Să înțelegem valoarea ISO în fotografie

November 24, 2017 Enjoy Photography No comments exist
Imagine cu titlu de prezentare: trei valori ISO: 100, 800, 6400.

Salutare!

Astăzi, îți voi vorbi despre ISO și valorile acestuia: ce este și cum iți influențează arta fotografică.

CE REPREZINTĂ „ISO”?

În fotografia digitală, dacă apertura este gaura prin care intră lumina în drumul ei spre senzorul camerei (așa cum am stipulat aici) și obturatorul e șeful cantității de lumină care ajunge la senzor (așa cum am stipulat aici), atunci ISO este cel care măsoară sensibilitatea senzorului la lumina captată.

CUM INFLUENȚEAZĂ VALOAREA ISO FOTOGRAFIILE TALE?

Înainte de a trece efectiv la influența valorii ISO în fotografie, doresc să menționez faptul că cele mai întâlnite valori sunt următoarele:  100, 200, 400, 800, 1600, 3200, 6400, 8000, 10000, 12800, 25600.

Acum să vedem cum influențează valoarea ISO fotografiile tale:

în condiții de lumină bună și foarte bună (de ex.: lumina zilei) valoarea ISO frecvent folosită este ISO 100, ISO 125, ISO 200.
în condiții de lumină (mai) slabă (de ex.: o încăpere mai întunecată a casei) unde nu vrei să folosești un bliț,  valoarea ISO va crește într-atât de mult încât să permită senzorului să capteze suficientă lumină și totodată să poți folosi un timp de expunere suficient de rapid. Totuși dacă valoarea ISO crește prea mult (de obicei de la ISO 3200 în sus) o să începi să observi niște „purici” în imagine (denumiți  „zgomot de fond”), și cu cât sari mai mult de valoarea ISO 3200, cu atât mai multă granulație vei avea în imagini iar calitatea acestora va scădea considerabil. Desigur, există și fotografi care folosesc un ISO mai mare, tocmai datorită acelei granulații care oferă un aspect mai vintage imaginii (mai ales în fotografia alb-negru). Până la urmă ține de creativitate totul, dar tehnica te ajută să obții tot ce se poate mai bun de la imaginile tale.  Așadar, pentru început, recomand să urmezi regulile, iar experimentarea excepțiilor vor veni de la sine, odată cu stăpânirea tehnicii de bază.

Imagine cu titlu de prezentare: efectele valorii ISO asupra imaginii

Concluzii:

– valoarea ISO afectează timpul de expunere (viteza obturatorului / de declanșare)

– ISO mic + luminozitate bună => timp de expunere scurt + fotografii expuse corect

– ISO mare + luminozitate bună = fotografii arse (supraexpuse) (am vorbit despre asta, aici.)

– ISO mic + luminozitate scăzută => timp de expunere lung pt fotografii expuse corect. Dacă nu se folosește un timp de expunere lung (și nici bliț), atunci fotografiile tale vor fi întunecate (subexpuse) sau chiar negre.

– ISO mare + luminozitate scăzută = fotografii expuse corect, dar cu zgomot de fond ridicat (noise ridicat, cum zic englezii) => nerecomandat, decât experimental și doar în anumite condiții.

– ISO mic + luminozitate bună + filtru ND (densitate neutră) sau filtru CPL (polarizare circulară) + trepied => timp de expunere (mai) lung + fotografii expuse corect. Această combinație se folosește îndeosebi în fotografia de peisaj, dar despre acest aspect o sa discutăm într-un articol viitor din secțiunea „Modulului 3 – Fotografia de peisaj” al cursului de față.

– cu cât valoarea ISO este mai mică, cu atât va fi mai calitativă fotografia ta, și viceversa: cu cât valoarea ISO este mai mare, cu atât zgomotul de fond din imagine va fi mai pronunțat (în special în zonele mai întunecate ale imaginii).

Mai jos, regăsești două exemple pentru a vedea influența diverselor setări ale camerei asupra imaginii finale.

Exemplul 1:

Imagine cu titlu de prezentare: aceeași viteză de declanșare, același f-stop, dar un ISO diferit pt fiecare imagine.

Exemplul 2:

Imagine cu titlu de prezentare: aceeași valoare ISO, același f-stop, dar o viteză declanșare diferită pt fiecare imagine.

Cam atât pentru lecția de astăzi. Mulțumesc pentru timpul tău.

Nu uita de like și share dacă ai găsit util acest articol. Mă va ajuta în demersul meu și îmi va aduce o mare bucurie.

Pe data viitoare!

The end.


PS: ENJOY PHOTOGRAPHY te așteaptă și pe pagina oficială de FACEBOOK, cu fotografii delicioase, zi de zi, chiar  aici!


Apropo, dacă te alături comunității Enjoy Photography, primești un e-book gratuit și rămâi, totodată, la curent cu noutățile de pe website.

SUPER! MĂ ALĂTUR COMUNITĂȚII! 🙂

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply