Să înțelegem modul „Prioritate Diafragmă” (A/Av)

February 6, 2018 Enjoy Photography No comments exist
Imagine cu titlu de prezentare: modul Prioritate Diafragmă.

Salutare!

Acum că ți-ai îmbunătățit considerabil bagajul de cunoștințe în domeniul fotografic, a venit timpul să lași în urmă modul AUTO și să începi să treci pe fișiere RAW sau RAW + JPEG (am vorbit despre asta aici) și să experimentezi alte moduri, mai avansate precum: modul „prioritate diafragmă” (notat cu A sau Av pe cameră), modul „program”(notat cu P pe cameră), modul „prioritate viteză” (notat cu S sau Tv pe cameră) și modul „manual” (notat cu M pe cameră). Și să le luăm pe rând! 

Astăzi, îți voi vorbi despre modul „Prioritate Diafragmă” (EN: Aperture Priority Mode): ce este, cum și când se poate folosi în arta fotografică. 

CE ESTE APERTURE PRIORITY MODE (A / Av):

Modul „Prioritate Diafragmă” este un mod semi-automat în care tu decizi ce apertură și ISO folosești, iar camera va seta automat cel de-al treilea element, și anume viteza de declanșare astfel încât să obții o expunere corectă în fotografie. Spre exemplu, să presupunem că ai setat ISO la 400, diafragma la f/8 iar camera a decis că viteza de declanșare ideală este de 1/200 sec. Dacă schimbi diafragma la f/5.6 (care va permite camerei să capteze de două ori mai multă lumină), atunci, în mod automat, camera va schimba viteza de declanșare la 1/400 ca să compenseze pentru surplusul de lumină pe care-l va capta senzorul.

CUM SE FOLOSEȘTE MODUL PRIORITATE DIAFRAGMĂ?

Pasul 1: Rotește de rotița dedicată selectării modurilor de pe aparat de pe modul Auto pe modul A / Av, ca în imaginea de mai sus.

Pasul 2: Acum este timpul să selectezi valoarea diafragmei (numărul „f-stop”). Dacă dorești ca imaginea ta sa fie cât mai clară pe toate planurile (ex.: fotografia de peisaj), atunci vei alege o valoare „f” mai mare precum f/9, f/11, f/16. Dacă, în schimb, dorești o izolare a subiectului de fundal (acel efect de bokeh, despre care am vorbit și în articolele trecute) (ex.: fotografia de portret), atunci vei alege o valoare a aperturii mai mică, precum f/1.8, f/2.8, f3.5 (în funcție și de cât îți permite obiectivul)

Pasul 3: Acum că ai stabilit valoarea diafragmei, este timpul să setezi valoarea ISO. Așa cum spuneam și aici, în condiții de lumină bună, vei alege o valoare mică, precum ISO 100, ISO 200, iar dacă lumina ambientală este mai slabă vei alege o valoare mai mare, precum ISO 800 (preferabil să nu depășești valoarea de 1600, dacă vrei să obții imagini cât mai puțin zgomotoase și utilizabile).

Ca o observație: dacă totuși nu te simți pregătit/ă să setezi atât apertura cât și valoarea ISO, atunci poți seta ISO pe AUTO, ceea ce înseamnă că în modul „Prioritate diafragmă”, camera va seta în mod automat atât viteza de declanșare cât și valoarea ISO. Deși o astfel de alegere îți poate oferi mai puțin control asupra rezultatelor din fotografie, poate reprezenta, totuși un punct important de pornire până când te vei simți pregătit/ă să preiei controlul amândurora.

Pasul 4: Verifică ce viteză de declanșare a setat camera pentru tine! Asigură-te că aceasta nu coboară, preferabil, sub 1/125 sau 1/250 (dacă ai mâinile mai tremurânde de fel), întrucât sub astfel de valori, riști ca fotografiile tale să iasă blurate (mișcate / neclare). Dacă se întâmplă asta, atunci ar trebui să crești valoarea ISO sau să alegi un număr „f-stop” mai mic.

OBSERVAȚIE: Deși în modul „Prioritate Diafragmă”, viteza de declanșare este aleasă de cameră, ca o regulă bine de știut, indiferent de modul folosit (mai ales pentru modul „Manual”), viteza de declanșare nu are voie sa fie mai mică decât distanța focală a obiectivului. De exemplu: dacă distanța focală a obiectivului este de 50 mm, pe o cameră full frame, viteza nu are voie sa fie mai mică de 1/50 sec.; iar pe o cameră crop, nu are voie sa fie mai mică de 1/80, aî. fotografiile tale să nu iasă mișcate. Despre camere full frame vs crop o să discut într-un articol viitor, în „Lumea DSLR”.

Pasul 5: Realizează fotografia! Dă-i un preview apoi ca să vezi dacă este corect expusă (verificând asta cu ajutorul histogramei – despre care am discutat aici) și dacă este supraexpusă sau subexpusă, mai umblă la setări și refă cadrul. Dacă este corect expusă, treci la următorul tău cadru.

Imagine cu titlu de prezentare: modul AV pe un DSLR Canon.

CÂND SE FOLOSEȘTE MODUL PRIORITATE DIAFRAGMĂ?

1 – Când lumina ambientală este bună sau afară este însorit.

Când sursa de lumină este bună, nu este nevoie, să-ți faci griji că vei obține imagini mișcate întrucât viteza obturatorului va fi suficient de rapidă astfel încât să înghețe mișcarea.

2 – În fotografia de portret – unde poți seta apertura după bunul plac astfel încât să obții efectul dorit (claritate sau bokeh).

3 – În fotografia de peisaj, unde de obicei, în compoziție se regăsesc trei planuri care trebuie să fie toate în focus. Aici vei folosi o apertură închisă (un număr f-stop mare, de la f/8 în sus, de obicei până pe la f/16).

CÂND NU SE FOLOSEȘTE MODUL PRIORITATE DIAFRAGMĂ?

1 – Nu se folosește acest mod când lumina ambientală este slabă (ex.: o cameră întunecată), pentru a evita să ridici valoarea ISO prea mult.

2 – Nu vei folosi acest mod nici pentru peisajele de noapte. Da, știu că mai înainte am spus că vei folosi modul prioritate diafragmă în fotografia de peisaj, dar, nu și în fotografia de noapte. Aceasta este rezervată pentru modul „manual” despre care iți voi vorbi în lecția a IX-a acestui modul.

Și cam aici se încheie lecția de de față. Dacă ai întrebări adresează-le în secțiunea comentarii și voi răspunde cu mare drag la ele.

Mulțumesc pentru timpul tău.
Nu uita de like și share dacă ai găsit util acest articol. Mă va ajuta în demersul meu și îmi va aduce o mare bucurie.

Pe data viitoare!

The end!


PS: ENJOY PHOTOGRAPHY te așteaptă și pe pagina oficială de FACEBOOK, cu fotografii delicioase, zi de zi, chiar  aici!


Apropo, dacă te alături comunității Enjoy Photography, primești un e-book gratuit și rămâi, totodată, la curent cu noutățile de pe website.

SUPER! MĂ ALĂTUR COMUNITĂȚII! 🙂

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply