Salutare!
Astăzi m-am hotărât să abordez un gen de fotografie care se realizează cu ajutorul obiectivelor ultrawide (adică foarte largi / super-grandangulare). Am ales să fac asta deoarece consider, că deși pare simplu să folosești acest gen de obiective, în practică, lucrurile stau puțin diferit. 🙂

Intenția mea a fost să surprind ecranul aparatului foto, care etalează o fotografie de peisaj, surprinsă cu ajutorul aparatului Fujifilm X-T1, căruia i-am atașat obiectivul ultrawide Samyang 12mm f/2.
© Ștefania Gal – Toate drepturile rezervate
De când cochetez cu ideea de fotografie (adică de vreo 13 ani), mereu am fost fanul zoom-urilor și al teleobiectivelor. Și încă pot spune că sunt! 😀
M-a fascinat capacitatea unui obiectiv de a mă aduce aproape de subiectul vizat, iar dacă mi-ai fi înmânat alt tip de aparat (fără capacități de zoom) sau orice alt tip de obiectiv, ar fi dat rău de tot cu virgulă în procesul creației mele fotografice. 😆
Pur și simplu, ochiul meu de fotograf nu era dezvoltat, decât în direcția teleobiectivelor (zoom-ului)! Nu știam să văd altfel cadrele.
Ori era Zoom, ori deloc! 😳
Totuși, de prin 2016 am început, ușor, ușor să cochetez și cu alte genuri de fotografie, așa că am început să schimb zoom-ul și obiectivul de kit (care era neutilizat în 90% din timp) cu prime-uri (obiective fixe).
La început mi-am achiziționat minunatul “Nifty-fifty” (adică obiectivul de 50mm f/1.8) și astfel cadrele au fost muuult mai cremoase, mai largi (față de ceea ce eram eu obișnuită prin utilizarea teleobiectivelor) și mult mai delicioase. 😉
După ce am prins gustul obiectivelor fixe am mai lărgit puțin perspectiva cu 24mm f2.8, ca mai apoi să îmi cumpăr ultra-magnificul obiectiv de 10-18mm, obiectiv care a declanșat un mare click în creierul meu, expanzându-mi viziunea și creativitatea fotografică la ani lumină distanță, față de anul 2009, pe când mă jucam cu Fujifilmul S9600-ele lui Cătălin.

Aici ai o exemplificare de cadru tras cu ajutorul lui Canon 700D și obiectivul wide-angle Canon 24mm f/2.8 STM.
Pare destul de largă perspectiva, nu-i așa? 💡
Stai să vezi mai jos ce îți prezint! 😎
© Ștefania Gal – Toate drepturile rezervate
Și…. când am văzut cât poate sa vadă o cameră prin 10mm de sticlă, am rămas perplexă! 😮
Astfel, timp de 1 an de zile, ultrawide-ul Canon 10-18mm și teleobiectivul Canon 70-200mm au fost nelipsite din geanta mea foto!
Ori trăgeam cu unul, ori cu celălalt. Nothing in between!
Ulterior, m-am văzut nevoită să iau o pauză de ultrawide, căci în 2018 am trecut pe full frame, iar obiectivele mele dedicate pentru sistemul Crop, nu mai erau compatibile cu noua aparatură.
Și…. în 2019 m-a mâncat în fund să mai schimb o dată aparatura. De fapt am schimbat sistemul: trecând de la Canon la Fujifilm, după mai bine de 5 ani de fidelitate Canon. (Poți citi mai multe detalii despre motivele ce m-au determinat să fac această schimbare, chiar aici). 🙂
Astfel, între timp, cu toate trecerile acestea, ideea folosirii unui ultrawide, a devenit o amintire estompată, lipsită de viață.
Uitasem că există astfel de obiective, până la un moment dat, desigur! 😀
Și… acel „moment dat” a fost în Septembrie 2019, când am revenit la obiectivele ultrawide cu ajutorul superbului Samyang de 12mm f/2 (ce oferă un unghi de vizualizare/cuprindere de 98.9°).

