Să înțelegem modul „Prioritate viteză de declanșare” (S/Tv)

March 10, 2018 Enjoy Photography No comments exist
Imagine cu titlu de prezentare: selectarea modului prioritate viteză de declanșare (Eng: Shutter Speed Priority), notat cu Tv pe Canon și S pe restul camerelor.

Salutare!

Deja ți-am vorbit de două moduri semi-automate: Program (P) , care este cel mai apropiat de modul automat (fiind necesar să modifici doar valoarea ISO în mod manual). Iar al doilea, este modul Prioritate diafragmă (A/Av), unde avansezi puțin și modifici diafragma și valoarea ISO cu mânuța ta.

Astăzi, îți voi vorbi despre un al treilea mod semi-automat, și anume despre modul „prioritate viteză de declanșare” (engleză: shutter speed priority), notat cu S (Shutter Speed – pe majoritatea camerelor) sau Tv (Time Value – pe Canon).

CE ESTE MODUL PRIORITATE VITEZĂ DE DECLANȘARE?

În cadrul acestui mod, așa cum este menționat și în denumire, vei fi nevoit/ă să setezi tu cu mâna ta viteza de declanșare a camerei (în funcție de scena ce vrei să o surprinzi) și valoarea ISO, apertura lăsând-o pe seama camerei tale.

Imagine cu titlu de prezentare: informații despre influneța valorilor vitezelor setate din cameră asupra imaginii finale, în modul prioritate viteză de declanșare.

CUM SE FOLOSEȘTE MODUL PRIORITATE VITEZĂ DE DECLANȘARE?

Pasul 1: Rotește de rotița dedicată selectării modurilor de pe aparat, de pe modul auto (sau modul în care ai lucrat anterior) pe modul prioritate viteză de declanșare (S/Tv), ca în imaginea regăsită la începutul acestui articol.

Pasul 2: Acum este timpul să selectezi viteza de declanșare dorită și valoarea ISO. Dacă dorești ca imaginea ta sa fie cât mai clară și fără zgomot de fond, atunci vei alege o valoare „ISO” mai mică precum ISO100, ISO125, ISO200 chiar și ISO400/ISO800 (dar preferabil să nu depășești ISO800) + o viteză de declanșare cu timpi mai scurți de 1/250 sec. (de preferabil), astfel încât să nu obții drept rezultat final imagini neclare. Apertura o va selecta camera ta, în mod automat, astfel încât să obții o expunere corectă.

Pasul 3: Verifică ce apertură a setat camera pentru tine. De exemplu, dacă diafragma este prea deschisă (ex. f/2.8) iar tu vrei să surprinzi un peisaj, atunci ar fi ideal să mai jonglezi cu setările ISO și viteza de declanșare astfel încât să mai închizi oțâră diafragma aia și să obții, în final, o imagine clară pe toate planurile.

Pasul 4: Realizează fotografia! Dă-i un preview apoi ca să vezi dacă este corect expusă (cu ajutorul histogramei – despre asta am discutat aici) și dacă este supraexpusă sau subexpusă, mai umblă la setări și refă cadrul. Dacă este corect expusă, treci la următorul tău cadru. 🙂

Imagine cu titlu de prezentare: informații despre influneța valorilor vitezelor setate din cameră asupra imaginii finale, în modul prioritate viteză de declanșare.

CÂND SE FOLOSEȘTE MODUL PRIORITATE VITEZĂ DE DECLANȘARE?

1 –  In fotografia de acțiune (sportivă, wildlife etc). De exemplu în fotografia wildlife, atunci când vrei să surprinzi un leu care vânează o antilopă, setezi o viteză de declanșare rapidă (poți pleca de la 1/2000 până la 1/4000 sau 1/8000 dacă este necesar), un ISO în funcție de lumină (am vorbit de valorile ideale ale ISO-ului aici) astfel încât să îngheți personajele și acțiunea în rezultatul tău final.

2 – Se mai poate folosi acest mod și în fotografia de portret (când vrei să dinamizezi puțin cadrul) în situații cu lumină ambientală slabă (alături de un bliț bun, dacă nu ai o altă posibilitate de utilizare a mai multor surse de lumină <ex: softbox-uri>).

3 – Mai poți folosi modul prioritate viteză de declanșare atunci când dorești să surprinzi anumite elemente aflate în mișcare sub formă blurată (încețoșată, fluidă). Ca să obții acest efect, atunci este necesar să setezi viteza de declanșare mai mică decât viteza cu care se mișcă elementele din imaginea ta și să te folosești de un trepied astfel încât să nu iasă tot cadrul mișcat (adică să nu mai existe nici un element în focus). Experții și profesioniștii mai apelează la această tehnică și fără un trepied (utilizând cel mult un monopied) în fotografia de acțiune, atunci când vor să dinamizeze intenționat acțiunea din cadru, focusând în prealabil pe o zonă statică a imaginii, următorul pas fiind blocarea focalizării (trecere de pe autofocus pe manual) și declanșare în rafală odată cu urmărirea subiectului aproximativ 180° (dinainte ca subiectul să intre în cadru, până când acesta va ieși din cadru). Această tehnică poartă denumirea de „panning” și este adesea utilizată în fotografierea mașinilor de curse, a motocicletelor și chiar în fotografia stradală (ex: o persoană mergând pe o bicicletă), rezultatul final bazându-se pe focalizarea subiectului și fluidizarea background-ului. Dar despre asta o să vorbesc mai mult în Modulul 3 al acestui curs, când o să abordez fotografia de sport.

Imagine cu titlu de prezentare: informații despre influneța valorilor vitezelor setate din cameră asupra imaginii finale, în modul prioritate viteză de declanșare.

CÂND NU SE FOLOSEȘTE MODUL PRIORITATE VITEZĂ DE DECLANȘARE?

Modul prioritate viteză de declanșare nu este de dorit a fi folosit în situația în care folosești timpi (mult) mai lungi de expunere și nu ai un trepied / monopied la îndemână, indiferent de scena pe care vrei să o surprinzi. Dacă vei face asta, imaginea va ieși complet mișcată.

Și cam aici se încheie lecția de de față. Dacă ai întrebări adresează-le în secțiunea comentarii și voi răspunde cu mare drag la ele.

Mulțumesc pentru timpul tău.
Nu uita de like și share dacă ai găsit util acest articol. Mă va ajuta în demersul meu și îmi va aduce o mare bucurie.

Pe data viitoare!


PS: ENJOY PHOTOGRAPHY te așteaptă și pe pagina oficială de FACEBOOK, cu fotografii delicioase, zi de zi, chiar  aici!


Apropo, dacă te alături comunității Enjoy Photography, primești un e-book gratuit și rămâi, totodată, la curent cu noutățile de pe website.

SUPER! MĂ ALĂTUR COMUNITĂȚII! 🙂

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply