Lecția 4: Fotografia presupune distracție

August 20, 2016 Enjoy Photography No comments exist

Când te hotărăști să te apuci de fotografie, este ideal să înțelegi și să reții că există două aspecte mult mai importante decât aparatura din dotare, și anume: creativitatea și distracția!

Fotografia presupune distracție și creativitate mai presus de toate!

Cu cât ești mai creativ/ă, cu atât fotografiile tale vor fi mai inedite și speciale, iar cu cât te distrezi mai mult fotografiind, cu atât vei fi atras/ă, din inerție, să experimentezi și să explorezi din ce în ce mai mult în domeniu.

Totuși, doresc să îți atrag atenția asupra unor aspecte ce le poți întâlni în călătoria ta fotografică: uneori se întâmplă, ca la început de drum să riști să te pierzi în detalii care, pentru moment, nu au de ce să te intereseze și, de asemenea, riști să devii prea serios/serioasă. Riști să încerci prea tare încă de la primele cadre și, deși fotografia este uimitoare, în astfel de cazuri, ea poate deveni frustrantă și te poate epuiza. Așa cum spuneam puțin mai sus, nu uita că distracția primează într-acest domeniu!

Camera: Fujifilm S9600 Data: 2009-04-16 Model: Alexandra C.
Camera: Fujifilm S9600
Data: 2009-04-16
Model: Alexandra C.
Camera: Fujifilm S9600 Data: 2009-04-16 Model: Alexandra C.
Camera: Fujifilm S9600
Data: 2009-04-16
Model: Alexandra C.
Camera: Fujifilm S9600 Data: 2009-04-16 Model: Alexandra C.
Camera: Fujifilm S9600
Data: 2009-04-16
Model: Alexandra C.
Camera: Fujifilm S9600 Data: 2009-04-16 Model: Alexandra C.
Camera: Fujifilm S9600
Data: 2009-04-16
Model: Alexandra C.

O altă situație mai puțin favorabilă și destul de des întâlnită la cei ce o apucă pe acest drum al fotografiei, este comparația.
Te uiți la pozele lui „X” și „Y” și te demoralizezi, spunându-ți că imaginile tale nu-s la fel de bune ca ale lor, că tu nu ai o viziune atât de bine pusă la punct din punct de vedere fotografic, că nu vei reuși niciodată să îi întreci iar concurența este acerbă. Și ce este mai trist, adesea te compari cu fotografi mai avansați sau profesioniști. Îți pui piedică singur/ă și nu ai de ce! Și acei fotografi, cu care te compari, au fost la nivelul tău cândva.

Ce ar fi însemnat să compar prezenta imagine, realizată în 2008-05-10 cu un compact Sony DSC W35, la ZOO Brașov, cu fotografii realizate pentru NGC de fotografi profesioniști, precum cele de mai jos?
Ce ar fi însemnat să compar prezenta imagine, realizată în 10 Mai 2008, cu un compact Sony DSC W35, la ZOO Brașov, cu fotografiile realizate de profesioniști pentru NGC, precum cele de mai jos?
ngc photo-leopard
Imagine cu titlu de prezentare
photo-leopard-professional
Imagine cu titlu de prezentare

Fotografia presupune creativitate, iar un om creativ este mânat de dorința de a crea ceva și nu de a-i întrece pe ceilalți.

Fotografiază pentru a te distra, pentru bucuria pe care o simți atunci când apeși butonul declanșator și nu te ofusca că nu-ți iese perfect din prima sau că celuilalt îi ies mai bine fotografiile. Ai grijă de grădina ta fotografică, și îngrijește-o cu dragă inimă și cu bucurie, astfel încât roadele să-i fie dintre cele mai bogate, de la an la an.

Așadar, exersează, exersează, exersează. Îndreaptă aparatul unde vezi cu ochii și apasă butonul ăla de declanșare. Cum spuneam și-n dățile trecute, nu contează ce aparat ai când ești la început de drum sau dacă acesta este sau nu pe modul automat. Important este să apeși declanșatorul. Astfel de acomodezi cu ideea de fotografie, cu discrepanța dintre ceea ce vezi tu cu ochiul liber și ceea ce vede aparatul tău prin obiectivul său, căci da, există mari discrepanțe: într-un fel surprinzi lumea printr-un obiectiv grandangular (care are un unghi mare de cuprindere), într-altfel suprinzi lumea cu un teleobiectiv (care este menit să aducă subiectul mai aproape de tine fără ca tu să te miști din loc pentru a te apropia de acesta) și într-altfel suprinzi lumea cu un obiectiv macro (care îți permite să te aproprii cât mai mult de subiect, creând, în funcție de distanța minimă de focus, un anumit raport de mărire).

Scopul primilor pași pe drumul fotografiei, după parerea mea, nu este tehnica sau calitatea fotografiei, ci acomodarea cu aparatura: să vezi ce poți surprinde cu aparatul care îl deții, să vezi ce tip de fotografie ți-ar surâde să practici, să vezi dacă vrei să înveți mai multe despre fotografie sau dacă vrei să rămâi doar un la nivelul fotografiei vizuale de tipul „see and shoot on auto-mode”.

Ne-am distrat, dar am surprins și câteva cadre care, încă îmi sunt dragi, după atâția ani.
Ne-am distrat și am surprins și câteva cadre care, încă îmi sunt dragi chiar și după atâția ani de la realizarea lor. (Fotografiile prezentate au fost realizate în anul 2009.)
Nu pot să spun că fotografia se ridică la vreun nivel profesional, este o doar o fotografie dragă sufletului unui fotograf tânăr și entuziast, nici mai mult nici mai puțin. Un fotograf care s-a distrat și a creat amintiri frumoase cu ajutorul unui aparat foto.
Nu vreau să spun dacă fotografia se ridică la vreun nivel profesional, este o doar o fotografie dragă sufletului unui fotograf tânăr și entuziast, nici mai mult, nici mai puțin. Este amprenta unui fotograf care punând accentul pe distracție, și-a creat amintiri frumoase cu ajutorul unui aparat foto.

Așa cum guști o mâncare ce n-ai mai încercat-o până acum, ca să vezi dacă-ți place sau nu, așa procedezi și în fotografie: întâi guști, apoi te decizi dacă mănănci tot din farfurie sau nu. Momentan, tu ești în faza de degustare. Nu te hazarda! Bucură-te de moment și surprinde ceea ce are acest moment mai bun de oferit!

Până data viitoare, te las să exersezi, să te joci, să te distrezi.


PS: ENJOY PHOTOGRAPHY te așteaptă și pe pagina oficială de FACEBOOK, cu fotografii delicioase, zi de zi, chiar  aici!


Apropo, dacă te alături comunității Enjoy Photography, primești un e-book gratuit și rămâi, totodată, la curent cu noutățile de pe website.

SUPER! MĂ ALĂTUR COMUNITĂȚII! 🙂

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply