Fotografierea animalelor de la Zoo – 10 sfaturi utile

June 1, 2019 Enjoy Photography No comments exist

Atunci când merg să vizitez o Grădină Zoologică, dacă sar peste mustrarea de conștiință că animalele sunt captive într-un mediu îngrădit de bare de metal sau/și sticlă, mă simt nevoită să recunosc faptul că fotografierea animalelor de la Zoo, este una din categoriile fotografice care-mi place mult, spre foarte mult.

Imagine cu titlu de prezentare: fotografierea animalelor de la Zoo
Locație: Brașov
Fotografie de © Ștefania Gal


De ce fotografierea animalelor de la Zoo?

Animalele sunt ființe fascinante, care trec prin diverse stări emoționale, exact ca și noi. Ele pot fi amuzante, prietenoase, triste, agresive etc. Iar toate aceste stări pot fi suprinse în fotografie mult mai ușor dacă mergi la o Gradină Zoologică (sau chiar și la o Rezervație de animale), decât direct în inima naturii, într-o sesiune de fotografiere wildlife.

Așadar, dacă și ție îți place să mergi la Zoo, să fotografiezi animalele de acolo, în cele ce urmează, am să îți prezint 10 sfaturi utile pentru fotografii mai reușite.

Sfatul 1: Echipamentul necesar pentru fotografierea animalelor de la Zoo

Echipamentul pentru fotografierea animalelor de la Zoo, reprezintă un subiect relativ complex, în funcție de stilul ficărui fotograf în parte. Totuși, în general, acesta constă fie într-un DSLR/Mirorless cu un teleobiectiv/obiectiv fix cu focală lungă atașat, fie într-o cameră compactă ce este capabilă de un zoom optic de minim 10x-12x. (Atenție, am zis zoom optic, nu digital! Despre asta am discutat și aici.)

De asemenea, nu uita de parasolar și/sau de filtrele foto!

În primul rând, parasolarul este foarte util în lumina puternică a soarelui, evitând cu ajutorul său acel „lens flare” nedorit din imagini. De multe ori, pentru fotografierea animalelor de la zoo, nu dispui de spațiile și unghiurile dorite de fotografiere. Astfel, s-ar putea să te regăsești în situația în care vei fi nevoit/ă să fotografiezi direct în bătaia luminii soarelui. Deci, nu uita parasolarul acasă. Este util!
Dacă nu ai un parasolar, îți poți încropi unul. Pe Youtube există tot felul de tutoriale tip DIY pe aceasta temă. Așadar, dacă te simți creativ/ă, merită să încerci să-ți faci singur/ă unul.
În schimb, dacă nu ai un parasolar și nici nu te simți creativ/ă, atunci, o altă variantă de a elimina lens flare-ul si reflexiile nedorite din imagini, rămân filtrele: UV, ND (densitate neutră) și/sau CPL (polarizare circulară).

În al doilea rând, nu uita să atașezi parasolarul obiectivului chiar și dacă lumina este blândă (ex: într-o zi înnorată), deoarece, din dorința de a te apropia cât mai mult de subiect, riști să lovești obiectivul de fereastra, gardul sau barele cuștilor animalelor.
Eu am pățit-o de câteva ori, așa că vorbesc din propria experință. Efectiv, te lași absorbit/ă de un cadru și uiți de barierele din calea ta. Tu vrei doar să te apropii!
Desigur, un obiectiv, nu se va sparge/strica de la o mică atingere, dar lentila se poate zgâria. De asemenea, dacă șocul este ceva mai puternic, obiectivul de poate decalibra. Așadar, parasolarul devine util, din nou.

De asemenea, și filtrele protejează sticla de zgârieturi.
Așadar, oricare din cele două variante (parasolar / filtre) îți este mai la îndemână, merită să profiți la maxim de ele.

Imagine cu titlu de prezentare: colaj cu fotografierea animalelor de la Zoo
Locație: Brașov + București
Fotografie de © Ștefania Gal

Sfatul 2: Orele ideale de vizitare pentru fotografierea animalelor de la Zoo

Acum că am lămurit de ce echipament ai nevoie pentru fotografierea animalelor de la Zoo, un alt aspect important legat de acest subiect, îl reprezintă orele de vizitare.

Ideal este să mergi la Zoo dimineața devreme (preferabil) sau/și seara, înainte de închidere cu 2-3 ore.

Motivul?

În primul rând, lumina este mai blândă și mai caldă.
În al doilea rând, eviți aglomerația și puzderia de oameni care se poate așeza nonșalant în fața camerei tale, stricându-ți frumusețe de cadru.
Și… în al treilea rând, animalele sunt mai active, iar șansa de realiza fotografii mai creative este la cote maxime.

Sfatul 3: Dincolo de gard, bare și sticlă, pentru fotografierea animalelor de la Zoo

Acum că știi ce echipament să iei cu tine și la ce oră să mergi la Zoo, următorul pas este fotografierea creativă. Dar, pentru a obține fotografii cât mai plăcute dpdv vizual și cât mai inedite, trebuie să știi cum să treci dincolo de gardurile și barele cuștilor și dincolo de reflexiile sticlei, acolo unde este cazul. Și aici intră în discuție setările aparatului foto.

Pentru fotografierea animalelor de la Zoo, vei folosi mereu o diafragmă cât mai deschisă (f/1.4, f/1.8, f/2, f/2.8, până pe la f/4 aș zice eu), pentru a elimina inestetica oferită de gardurile și barele cuștilor și pentru a izola astfel subiecul. Dacă vei folosi o diafragmă închisă, toate elementele vor fi în focus, inclusiv îngrădirile cuștilor, oricât de mult te-ai apropia de gard/bare.

Dacă, de exemplu obiectivul tău nu dispune de o diafragmă foarte deschisă, care să treacă pe modul invizibil gardul din fața ta, atunci va fi nevoie ca privirea animalului să fie surprinsă printre bare și printre ochiurile gardului. Așadar, focus pe ochi!

Pentru a elimina reflexiile nedorite de pe sticla cuștilor (de ex: atunci când vrei să fotografiezi șerpi, tarantule, iguane, pești etc), va fi nevoie să cauți să fotografiezi dintr-un anumit unghi, care să impiedice reflexiile inestetice. De asemenea, aici intervin și parasolarul și filtrele, care vor ajuta la eliminarea acestor reflexii.

Acum nu este necesar să te strofoci la infinit să elimini fiecare reflexie din cadru, dar jonglează, astfel încât să obții un cadru estetic, echilibrat și plăcut privirii, ca în exemplele de mai jos (fotografiile cu rechinul și cele cu șerpii).

Imagine cu titlu de prezentare: colaj cu fotografierea animalelor de la Zoo
Locație: Brașov
Fotografie de © Ștefania Gal

Sfatul 4: Planificarea zilei pentru fotografierea animalelor de la Zoo

Când mă refer la planificarea zilei pentru fotografierea animalelor de la Zoo, nu mă refer la orele de vizitare, ci la planificarea acelor câteva ore cât stai efectiv la Zoo. Nu te ambiționa să fotografiezi toată Grădina Zoologică în cele 2-3 ore cât vei sta acolo. Știi vorba aia: cine aleargă după doi iepuri, nu prinde niciunul.

Adică? Ce vreau să spun?

Vreau să spun că dacă te vei ambiționa să fotografiezi toate animalele, nu prea vei reuși să surprinzi capodopere fotografice, pentru că sunt mari șanse să pierzi din activitatea unui anumit tip de animal. Spre exemplu, poți pierde ora de hrănire (vezi ultimul colaj din articol) sau de joacă a respectivului animal.

Așadar, când mergi la Zoo, alege fotografierea a 2-3 animăluțe/grupuri de animale, care te atrag mai mult (ex: feline, urși, șerpi, maimuțe, dar nu toate odată).

Acestea fiind spuse, am să trec la următorul sfat.

Sfatul 5: Răbdarea necesară pentru fotografierea animalelor de la Zoo

După ce ai stabilit ce animale / categorii de animale dorești să fotografiezi, va trebui să ai răbdare: răbdare ca animalele să se pună în mișcare, răbdare să treacă lumea care-ți obturează cadrul prin poziționarea în fața camerei tale, răbdare pentru a surprinde un cadru inedit și creativ, în cea mai bună lumină posibilă.

Imagine cu titlu de prezentare: colaj cu fotografierea animalelor de la Zoo
Locație: Brașov
Fotografie de © Ștefania Gal

Sfatul 6: Oamenii fac parte din decor

Chiar dacă până acum, am tot scris despre faptul că este necesar să eviți oamenii în cadru, pentru a putea să te apropii cât mai mult de animale fără alte distrageri și astfel cadrele să pară cât mai naturale și mai „wild”, există momente în care oamenii fac parte din decor, și dau chiar bine pe cameră. 🙂

Sunt momente în care un copil pune mâna pe sticla unei cuști creând un cadru interesant cu animalul din spate, sunt momente când oamenii admiră și/sau mângâie o cămilă și astfel completează atmosfera cadrului într-un mod plăcut și armonios (vezi exemplul de mai jos). Așadar, dacă ești și puțin pasionat/ă de street photography, poate că vei vrea să incluzi și oamenii în fotografiile tale. 🙂

Imagine cu titlu de prezentare: colaj cu fotografierea animalelor de la Zoo
Locație: Brașov
Fotografie de © Ștefania Gal

Sfatul 7: Apropie-te!

Când spun „Apropie-te!”, nu mă refer să treci dincolo de elementele de îngrădire ale animăluțului în cauză, ci să te apropii cât poți de mult de cușcă și totodată de animalul respectiv. Astfel, aici intervine utilitatea unui teleobiectiv sau a unei camere „super zoom”.

Așadar, apropie-te și focusează-te pe mimica și carisma animalului. Poți surprinde tot felul de moace care mai de care mai simpatice ale animalului în cauză. Spre exemplu, maimuțele adesea se strâmbă, leii rag (mai ales spre apusul soarelui), șerpii scot limba afară când sunt activi, pentru a mirosi aerul din jurul lor, etc.

Totuși, dacă obiectivul nu îți permite apropierea pe care ți-o dorești, nu uita că există și decuparea în postprocesarea fotografiei (cu condiția să nu exagerezi prea tare).

Sfatul 8: Nu-ți face grijă de zgomotul de fond în fotografierea animalelor de la Zoo !

Dacă ai observat, când am menționat echipamentul ideal pentru fotografierea animalelor de la Zoo, nu am menționat și blițul. Și am făcut-o cu un motiv anume: flash-ul poate speria și agita animalele! Așadar, lasă blițul acasă, și ridică ISO-ul unde este cazul!

Fotografiile cu animalele surprinse în lumină naturală, sunt mult mai interesante și atrăgătoare, chiar dacă ai puțin zgomot de fond prezent în ele, decât fotografiile plate, cu zero zgomot de fond.

Știu că te poți folosi de lumina artificială în fel și chip astfel încât să obții tot felul de rezultate spectaculoase, dar nu uita: scopul nu este să cari 5 genți de echipament cu tine. În plus, s-ar putea ca administratorul de la Grădina Zoologică să îți ceară o suprataxă pentru fotografierea animalelor de la Zoo, doar pt simplul motiv că esti așa de supradotat cu echipament, și treci drept un profesionist sub privirile celorlalți. Nu cred că vrei asta, cu atât mai mult cu cât, clar nu ești un  profesionist dacă citești aceste rânduri și urmezi acest curs de fotografie.

De asemenea, scopul este să înveți să jonglezi cât mai eficient cu lumina naturală și cu ceea ce ai ca începător, nu să te lauzi că ai echipament (în cazul în care ai mult echipament adunat, căci da, sunt și persoane care colecționează echipament foto, pe care îl va utiliza, din părți… dar asta este un alt subiect, ce nu este pentru acum 🙂 ).

Imagine cu titlu de prezentare: colaj cu fotografierea animalelor de la Zoo
Locație: Brașov + București
Fotografie de © Ștefania Gal

Sfatul 9: Reamintește-ți regulile de compoziție pentru fotografierea animalelor de la Zoo

Reamintește-ți ce ai învățat în „Modulul 1” al acestui curs despre compoziție, și profită la maxim de toate cunoștințele acumulate până acum. Profită de regula treimilor, de linii conducătoare, de simetrie, de ramele naturale, de balansarea elementelor, de structuri, de simplitatea cadrelor etc.!

Sfatul 10: Revino în vizită la Zoo și exersează fotografierea animalelor de acolo, ori de câte ori se poate.

Practica este cel mai bun profesor!
Pot să stau ore în șir și să scriu mii de rânduri aici, că dacă tu nu vei ieși afară să pui în practică toate cunoștințele asimilate până acum (și de acum încolo), toată învățătura va fi egală cu zero.

Degeaba îți spune cineva că o căpșună este pufoasă, dulce, aromată și zemoasă, că până nu guști efectiv una, nu vei avea capacitatea să înțelegi cu adevărat care este gustul unei căpșune.

Așadar, dacă te pasionează fotografia, un lucru este cert: ieși afară și exersează! Valabil și în cazul fotografierii animalelor de la Zoo: ca să ajungi să scoți ce are mai bun de oferit Grădina Zoologică pentru fotografiile tale, va trebui să mergi de mai multe ori și să tragi cât mai multe cadre. Din sutele sau miile de cadre, la un moment dat, vei avea parte și de acel „cel mai spectaculos” moment de până acum (atunci)!

Imagine cu titlu de prezentare: colaj cu fotografierea animalelor de la Zoo
Locație: Brașov
Fotografie de © Ștefania Gal

Acestea fiind spuse, am ajuns la final cu articolul de astăzi, și tot ce mai pot spune este: exersează, joacă-te, experimentează cât mai mult și cât mai variat! 🙂

Mulțumesc pentru timpul tău, iar dacă ai găsit utile informațiile de aici, apasă butoanele de LIKE&SHARE, ca să facem cât mai cunoscut proiectul Enjoy Photography tuturor celor interesați de fotografie.

De asemenea, te aștept în secțiunea comentarii dacă ai ceva de împărtășit cu mine.

Zi frumoasă îți doresc. 🙂


PS: ENJOY PHOTOGRAPHY te așteaptă și pe pagina oficială de FACEBOOK, cu fotografii delicioase, zi de zi, chiar  aici!


Apropo, dacă te alături comunității Enjoy Photography, primești un e-book gratuit și rămâi, totodată, la curent cu noutățile de pe website.

SUPER! MĂ ALĂTUR COMUNITĂȚII! 🙂

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply