Să înțelegem modul „Manual” (M)

April 4, 2018 Enjoy Photography No comments exist
Imagine cu titlu de prezentare: selectarea modului „Manual” pe un DSLR Canon.

Salutare!

De astăzi este timpul să preiei controlul total asupra setărilor camerei tale!
După ce ai experimentat cele 3 moduri semi-automate menționate în lecțiile anterioare, și ai început să înțelegi mai bine cu ce se mănăncă triunghiul expunerii într-aceste moduri, acum, a sosit timpul să preiei frâiele și să devii factor decizional în privința ISO-ului, vitezei de declanșare și a valorii diafragmei.

Dacă nu consideri că ești pregătit/ă pentru modul „Manual”, atunci mai perseverează cu celelalte trei moduri, experimentează și studiază de ce camera alege anumite setări ca să compenseze cu setările alese de tine. De exemplu, în modul A/Av de ce dacă treci de la f/8 la f/5.6, dar păstrezi valorea ISO, camera va seta o viteză de declanșare de la 1/200 la 1/400? Observă rezultatele finale. Joacă-te!

CUM SE FOLOSEȘTE MODUL „MANUAL”?

Pasul 1: Rotește de rotița dedicată selectării modurilor de pe aparat de pe modul „Auto” (A/A+) pe modul „Manual” (M), ca în imaginea prezentată la începutul articolului.

Pasul 2: Urmează să setezi următoarele: apertura (despre care am vorbit aici), valoarea ISO (despre care am vorbit aici) și viteza de declanșare (despre care am vorbit aici).

Pasul 3: Realizează fotografia! Dă-i un preview apoi ca să vezi dacă este corect expusă (cu ajutorul histogramei – despre asta am discutat aici) și dacă e supraexpusă sau subexpusă, mai umblă la setări și refă cadrul. Dacă este corect expusă, treci la următorul tău cadru. Succes!

MODUL MANUAL – Pasii de utilizare.

CÂND SE FOLOSEȘTE MODUL „MANUAL”?

Cel mai mare avantaj al modului „Manual” este că se poate folosi în orice tip de fotografie: de peisaj, de eveniment, de acțiune, arhitecturală, de noapte, wildlife, HDR, macro, time-lapse etc. Posibilitățile sunt infinite, creativitatea fiindu-ți singura limită. Desigur, în funcție de ce tip de fotografie te pasionează, adesea nu este suficient să cunoști doar setările potrivite ci și care sunt obiectivele dedicate acelui tip de fotografie pentru a reuși să beneficiezi de toate avantajele posibile întru obținerea cadrului perfect. Despre tipurile de obiective am discutat aici.

CUM SE FOLOSEȘTE MODUL „MANUAL”?

Pe scurt, astfel:

  • Dacă ai lumină bună, folosești un ISO mic (ex. ISO 50, ISO 100, ISO 400), dacă lumina e mai slabă, ridici valoarea ISO (dar grijă cât de mult).
  • Dacă vrei să izolezi subiectul de fundal, vei folosi o diafragmă cu valori mici (ex. f/1.8, f/2.8, f/3.5); dacă vrei ca toate planurile și elementele cadrului tău să fie în focus, vei folosi o diafragmă cu valori mari (ex. f/8, f/11, f/16).
  • Dacă vrei să obții fluiditate în imagine, vei apela la o viteză de declanșare mică (ex: 1/30 sec, 1/3 sec., 3 sec.), iar dacă vrei să îngheți mișcarea, vei folosi o viteză de declanșare mai mare (de la 1/250 în sus).
  • Dacă lumina ambientală este slabă sau și afară e noapte: trepied + ISO mic + timp de expunere lung.

Pentru alte sfaturi întru utlizarea acestui așa zis „complicat” mod „Manual”, îți las mai jos o fițuică, dacă îi pot spune astfel, care sper că te va ajuta să înțelegi mai bine relația ISO-diafragmă-timp de expunere. În rest. este nevoie de multăăăăăăă practicăăăăăă 🙂 !

FIȚUICĂ: utilizarea modului „Manual” în fotografie.

BONUS: UTILIZAREA REGULII „SUNNY 16” ÎN MODUL „MANUAL”: 

BAZELE REGULII SUNNY 16 APLICATE ÎN MODUL MANUAL

Și cam aici se încheie lecția de de față. Dacă ai întrebări adresează-le în secțiunea comentarii și voi răspunde cu mare drag la ele.

Mulțumesc pentru timpul tău.
Nu uita de like și share dacă ai găsit util acest articol. Mă va ajuta în demersul meu și îmi va aduce o mare bucurie.

Pe data viitoare!

The end!


PS: ENJOY PHOTOGRAPHY te așteaptă și pe pagina oficială de FACEBOOK, cu fotografii delicioase, zi de zi, chiar  aici!


Apropo, dacă te alături comunității Enjoy Photography, primești un e-book gratuit și rămâi, totodată, la curent cu noutățile de pe website.

SUPER! MĂ ALĂTUR COMUNITĂȚII! 🙂

Tags: , , , , , , , , , ,

Leave a Reply