Când te hotărăști să te apuci de fotografie, este ideal să înțelegi și să reții că există două aspecte mult mai importante decât aparatura din dotare, și anume: creativitatea și distracția!
Fotografia presupune distracție și creativitate mai presus de toate!
Cu cât ești mai creativ/ă, cu atât fotografiile tale vor fi mai inedite și speciale, iar cu cât te distrezi mai mult fotografiind, cu atât vei fi atras/ă, din inerție, să experimentezi și să explorezi din ce în ce mai mult în domeniu.
Totuși, doresc să îți atrag atenția asupra unor aspecte ce le poți întâlni în călătoria ta fotografică: uneori se întâmplă, ca la început de drum să riști să te pierzi în detalii care, pentru moment, nu au de ce să te intereseze și, de asemenea, riști să devii prea serios/serioasă. Riști să încerci prea tare încă de la primele cadre și, deși fotografia este uimitoare, în astfel de cazuri, ea poate deveni frustrantă și te poate epuiza. Așa cum spuneam puțin mai sus, nu uita că distracția primează într-acest domeniu!

Data: 2009-04-16
Model: Alexandra C.

Data: 2009-04-16
Model: Alexandra C.

Data: 2009-04-16
Model: Alexandra C.

Data: 2009-04-16
Model: Alexandra C.
O altă situație mai puțin favorabilă și destul de des întâlnită la cei ce o apucă pe acest drum al fotografiei, este comparația.
Te uiți la pozele lui „X” și „Y” și te demoralizezi, spunându-ți că imaginile tale nu-s la fel de bune ca ale lor, că tu nu ai o viziune atât de bine pusă la punct din punct de vedere fotografic, că nu vei reuși niciodată să îi întreci iar concurența este acerbă. Și ce este mai trist, adesea te compari cu fotografi mai avansați sau profesioniști. Îți pui piedică singur/ă și nu ai de ce! Și acei fotografi, cu care te compari, au fost la nivelul tău cândva.



Fotografia presupune creativitate, iar un om creativ este mânat de dorința de a crea ceva și nu de a-i întrece pe ceilalți.
Fotografiază pentru a te distra, pentru bucuria pe care o simți atunci când apeși butonul declanșator și nu te ofusca că nu-ți iese perfect din prima sau că celuilalt îi ies mai bine fotografiile. Ai grijă de grădina ta fotografică, și îngrijește-o cu dragă inimă și cu bucurie, astfel încât roadele să-i fie dintre cele mai bogate, de la an la an.
Așadar, exersează, exersează, exersează. Îndreaptă aparatul unde vezi cu ochii și apasă butonul ăla de declanșare. Cum spuneam și-n dățile trecute, nu contează ce aparat ai când ești la început de drum sau dacă acesta este sau nu pe modul automat. Important este să apeși declanșatorul. Astfel de acomodezi cu ideea de fotografie, cu discrepanța dintre ceea ce vezi tu cu ochiul liber și ceea ce vede aparatul tău prin obiectivul său, căci da, există mari discrepanțe: într-un fel surprinzi lumea printr-un obiectiv grandangular (care are un unghi mare de cuprindere), într-altfel suprinzi lumea cu un teleobiectiv (care este menit să aducă subiectul mai aproape de tine fără ca tu să te miști din loc pentru a te apropia de acesta) și într-altfel suprinzi lumea cu un obiectiv macro (care îți permite să te aproprii cât mai mult de subiect, creând, în funcție de distanța minimă de focus, un anumit raport de mărire).
Scopul primilor pași pe drumul fotografiei, după parerea mea, nu este tehnica sau calitatea fotografiei, ci acomodarea cu aparatura: să vezi ce poți surprinde cu aparatul care îl deții, să vezi ce tip de fotografie ți-ar surâde să practici, să vezi dacă vrei să înveți mai multe despre fotografie sau dacă vrei să rămâi doar un la nivelul fotografiei vizuale de tipul „see and shoot on auto-mode”.


Așa cum guști o mâncare ce n-ai mai încercat-o până acum, ca să vezi dacă-ți place sau nu, așa procedezi și în fotografie: întâi guști, apoi te decizi dacă mănănci tot din farfurie sau nu. Momentan, tu ești în faza de degustare. Nu te hazarda! Bucură-te de moment și surprinde ceea ce are acest moment mai bun de oferit!