Superb, nu-i așa??? 😀
Fără un ultrawide nu aș fi reușit dintr-o singură apăsare a butonului declanșator să surprind a asemenea perspectivă, care să includă chiar și lacătul de care era legată barca din imagine.
Aici, a fost prima ieșire a lui Samy (cumi imi place mie să îi mai spun acestui obiectiv) @ 27 Septembrie 2019, la Lacul Noua-Brașov.
© Ștefania Gal – Toate drepturile rezervate
Și… pentru că pe lângă pasiunea pentru fotografia de peisaj sunt o mega-pasionată a fotografierii trenurilor, un obiectiv ultrawide este exact ceea ce aveam și am în continuare, nevoie! 😀
Și totuși….
Ce sunt obiectivele ultrawide, și cum îți influențează acestea fotografiile?
Despre obiectivele foto, am scris un articol fain, chiar aici, și dacă nu l-ai citit deja, ți-l recomand cu mult drag. 😉
În era aparatelor pe film, un obiectiv de 50mm era considerat „normal” deoarece se apropia foarte mult de ceea ce vede ochiul uman. Dar, în era digitală, lucrurile s-au complicat puțin, în sensul că cei 50mm aferenți unui obiectiv „normal”, sunt valabili doar în cazul aparatelor full-frame, iar în cazul unui aparat pe sistem crop, „normalitatea” este reprezentată de aproximativ 35mm.
❗ ❗ Despre aparatele crop și full-frame, am scris un articol foarte fain chiar aici. 🙂
Astfel orice obiectiv care are o focală mai mică decât 50mm (pe full-frame) sau respectiv 35mm (valabil pt sistemul crop), intră în categoria obiectivelor largi (wide).
Cu cât distanța focală este mai mică, cu atât obiectivul are o vedere mai largă, este tot mai wide/ultrawide.

© Ștefania Gal – Toate drepturile rezervate
Așadar, pe scurt, un ultrawide se traduce printr-un obiectiv care “vede multe” (vede mult din ceea ce ți se așterne înaintea ochilor) indiferent de genul fotografic despre care discutăm; indiferent că vorbim de fotografia urbană, de peisaj, de concert, de eveniment sau oricare alt tip de fotografie, acesta apropiindu-te foarte mult de ceea ce se întâmplă în fața ta.
Un obiectiv wide (larg) vede din subiect ceva mai mult decat o face un obiectiv normal, iar un ultrawide (ultra-larg) vede semnificativ mai mult decât un wide.
Comparând unghiul de cuprindere de pe un obiectiv „normal”, de aproximativ 47º, ultrawide-ul poate să vadă până la de două ori și jumătate mai mult decât obiectivul normal, și anume până pe la 130º, și totodată să păstreze rectiliniaritatea din cadru (de exemplu, este numai bun de utilizat în fotografia arhitecturală).
Ce trece dincolo de acest prag de 130° deformează rectiliniaritatea din fotografie foarte mult, chiar și până la circularitate, iar obiectivele aferente nu se mai numesc „ultrawide” ci „fish-eye”.

Fotografie realizată cu ajutorul lui Fuji X-T1 + Samyang 12mm @ Cota 2000, Sinaia
© Ștefania Gal – Toate drepturile rezervate
Obiectivele ultrawide – de ce să le utilizezi cu drag și spor?
1 – Recomand să utilizezi cu drag, obiectivele ultrawide atunci când vrei să fii în mijlocul acțiunii. Cu un ultrawide nu poți să stai la distanță. El te forțează să respiri același aer cu subiectul. 😉

Fotografie realizată cu ajutorul lui Fuji X-T1 + Samyang 12mm @ zona Gării Dârste, Brașov.
© Ștefania Gal – Toate drepturile rezervate

Fotografie realizată cu ajutorul lui Fuji X-T1 + 7Artisans 7.5mm @ zona Gării Dârste, Brașov.
© Ștefania Gal – Toate drepturile rezervate
2 – Recomand să utilizezi cu drag, obiectivele ultrawide când te pasionează fotografia arhitecturală.
Dacă în mod obișnuit, când vrei să fotografiezi o clădire, trebuie fie să te îndepărtezi foarte mult, fie să înclini camera spre spate ca să intre totul în cadru, creând astfel iluzia unei clădiri “foarte pe spate”, un ultrawide, îți sare în ajutor într-acest sens, nemaifiind nevoie de panorame sau alte șiretlicuri pentru a include, spre exemplu, o clădire în imagine, pastrând totodată rectiliniaritatea fotografică.

Recunosc, că la vremea aceea și eu, ca mulți alții, foloseam după „ureche” obiectivul. 😳
Cu toate acestea, poza îmi este dragă, și este un exemplu numai bun pentru subpunctul acestui articol, chiar dacă ar fi fost mai ideal fie să ridic 1-2 cm. camera mai sus, ca să nu iau la mițo-coțo vârful clădirii, în cadru. 😆
© Ștefania Gal – Toate drepturile rezervate
3 – Recomand să utilizezi cu drag, obiectivele ultrawide dacă ești ahtiat/ă după distorsiunile extrem(e) de interesante în genul fotografic pecare îl practici. Acestea fac ca obiectele foarte apropiate de obiectivul aparatului să pară imense, iar cele din depărtare, minuscule! Cu cât este mai wide un obiectiv cu atât este mai vizibil efectul! 😉

© Ștefania Gal – Toate drepturile rezervate
4 – Recomand să utilizezi cu drag, obiectivele ultrawide, dacă îți plac reflexiile în fotografie.
La fel, cu cât este mai mare unghiul de vizualizare, cu atât reflexia este mai pregnantă în cadru.
Recomand să te apropii cât mai mult de bălți/ape, pentru un efect cât mai interesant. 🙂

Fotografie realizată cu ajutorul lui Canon 700D + Canon 10-18mm @ 10mm (Sighișoara 2017)
© Ștefania Gal – Toate drepturile rezervate
5 – Recomand să utilizezi cu drag, obiectivele ultrawide dacă te pasionează fotografierea copacilor din pădure (woodland photography). Foliajul acela viu colorat (excepție iarna), în combinație cu cărările șerpuite din pădure și rădăcinile copacilor, fac cinste obiectivelor ultrawide și sunt pur și simplu, un deliciu fotografic.

❗ ❗ Despre fotografia de toamnă, poți citi un articol tare fain, chiar aici. 😉
© Ștefania Gal – Toate drepturile rezervate
Obiectivele ultrawide și greșelile pe care să le eviți în folosirea acestora!
Desigur, cea mai mare „greșeală” în utilizarea ultrawide-urilor este cea în care nu înțelegi cum funcționează acestea și nu știi nici motivul real pentru care îți doresti să fii posesorul unui astfel de obiectiv; achiziționându-l doar pentru că are un unghi de vizualizare larg!
Greșeala nr. 1, în utilizarea obiectivelor ultrawide: nu te apropii suficient și nu delimitezi subiectul din fotografie.
Așa cum mentionam mai sus, obiectivele ultrawide au rolul de a distorsiona și de a lărgi perspectiva. Așadar, prima greșeală pe care o poți face, este să nu te bagi în inima acțiunii, plasând subiectul tău fotografic cât mai aproape de obiectiv. Foarte aproape!
Poate părea, într-adevăr intimidant să fii atât de aproape de subiect și/sau de miezul acțiunii dar, pur și simplu nu poți fi omul invizibil atunci când fotografiezi cu un ultrawide!
Prin apropierea de subiect creezi layere (straturi) și tridimensionalitate în fotografie, care vor menține mult mai atent privitorul, pt un timp îndelungat.
În cadrul peisajelor, apropierea de care vorbeam, este mult mai simplu de realizat, exact ca în exemplul de mai jos.

Fotografie realizată cu ajutorul lui Fuji X-T1 + Samyang 12mm @ Cota 2000, Sinaia
© Ștefania Gal – Toate drepturile rezervate
Greșeala nr. 2, în utilizarea obiectivelor ultrawide: te apropii suficient de mult de miezul acțiunii, dar vrei să incluzi prea multe elemente în fotografie.
Așa, cum îți relatam și în articolul de aici, când vrei să incluzi prea multe elemente în fotografie, derutezi privitorul, așa că “less is more”.
Astfel, ideal este să alegi un singur subiect, să te apropii de el și să îl izolezi, neincluzând prea multe alte elemente în jurul acestuia.
Greșeala nr. 3, în utilizarea obiectivelor ultrawide: vrei să folosești obiectivele ultra-wide în fotografia de portret (headshots).
De fapt, sinceră să fiu, nu pot spune neaparăt ca este o greșeală, dar cu siguranță, fotografia de portret de aproape (headshots), cu un obiectiv ultrawide poate fi doar un gen fotografic creativ, distractiv, excepțional, și nu uzual.
Obiectivul ultrawide distorsionează, astfel, dacă te apropii prea mult de chipul interlocutorului, acesta va avea un nas imens sau un cap imens, și nu prea-și dorește nimeni un asfel de shooting, decât for fun, maybe. Just maybe! 😛
Așadar, dacă te tentează, în mod preponderent, fotografia de portret, atunci cu siguranță, este ideal să știi că cele mai potrivite obiective de folosit sunt cele cu focală lungă (preferabil de la 85mm în sus), întrucât acestea pun cel mai bine în valoare trăsăturile umane, fără a distorsiona în vreun fel chipul interlocutorului.
❗ ❗ Mai multe despre fotografia de portret, poți citi chiar aici!
Totuși, așa cum spuneam, acestea pot fi folosite în mod excepțional și în fotografia de portret, atunci când vrei să incluzi în cadrul tău mult mai mult decât un headshot, cum ar fi peisajul din spatele interlocutorului sau alte elemente înconjurătoare (complementare) acestuia, pe care altfel, nu ai avea posibilitatea să le incluzi în fotografia ta!

Așa că, am ales să îți arăt în schimb, o hidrobicicletă sub formă de rățuscă. E mai drăgu’, și totodată number 1. 😆
Fotografie realizată cu ajutorul lui Fuji X-T1 + 7Artisans 7.5mm @ Lacul Noua-Brașov .
© Ștefania Gal – Toate drepturile rezervate
Greșeala nr. 4, în utilizarea obiectivelor ultrawide: îți cumperi unul doar de dragul de a-l cumpăra!
Așa cum relatam puțin mai sus, trebuie să știi să pui în valoare un ultrawide, altfel, achiziția nu iși are rostul dacă vrei doar un cadru larg, uniform și fără puncte de interes.
Sunt multe personaje care fotografiază cadre largi, fără vreun focus pe subiect. Cu atât mai mult am observat asta pe rețelele de socializare, în ultima perioadă, întrucât furnizorii de smartphone-uri au implementat pe noile device-uri camere wide și/sau ultrawide, iar utilizatorii le folosesc în general, după “ureche”.
Același lucru este valabil și în cazul obiectivelor ultrawide dedicate aparaturii foto, și care-s achiziționate doar de dragul lui „mai mult” în cadru!

PS: Daaaaaaa, mi-am luat mult-visatul telefon, de care îți povesteam prin articolele trecute.
O să-i fac și un PhotoStory curând, dar până atunci, poți citi un articol mega interesant despre „Smartphone vs Camere foto” chiar aici, articol care a fost realizat în colaborare cu reporterul Vlad Barză, de la HotNews. 😀
© Ștefania Gal – Toate drepturile rezervate
Revenind… desigur dacă tu ești mulțumit/ă de pozele tale ultrawide doar pt că ai multe elemente în cadru, atunci personal nu mă pot împotrivi; dar sper ca după ce citești acest articol, să ieși afară și să iți exersezi în alt mod creativitatea, să te apropii mai mult de subiect (foarte mult), să îl izolezi și să profiți la maxim de distorsiunea pe care un astfel de obiectiv o poate oferi. 😀

De ce?
Păi nu ziceam că te bagă în sufletul acțiunii? 😛
© Ștefania Gal – Toate drepturile rezervate
Acestea fiind spuse, iți mulțumesc pt timpul acordat citirii acestui articol, și sper să găsești utile informațiile de aici. 🙂
Pe data viitoare.
Cu drag,
Ștefania Gal