentru un începător, din nou, recomand un DSLR, deoarece, cu era Mirrorless-urilor care a luat amploare, și prețul obiectivelor de DSLR au scăzut destul de mult.

Spre exemplu, dacă acum doi ani un obiectiv de la Canon 50mm f/1.4 îl găseai nou la aproximativ 1800 lei, acum, (la data scrierii articolului) îl poți achiziționa la 1400 lei, iar pe piața SH, lucrurile stau și mai diferit: acum 2 ani acest obiectiv îl gaseai la 1200-1300 lei, iar acum l-am găsit și la 750 lei.

Din categoria „Fotografii de Toamnă – Învăluire”

Această fotografie a fost suprinsă în zona Lacul Noua – Brașov, cu ajutorul unui Mirrorless mai bătrânel, și anume un Fujifilm X-T1 (care costă în medie 1500 lei, body-ul SH, la ora actuală) și obiectivul Viltrox 85mm f/1.8 (care m-a costat 1250 lei, luat de nou).
Așadar, nu trebuie să dai 10.000 lei pe un echipament foto, pentru a realiza fotografii de toamnă excepționale!

Pentru a realiza această imagine, am folosit următoarele setări: ISO 640, f/4, 1/250sec.
Photo by © Ștefania Gal

Așadar, afirmația că fotografia de calitate este scumpă, nu mai este validă!

Astfel, azi ca să îți iei un DSLR cu 2-3 obiective, nu mai este necesar să îți vinzi un rinichi. 😀 (Da, glumesc! Eram puțin ironică. Sper că ai zâmbit, totuși!)

Dacă achiziționezi un DSLR de generație mai veche la 500 lei, cu un wide (10-18mm de ex) la 700 lei si un teleobiectiv fix/zoom (să spunem la 1000 lei), iată cum cu 2200 lei, ai un super echipament, numai bun de scos pe teren pentru a-l pune la treabă pentru a obține fotografii de toamnă deosebite!

Din categoria „Fotografii de Toamnă – Balance”

Această fotografie a fost suprinsă la Lacul Noua – Brașov, cu ajutorul unui DSLR Canon 750D și obiectivul Canon 50mm f/1.8 STM, folosindu-mă de următoarele setări: ISO 200, f/4, 1/320sec.
Photo by © Ștefania Gal

De asemenea, tot în cadrul echipamentului, recomand filtrele foto și trepiedul!

Primul filtru pe care ti-l recomand sa îl achiziționezi, este filtrul CPL (de polarizare circulară) care are rolul de a elimina reflexiile nedorite din cadru (spre exemplu de pe suprafața apei) si de a accentua foliajul toamnei si cerul din cadrul tău.

Un al doilea filtru, pe care îl recomand este filtrul ND (densitate neutră) variabil. Acesta îți sare în ajutor în zilele senine, cu lumină tare, în care nu poți folosi expuneri lungi oricât de mult ai închide diafragma.

Astfel, dacă în fața ochilor tăi sălășluie un râu de-o adevărată splendoare, asupra căruia se odihnesc copaci tomnatici multicolorați, dar lumina nu este tocmai prietena ta, poți apela la acest filtru ND, care îți va permite să pui camera pe trepied și să suprinzi, printr-o expunere de câteva secunde, mișcarea apei din cadru.
Și… da! Trepiedul este ideal, și oarecum obligatoriu să-l ai cu tine, pentru a putea obține niște super fotografii de toamnă.

Iar.. dacă nu ești fan editare foto sau pur și simplu încă nu te simți pregătit/ă să îți editezi fotografiile, alte două filtre pe care le mai recomand sunt: filtrul soft-focus (ce îți va permite să creezi acel efect de glow al pădurii, acel efect de pictură, cum îi mai spun eu) și filtrul Warm (care, așa cum îi spune și numele, încălzește imaginea, și subliniează astfel, perfect culorile tomnatice de galben-auriu-roșu).

Din categoria „Fotografii de Toamnă – Șoaptele Codrului”

Această fotografie a fost suprinsă tot în zona Lacul Noua – Brașov, cu ajutorul unui Fujifilm X-T1 și obiectivul Samyang 12mm f/2.0, folosindu-mă de un trepied, un filtru CPL atașat obiectivului și de următoarele setări: ISO 200, f/11, 1/6sec.
Photo by © Ștefania Gal

În privința setărilor, aș sugera două variante: Aperture Priority sau Manual Mode.

Despre cum funcționează modul „Prioritate diafragmă”, am scris aici, iar în privința modului Manual, ca și sfat, îți spun să păstrezi valorea ISO cât mai mică posibil, un f/2 până la un f/4 pentru close-ups, iar pentru peisaje standard, peste f/7.1 până la un f/11 (ideal) sau un f/16 (maxim, în opinia mea); iar dpdv al vitezei de declanșare, atât cât este nevoie, pentru a obține efectul dorit în fotografiile tale de toamnă.

Ca un extra bonus informativ pentru tine, eu personal, folosesc modul Manual, și subexpun imaginea cu 1 stop. 😉

3 – Importanța compoziției pentru a obține fotografii de toamnă, deosebite!

Aici, îți sugerez să (re)citești articolele de aici, aici, aici și aici, unde vorbesc despre reguli compoziționale.

Dar, dincolo de asta, îți sugerez ca în compoziție să te lași purtat/ă de sentimentele trăite la fața locului și să uiți de regula X și Y, și să surprinzi imaginile exact așa cum le trăiești!

De ce?

Poveștile din fotografiile tale de toamnă, sunt mult mai importante decât tehnica compozițională!

Degeaba dpdv tehnic ai creat o imagine perfectă, dacă aceasta nu-i spune nimic privitorului, dpdv emoțional.

În mare, ceea ce îți sugerez este să te miști mult prin natură, să fii observator și cu siguranță vei obține rezultate uimitoare in fotografiile de toamnă!

Poți fotografia ciuperci, broscuțe și alte vietăți, poți fotografia frunze din copaci sau căzute pe jos, poți fotografia un copac izolat sau care are un foliaj diferit față de copacii din jurul său, poți fotografia un pâlc de lumină ce răzbate prin pădurea cea deasă etc.

Din categoria „Fotografii de Toamnă – My new Friend”

Această fotografie a fost suprinsă cu ajutorul unui DSLR entry-level, Canon 760D și obiectivul Canon 40mm f/2.8 STM, folosindu-mă de următoarele setări: ISO 800, f/4, 1/100sec.

Așa cum poți observa, aici am ridicat valoarea ISO la 800, deoarece am tras din mână, iar în pădure, lumina nu este atât de puternică. De asemenea, nu am vrut să cobor cu viteza de declanșare sub 1/100 sec, ca nu cumva imaginea să iasă tremurată.
În ceea ce privește diafragma f/4 aleasă, am mers pe această valoare pentru a izola subiectul de restul frunzelor prin acel efect delicios de bokeh, și nici nu am vrut să cobor sub valoare de f/4, ca să am totuși suficient câmp de profunzime în fotografie.
Photo by © Ștefania Gal

Pur și simplu, nu poți rămâne fără subiect atunci când drumețești prin natură, pe timp de toamnă, și nu numai!

4 – Când vorbim de fotografii de toamnă, vremea este prietena ta cea mai bună!

Da! Așa este!

Indiferent că vorbim de vreme însorită, de vreme ploioasă și mohorâtă, aceasta este prietena ta cea mai bună!

Motivul?

Indiferent de vremea de afară, pe timp de toamnă poți surprinde peisaje absolut minunate!

Dacă afară este frumos, soare, la amiază te poți folosi de filtrele mai sus menționate, iar dimineața și seara ai parte de răsărituri și apusuri ce, prin lumina lor caldă și blândă, vor contribui la acele fotografii de Golden Hour spectaculoase și mult râvnite.

Din categoria „Fotografii de Toamnă – The Perfect Date”

Această fotografie a fost suprinsă la Lacul Noua – Brașov, la apus de soare, și a fost realizată cu ajutorul unui Mirrorless Fujifilm X-T1 și obiectivul Viltrox 85mm f/1,8, folosindu-mă de următoarele setări: ISO 640, f/4, 1/250sec.
Photo by © Ștefania Gal

De asemenea, nu uita de fotografiile în contra-lumină, care pot și vor aduce o noua aură în rezultatul fotografic final.

Pe de altă parte, dacă afară este vreme mohorâtă, ploioasă sau cu ceață, din nou, ai toate motivele să ieși afară să surprinzi peisaje sublime de toamnă, cu atât mai mult cu cât ploaia, ceața, vor adăuga un plus de valoare imaginilor tale.

Așadar, oricum ar fi, nu ai niciun motiv să stai în casă indiferent de vremea de afară!

5  – Include elementul Apă în fotografiile de toamnă!

Nu contează că este vorba despre râuri, cascade, lacuri sau câțiva simpli stropi de ploaie de pe frunze!

Apa, este un element cheie în fotografia de peisaj în general, deoarece antrenează imaginea și mereu spune o poveste.

Fluiditatea apei, surprinsă în fotografia de peisaj, menține privitorul atent asupra imaginii tale, o perioadă mai lungă de timp decât dacă această fluiditate ar fi inexistentă.

Oglindirea pădurii în apă, de asemenea, atrage atenția și o menține o perioadă mai lungă de timp, decât dacă ai suprinde pur și simplu pădurea, random.

De asemenea, când vorbim de oglindirea pădurii în apă, să știi că nu este obligatoriu să cauți acel lac perfect limpede pentru a putea obține o oglindire încântătoare.

Din categoria „Fotografii de Toamnă – Woodland Attraction”

Această fotografie a fost suprinsă, la Lacurile Codlea din Brașov, cu ajutorul unui DSLR entry-level, Canon 700D și nu mai știu obiectivul (bănuiesc că era un Canon 28-80mm f/3.5-f/4.5 sau ceva similar oricum, și nu foarte profi), căci pe vremea aceea (2016) nu aveam prea multe obiective în plamares, și împurmutam de la prieteni. 😀

Pentru a realiza această imagine, m-am folosit de următoarele setări: ISO 100, f/7.1, 1/125sec @ 28mm

OBS! Efectul mișcării apei, l-am adăugat în postprocesare (cu ajutorul programului Photoscape). Mi s-a părut mai interesantă și antrenantă imaginea realizată astfel, decât o simplă reflexie, cuminte.
Photo by © Ștefania Gal

Chiar și în apele mai puțin limpezi și puțin mai agitate, poți obține reflexii interesante și abstracte ale pădurii.

Așadar, spre exemplu, dacă lacul din fața ta nu este limpede precum cristalul și aproape nemișcat, nu inseamnă că nu te poți juca cu reflexiile regăsite în apă.

Din categoria „Fotografii de Toamnă – Mirroring”

Aceeași poveste ca-n imaginea de mai sus, tot la Lacurile Codlea din Brașov, tot cu ajutorul unui DSLR entry-level, Canon 700D și tot cu acelui Zoom, mai sus menționat. 🙂

De asemenea, pt această imagine, m-am folosit de un trepied și de următoarele setări: ISO 100, f/20, 2.5sec @ 28mm

De ce diafragmă de f/20? Pentru că nu dispuneam de un filtru ND, lumina era destul de tare, iar eu doream să obțin o limpezime/cremozitate a apei printr-o expunere lungă (2.5 secunde).
Photo by © Ștefania Gal

Creativitatea primează, povestea primează, nu tehnica și nu „perfecțiunea”!

6 – Toamna este interesantă de la începutul ei, până la final!

De ce spun asta?

Pentru că mulți, dintre cei aflați la începutul drumului fotografic, au tendința să creadă că toamna este reprezentată de acea perioadă de apogeu, în care totul este foarte colorat, în care copacii se-ntrec în foliajul frunzelor.

Știi tu, acea perioadă de aproximativ 2-3 săptămâni în care toamna se vede a fi perfectă, în care frunzele nu sunt încă scuturate și sunt foarte colorate!

Ei bine, nu este chiar așa!

Toamna de asemenea, este foarte minunată și spre finalul acesteia, când aproape toate frunzele s-au scuturat, copacii rămânând dezgoliți aproape complet.

De ce?

Pentru că, deși copacii nu (prea) mai au frunze pe ei, acestea se regăsesc căzute încă pe poteci, și astfel poți obține în continuare fotografii superbe de toamnă.

Din categoria „Fotografii de Toamnă – Căsuța din Povești”

Această fotografie a fost suprinsă cu ajutorul unui DSLR entry-level, Canon 750D și obiectivul Canon 50mm f/1.8 STM, folosindu-mă de următoarele setări: ISO 400, f/5, 1/400sec.

Imaginea a fost realizată pe 11 Noiembrie 2018, la Sinaia, și după cum poți observa, în fotografie nu m-am axat pe foliajul frunzelor (care deja era aproape inexistent), ci m-am axat pe lumina soarelui de la răsărit, bruma de pe jos și bradul care încă și-a păstrat hăinuțele pentru iarna ce va să vie.
Astfel, această fotografie, poate fi încadrată lejer în categoria „Fotografii de Toamnă” deși nu este plină de culoare. Totuși, ea te cam îmbie să stai în casă, și să savurezi o ciocolată caldă, nu-i așa? 😀
Photo by © Ștefania Gal

Imaginează-ți doar o dimineață mai mohorâtă, puțin cam geroasă. Parcă nu prea-ți vine să te dai jos din patul tău călduros și confortabil, să te-mbraci și să ieși în zgribul de afară! Deja gradele arată un minus în față! Brrrrr!!!!!

Totuși, în dezmeticirea ta matinală, realizezi următoarele: „Hm… frig, ca frig, dar bruma aia de pe frunzele căzute pe jos… Ah, ce bine ar arăta într-o fotografie! Apoi, vremea e puțin cețoasă… un trepied, foliajul de pe jos și un copac rătăcit și izolat de gloată, cu doar câteva frunze agățate de el, acompaniat de o potecuță ce-l străbate… Ah, ce bine ar arăta în cadru! Apoi razele de soare de mai târziu ce vor răzbate printre acești copăcei aproape golași… uh! Ce splendoare!”.

Și astfel, sari ca nebunul din pat la 5-6 dimineața și te duci să-ți indeplinești fanteziile fotografice.
Cel puțin așa fac eu!

Din categoria „Fotografii de Toamnă – Frost Bites”

Această fotografie a fost suprinsă pe 11 Noiembrie 2018, la Sinaia, imediat după răsărit, cu ajutorul unui DSLR entry-level, Canon 750D și obiectivul Canon 50mm f/1.8 STM, folosindu-mă de următoarele setări: ISO 400, f/5, 1/125sec.
Photo by © Ștefania Gal

Ideea care este?

Toamna este absolut frumoasă pe tot parcusul ei, de la început, când primele pete de culoare încep să răzbată printre verdele maturizat a verii ce-a trecut, până la final, când în vârf de munte începe a se întrezări zăpada, iar la poale mai vezi câte un copac, doi rătăciți, și care încă țin cu dinții de frunzele lor galbene, acum spre ruginii.

Din categoria „Fotografii de Toamnă – Tablou de Toamnă”

Această fotografie a fost suprinsă în satul Măgura, jud. Brașov, dimineața devreme, și a fost realizată cu ajutorul unui Mirrorless Fujifilm X-T1 și obiectivul Viltrox 85mm f/1.8, folosindu-mă de următoarele setări: ISO 800, f/4, 1/125sec.

OBS! Această fotografie a fost postprocesată în Photoshop într-un mod aparte, prin care viziunea mea asupra peisajului a fost dusă la nivelul de tablou pictat. Mi s-a părut mult mai potrivit acest efect soft aplicat acestei fotografii, decât dacă aș fi lăsat fotografia simplă, colorată și sharp! Așa, soft cum e, mă îndeamnă la visare!

Care este ideea?
Ideea este că am adus această fotografie în direcția în care am simțit să o aduc! Aceasta a fost percepția mea creativă asupra acestui cadru, asupra peisajului de la fața locului.
Așadar, cum spuneam și la început de articol, fotografia se simte, și nu trebuie mereu să urmeze reguli! Fii creativ/ă! 😀
Photo by © Ștefania Gal

Așadar, ieși din casă chiar acum!

Îmbracă-te bine (de multe ori dimineața plec cu șuba pe mine, ca la prânz să rămând doar în tricou), asigură-te că ai acumulatorii încărcați, și ieși afară! Fii martor/ă la splendoarea acestui anotimp și surprinde-i momentele de trecere prin fotografii de toamnă minunate, izvorâte din inimă!

Succes!

Și ultima imagine pe azi, din categoria „Fotografii de Toamnă – I’m already home!”

Această fotografie, care mi-e tare dragă, a fost suprinsă tot în satul Măgura, jud. Brașov, și a fost realizată cu ajutorul unui Mirrorless Fujifilm X-T1 și obiectivul Viltrox 85mm f/1.8, folosindu-mă de următoarele setări: ISO 200, f/7.1, 1/400sec.
Photo by © Ștefania Gal

Acestea fiind spuse, sper că ai găsit util acest articol!
Dacă da, atunci te încurajez să apeși butoanele de LIKE&SHARE! 😉
Mulțumesc!

Pe data viitoare! 😉


PS: ENJOY PHOTOGRAPHY te așteaptă și pe pagina oficială de FACEBOOK, cu fotografii delicioase, zi de zi, chiar  aici!


Apropo, dacă te alături comunității Enjoy Photography, primești un e-book gratuit și rămâi, totodată, la curent cu noutățile de pe website.

SUPER! MĂ ALĂTUR COMUNITĂȚII! 🙂

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply