Să înțelegem modul „Program” (P)

February 24, 2018 Enjoy Photography No comments exist
Imagine cu titlu de prezentare: Modul Program (P)

Salutare!

Dacă data trecută ți-am vorbit despre modul semi-automat „Prioritate diafragmă”, astăzi, îți voi vorbi despre modul „Program” (P): ce este, cum și când se poate folosi în arta fotografică.

CE ESTE MODUL PROGRAM (P):

Modul „Program” este și el tot un mod semi-automat ca și A/Av,  în care tu decizi ce ISO folosești, iar camera va seta automat apertura și viteza de declanșare, astfel încât să obții o expunere corectă în fotografie.

CUM SE FOLOSEȘTE MODUL PROGRAM?

Pasul 1: Rotește de rotița dedicată selectării modurilor de pe aparat de pe modul Auto pe modul P, ca în imaginea de mai sus.

Pasul 2: Acum e timpul să selectezi valoarea ISO. Dacă dorești ca imaginea ta sa fie cât mai clară și fără zgomot de fond , atunci vei alege o valoare „ISO” mai mică precum ISO100, ISO125, ISO200, ISO400. Dacă, în schimb, te afli într-o încăpere mai puțin luminoasă, și nu ai un trepied la îndemână sau nu vrei să folosești blitz, atunci vei alege o valoare ISO mai mare, precum ISO800, ISO1000, ISO1600, astfel încât să nu îți iasă imaginile mișcate. Mai bine sunt puțin purecoase imaginile decât neclare. Cum spuneam în alte articole, uneori noise-ul poate oferi și un aer vintage (de fotografie veche) imaginilor tale.

Pasul 3: Verifică ce viteză de declanșare a setat camera pentru tine! Asigură-te că aceasta nu coboară de preferabil sub 1/100 sau 1/125, întrucât la astfel de valori, riști ca fotografiile tale să iasă blurate (mișcate / neclare). Dacă se întâmplă asta, atunci ar trebui să crești valoarea ISO.

Pasul 4: Realizează fotografia! Dă-i un preview apoi ca să vezi dacă este corect expusă (cu ajutorul histogramei – despre asta am discutat aici) și dacă e supraexpusă sau subexpusă, mai umblă la setarea ISO și refă cadrul. Dacă este corect expusă, treci la următorul tău cadru.

Imagine cu titlu de prezentare: Recapitulare a Modului Program (P).

CÂND SE FOLOSEȘTE MODUL PROGRAM?

1 – Când lumina ambientală este bună sau afară este însorit.

La fel ca la modul „Prioritate diafragmă”, când sursa de lumină este bună, nu este nevoie, să-ți faci griji că vei obține imagini mișcate întrucât viteza obturatorului va fi suficient de rapidă astfel încât să înghețe mișcarea, și vei putea folosi lejer valori ISO mici, care vor contribui la o calitate ridicată a fotografiilor tale.

2 – Modul „Program” se mai poate folosi în fotografia de peisaj,  dar cea de pe timp de zi, unde poți păstra valorile ISO în parametrii cât mai mici, pentru a evita zgomotul de fond din imagine.

CÂND NU SE FOLOSEȘTE MODUL PRIORITATE DIAFRAGMĂ?

1 – Nu se folosește acest mod când lumina ambientală este slabă (ex.: o cameră întunecată), pentru a evita să ridici valoarea ISO prea mult.

2 – Nu vei folosi acest mod nici pentru peisajele de noapte. Așa cum susțineam și în lecția anterioară, aceasta este rezervată pentru modul „Manual”, despre care iți voi vorbi într-un articol viitor al acestui modul.

Și cam aici se încheie lecția de de față. Dacă ai întrebări adresează-le în secțiunea comentarii și voi răspunde cu mare drag la ele.

Mulțumesc pentru timpul tău.
Nu uita de like și share dacă ai găsit util acest articol. Mă va ajuta în demersul meu și îmi va aduce o mare bucurie.

Pe data viitoare!


PS: ENJOY PHOTOGRAPHY te așteaptă și pe pagina oficială de FACEBOOK, cu fotografii delicioase, zi de zi, chiar  aici!


Apropo, dacă te alături comunității Enjoy Photography, primești un e-book gratuit și rămâi, totodată, la curent cu noutățile de pe website.

SUPER! MĂ ALĂTUR COMUNITĂȚII! 🙂

Tags: , , , , , , , , ,

Leave a Reply