5 trucuri utile în fotografia urbană

October 28, 2018 Enjoy Photography No comments exist

Fotografia poate fi considerată ca fiind magică, doar pentru simplul motiv că iți permite, printr-un simplu clic să îngheți un moment în timp pentru totdeauna.

Astfel, pentru dinamism și noutate continuă capturată pe hârtia fotografică, fotografia urbană reprezintă candidatul ideal, fiind cel mai antrenant. Aici, tu ai ocazia să surprinzi într-un cadru superb jungla urbană ce ne înconjoară. Și ce este mai interesant, este că ai doar o singură șansă să faci asta. Momentul vine, pleacă și nu se mai întoarce niciodată. Dar despre ce presupune acest tip de fotografie mai exact, îți voi relata în rândurile de mai jos.

Imagine cu titlu de prezentare: fotografia de stradă / urbană
© Ștefania Gal pt. www.enjoyphotography.ro

CE ESTE FOTOGRAFIA URBANĂ ȘI DE CE ESTE UN STIL FOTOGRAFIC ADRESAT CHIAR ȘI ÎNCEPĂTORILOR ÎN DOMENIU?

Fotografia urbană (cel mai adesea întâlnită sub titulatura de fotografie stradală <eng: street photography>) cuprinde mai multe ramuri precum: arhitectură, artă fină, portrete, peisaje urbane, fotografie documentară.
Aceasta se adresează inclusiv începătorilor în domeniul fotografic întrucât este la îndemâna oricui.
Este suficient să ieși din casă și deja în fața ta se aștern o multitudine de subiecte urbane demne de fotografiat: vecinul care și-a scos câinele la plimbarea de dimineață, copiii care joacă fotbal în fața blocului, un element architectural al unui bloc sau al unei case, și exemplele pot continua.

Scopul fotografiei urbane este acela de a captiva atenția privitorului cu reprezentări ale vieții de zi cu zi, iar articolul de față vine cu mici trucuri care te vor ajuta să faci din orașul/satul tău un loc de joacă fotografic.
Așadar, să începem. 🙂

Imagine cu titlu de prezentare: fotografia de stradă / urbană
© Ștefania Gal pt. www.enjoyphotography.ro

5 TRUCURI UTILE ÎN FOTOGRAFIA URBANĂ:

1)      Despre echipament și setări – Mereu am susținut că cea mai bună cameră este cea pe care o ai mereu la tine, la îndemână. Și încă susțin acest aspect, cu o mică observație: recomand utilizarea unor camere cât mai compacte posibil, cu atât mai mult cu cât nu vrei să fii luat în vizorul trecătorilor pe care îi fotografiezi fără cunoștința lor. O cameră de dimensiuni reduse, poate fi reprezentată chiar și de un smartphone, doar că nu orice smartphone sau cameră compactă este cea mai ideală, întrucât vei avea nevoie de o cameră care să facă față necesităților fotografiei stradale, și anume de declanșare și focus rapide, iar nu orice camera poate îndeplini aceste cerințe. Desigur, pretențiile nu sunt la fel de mari ca în fotografia de acțiune, ca de exemplu: fotografia sportivă. Totuși, dacă vrei ca imaginile să nu iasă blurate din cauza performanțelor slabe ale camerei, și astfel să te trezești cu o zi pierdută și multe cadre ratate, atunci când vei achiziționa o camera/smartphone va trebui să ții cont de capacitățile ISO, viteza de declanșare în rafală, apertură. Iar despre toate astea am discutat în Modulul al doilea al cursului de față.
Sunt fotografi profesioniști care încă apelează la camerele pe film pentru fotografia urbană, alții (tot mai mulți de fapt) apelează la camere mirrorless și alții încă țin DSLR-ul la îndemână. Ce-i drept, cei care folosesc o cameră de mici dimensiuni, așa cum am spus și mai sus, au de câștigat deoarece riscul de a intimida sau supăra vreun trecător cu ostentativitatea camerei folosite se reduce considerabil.

Imagine cu titlu de prezentare: fotografia de stradă / urbană
© Ștefania Gal pt. www.enjoyphotography.ro

2)      Despre obiective – Un alt aspect important demn de menționat, este faptul că în fotografia de stradă este de preferat să folosești obiective fixe, luminoase, având o distanță focală de până în 50mm (echivalent pe full-frame). Majoritatea distanțelor focale preferate de fotografii stradali sunt: 35mm, 50mm. Unii folosesc si obiective ultra-wide pentru fotografiile lor urbane, mai ales pentru cadrele largi, alții apelează chiar și la teleobiective, pentru a surprinde spre exemplu detalii arhitecturale. De asemenea, teleobiectivele pot fi folosite și când ești mai timid/ă și la început de drum, dar vrei neapărat să izolezi subiectul ce-l dorești a fi fotografiat.
O să spui, păi cu un un teleobiectiv o să atrag atenția asupra mea și nu prea vreau asta, pentru că sunt mai timorat/ă și/sau am anumite temeri.
Da, se prea poate sa atragi atenția, dar avantajul este că dacă te amesteci printre turiștii zonei, clar nu vei fi luat în seamă, și iți va fi ușor să izolezi un subiect, fără a te apropia. Impactul nu va fi același ca atunci când vei folosi un obiectiv larg, dar pentru început, teleobiectivul va fi prietenul care te va ajuta să devii un observator mai bun, care te va ajuta să prinzi mai mult curaj să stai cu o camera în mână în mijlocul mulțimii. Imaginează-ți că dacă reușești să tragi cadre cu un teleobiectiv în mijlocul mulțimii fără să fii observat, atunci cu un wide, clar vei deveni invizibil/ă. Iar pentru această invizibilitate există câteva mici „secrete” care îți sar în ajutor și despre care îți voi scrie la punctul următor.

Imagine cu titlu de prezentare: fotografia de stradă / urbană © Ștefania Gal pt. www.enjoyphotography.ro

3)      Despre temeri/frici – Dacă ești genul ăla de persoană mai timorată în relațiile cu necunoscuții, așa cum sunt și eu, dar totuși adori fotografia de stradă, va trebui să îți calci cumva pe suflet și să începi de undeva.
Până la urmă nu practicăm fotografia de stradă pentru a încălca drepturile omului și a fi intruzivi, chiar dacă fotografia stradală este oarecum intruzivă.
Când te apuci să jonglezi cu fotografia de stradă o faci pentru că îți plac oamenii, pt. că îți place să explorezi și să capturezi cultura zonei/locului în care te aflii la acel moment. Camera este doar o modalitate de a aduce înapoi momente pe care le vezi și de care te bucuri. Când te uiți la imagini din anii 1920, 1950, 1970 sau chiar de acum zece ani, care sunt cele mai interesante imagini? De obicei, acele imagini care surprind oamenii și cultura. Acestea sunt fotografiile pe care toți le găsim fascinante, deoarece există o mare valoare culturală într-aceste fotografii. Așadar, frica de a fotografia acești oameni frumoși este ideal să o înfrângi, cu atât mai mult cu cât reprezintă unul dintre cele mai mari obstacole în fața fotografiei stradale.
Cum îți înfrângi temerile? Ei bine, treptat.
Spre exemplu, o modalitate de a începe să lucrezi cu tine întru învingerea fricii este de a fotografia cadre largi, cuprinzând zone aglomerate, cu mulți trecători, oameni care nu te vor lua în seamă în trecerea lor. O altă modalitate este să tragi cadre izolate cu ajutorul teleobiectivelor, așa cum menționam la punctul 2.
Un loc ideal pentru a practica astfel de cadre este în centrul orașului unde locuiești (ex.: Piața Sfatului, Brașov). Unul din motivele pentru care zone precum centrul orașului sunt ideale pentru fotografia de stradă îl reprezintă faptul că aceste zone sunt adesea populate de turiști, și deci de oameni cu camere de fotografiat în mână. Îți va fi mult mai ușor să surprinzi acțiunea și interacțiunea dintre oameni în astfel de zone, întrucât vei trece neobservabil printre oamenii de acolo. Și, până la urmă, chiar dacă vei fi observat de către subiectul fotogafiat, vei trece cu ușurință drept un turist al locului.
Și uite așa, ușor, ușor vei prinde mai mult curaj, și vei trece de la fotografii ce cuprind mai mulți oameni, la fotografii ce suprind persoanele în individualitatea lor.
De asemenea, așa cum menționam mai devreme, în zone mai aglomerate, precum zonele perindate cu turiști, poți să jonglezi și cu obiective cu focale mai lungi. Deși vei atrage atenția asupra ta, poți lejer să folosești un teleobiectiv pentru a izola acțiunea / interacțiunea umană. De ce? Pentru că, după cum am mai spus, poți trece drept un turist care fotografiază o clădire, spre exemplu. Așadar, chiar și dacă persoana fotografiată te privește direct/insistent „prin obiectiv”, s-ar putea să nu pună prea mare accent pe faptul că tocmai ai fotografiat-o.
Totuși dacă va continua să se uite la tine, imediat după ce i-ai făcut poza, ai la dispoziție următoarele reacții de care poți dispune, ca să ieși cu basma curată din toată treaba asta:
– continui să privești prin vizorul camerei foto și schimbi direcția fotografierii, astfel subiectul fotografiat se va gândi că nu el/ea era cel „luat în vizor”
– privești, tot prin vizorul camerei până ce persoana fotografiată trece de tine, efectul obținut fiind tot de invizibilitate vis-à-vis de subiectul fotografiat.
– preferabil este să nu iei camera de la ochi imediat ce ai apăsat butonul declanșator ca să te uiți la „cum ți-a ieșit cadrul”, pentru că atunci sigur subiectul vizat va știi că l-ai fotografiat, și s-ar putea să fii pus în fața faptului împlinit, iar dacă se întâmplă asta, pentru că niciuna din variantele de mai sus nu au funcționat, atunci poți zâmbi persoanei fotografiate și poți interacționa cu ea.
Nu este nimic rău în a fi prins că ai făcut o poză persoanei vizate. Ba din contră, îi poți spune motivul pentru care ai vrut să o fotografiezi. De exemplu o poți complimenta pentru cum arată, pentru cum e îmbrăcat/ă, pentru un anumit accesoriu pe care îl poartă etc. De asemenea te poți oferi să îi trimiți poza prin e-mail.
Adesea oamenii reacționează pozitiv la atitudinile pozitive și/sau complimentele pe care tu i le faci. Ca în orice relație, fie conjugală, fie de afaceri, fie cu străini, comunicarea este cheia.
Desigur, sunt șanse ca nu toți oamenii fotografiați să acționeze pozitiv. În acest caz, preferabil ar fi să ștergi imaginea dacă ți se cere asta, pentru a nu se extrapola situația în sens negativ, chiar dacă îți place cadrul.

Imagine cu titlu de prezentare: fotografia de stradă / urbană
© Ștefania Gal pt. www.enjoyphotography.ro

4)      Până la urmă este sau nu legală fotografia de stradă? – Legalitatea fotografiilor de stradă este discutabilă în funcție de spațiul privat / public unde sunt făcute fotografiile și de intenția de a publica o anumită fotografie cu / fără acordul interlocutorului. Nu am să intru în detalii, ci o să te invit să citești pe acest subiect următoarele articole: aici și aici.

5)      Color sau monocrom? Și cât de importantă este calitatea imaginii? – Să începem cu începutul și să vorbim despre cromatică. Alegerea de a fotografia în alb-negru sau culori, poate fi o decizie dificil de luat când vine vorba de fotografia urbană. Deși în mod tradițional, fotografia urbană este surprinsă în alb-negru, în modernul zilelor noastre, există o mulțime de fotografi de stradă și urban care se concentrează, în principal, pe culoare.
În general, o fotografie alb-negru subliniază forma și lumina. O imagine monocromă evidențiază textura și tonurile, creând o gamă mai dinamică atât în ​​obiectele animate, cât și în cele neînsuflețite. Pentru fotografierea urbană, monocromia ajută, de asemenea, la reducerea distragerii, iar atenția privitorului este îndreptată în mod instrinsec către anumite părți ale unei imagini.
De asemenea, este mai ușor să subliniezi drama din fotografie printr-un contrast puternic și/sau o vignetare ceva mai pronunțată.

Imagine cu titlu de prezentare: emoție în fotografia de stradă.
© Ștefania Gal pt. www.enjoyphotography.ro

Imaginile colorate, pe de altă parte, pun un accent mai mare pe lume, așa cum se vede ea, cum este percepută de ochiul uman. Familiarul său se conectează cu privitorul pe o lungime de undă mult mai naturală. Culoarea, deosebit de strălucitoare și bogată, atrage natural ochiul unui spectator.
Diferite emoții sau vremuri pot fi transmise prin fotografii color. Culorile calde sugerează un portret autumnal, iar culorile reci pot reprezenta iarna. Culorile verzui reamintesc unui spectator de prospețimea primăverii, în timp ce portocaliul și roșul aprins sunt caracteristice verii.

Acestea fiind lămurite, să trecem la al doilea aspect mai sus menționat, și anume calitatea imaginii. Cât de importantă este?
Este importantă, dar nu excesiv. Nu mă înțelege greșit. Întotdeauna este ideal să cauți și să obții o calitate ridicată a imaginii, atât cât este posibil, dar în fotografia de stradă îndeosebi, acest aspect se mută în jos pe lista importanței. Subiectul, starea de spirit, povestea, lumina și compoziția, toate aceste lucruri sunt în cele din urmă mai importante decât claritatea și zgomotul scăzut.
Obținerea corectă a punctelor menționate va duce la o fotografie minunată, chiar dacă este oarecum neclară și/sau zgomotoasă. Cu toate acestea, chiar și cea mai clară imagine va fi lipsită de valoare dacă nu există nimic care să atragă atenția privitorului și să-l determine să se uite cu adevărat la fotografie, în afară de detalii clare și tonuri curate. Așadar, momentul și emoția sunt mai importante decât calitatea.

Imagine cu titlu de prezentare: fotografia de stradă / urbană
© Ștefania Gal pt. www.enjoyphotography.ro

CONCLUZII DESPRE FOTOGRAFIA URBANĂ / DE STRADĂ:

Căută subiecte deosebite și interesante și, mai ales, concentrează-te pe poveste. Nu îți pierde capul încercând să fotografiezi fiecare străin pe care îl întâlnești. Procedând astfel, este posibil să nu observi ceva care merită cu adevărat atenția ta. Așadar fii, în primul rând observator. Încearcă să separi oamenii mai interesanți. Poți vedea pe cineva care mănâncă pe fugă? Sau cineva citește o hârtie și nu se uită corect la drumul pe unde merge? Există cineva care se îndreaptă spre o alee pustie? Încearcă să găsești un fundal bun pentru imaginile tale, caută o lumină interesantă pentru a evidenția subiectul. Eventual separă-l de restul lumii din jur.

Cel mai important este să ridici camera fără probleme și fără îndoială, pentru a nu pierde acel moment hotărâtor, crucial.

Cam atât cu articolul de astăzi!
Dacă ai întrebări sau vreo informație de împărtășit cu noi toți, nu uita de secțiunea comentarii. 🙂
Multumesc pentru timpul tău și nu uita de butoanele LIKE&SHARE dacă ți-a plăcut ceea ce ai citit și totodată ai găsit utile aceste informații!

Pe data viitoare!


PS: ENJOY PHOTOGRAPHY te așteaptă și pe pagina oficială de FACEBOOK, cu fotografii delicioase, zi de zi, chiar  aici!


Apropo, dacă te alături comunității Enjoy Photography, primești un e-book gratuit și rămâi, totodată, la curent cu noutățile de pe website.

SUPER! MĂ ALĂTUR COMUNITĂȚII! 🙂

Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply