#EnjoyPhotoChallenge – One Location!

July 16, 2021 Enjoy Photography No comments exist

Salutare! 🙂

Astăzi vreau să îți vorbesc despre creativitate, perseverență și dezvoltarea ochiului de fotograf prin expunerea unui nou #EnjoyPhotoChallenge, si anume provocarea „One Location”.

Ce presupune această provocare și cum te poate ajuta ea sa te dezvolți din punct de vedere fotografic, o să vedem împreună, în rândurile următoare, unde am să-ți povestesc despre experiența mea cu acest proiect și ce beneficii mi-a oferit acesta.

Știu! La prima vedere nu pare cine știe ce această provocare. Ba chiar pare puțin plictisitoare, așa-i ?? 😆

Ideea de a fotografia un singur loc pentru o perioadă determinată (sau nedeterminată) de timp poate părea epuizantă, plictisitoare, ba chiar lipsită de creativitate, mai ales atunci când ne asumăm acest challenge pe o perioadă mai lungă de timp precum ar fi câțiva ani.

Adică… să fim serioși cât de creativ poți fi fotografiind ani la rând același lucru? 🙄

Răspunsul?
Foarte creativ!!
😉

Așadar, haide să intram în pâine, să vezi de ce este creativ și benefic pentru tine un astfel de proiect!

Să înceapă provocarea „One Location”!! 😀

Ce presupune provocarea One Location?

Enjoy Photo Challenge-ul One Location, presupune să îți alegi o singură locație pe care să o fotografiezi pe o perioadă de timp aleasă de tine – recomand măcar un an, astfel încât să treci prin toate sezoanele.

Desigur, nu este musai să te întinzi pe un an întreg!
Poți surprinde, de exemplu: „Vara în locul X”, „Iarna în zona Y” și așa mai departe.

Personal, fotografiez același loc, pe care urmează să ți-l prezint într-acest articol, din 2014 (mai timid), iar din 2018 (până în prezent – mai serios; și…..) am construit un Proiect de Facebook pe seama lui. 🙂
Astfel, s-au adunat ceva anișori în palmares. 😳

Acum, nu te speria! Nu am să-ți sugerez să procedezi ca mine!!

Ceea ce sugerez, este că dacă accepți provocarea „One Location” vei avea doar de câștigat în drumul dezvoltarii tale ca fotograf, și am să-ți expun imediat toate motivele, motive ce izvorăsc din propria experiență!

Așadar, locația pe care ți-o prezint eu este Lacul Noua din Brașov, un loc tare drag sufletului meu încă de când eram copil, iar proiectul efectiv îl găsești chiar aici. 😀

One Location -> Lacul Noua – Brașov surprins într-o dimineață de 30 Octombrie 2019, cu ajutorul lui Fujifilm XT-1 si al Obiectivului Viltrox 85mm f/1.8, cu următoarele setări: ISO 500, f/5, 1/320 sec.

#EPChallenge One Location – de unde să începi? Ce alegi?

Dacă nu știi de unde să începi, adică ce locație să alegi pentru proiectul One Location, îți sugerez să iei o foaie de hârtie și un pix (sau pur și simplu telefonul în mână, și deschide Notes-ul), după care notează următoarele:

  • o listă cu locurile pe care le-ai văzut și te-au impresionat plăcut, dar să nu fie la 1000 km distanță de tine. Sau pot fi și așa îndepărate, cu condiția să știi că ajungi de cel puțin o dată / sezon într-acel loc. Totuși, ca să fim mai realiști, notează în listă locurile dragi apropiate de casă, unde poți ajunge ușor pe jos / cu bicicleta / cu mașina / cu trenul.
  • o listă cu cele mai frumoase zone / locuri din orașul și/sau județul tău.

După ce întocmești aceste liste, începe să clasifici aceste locații – de la locul 1 până la 10 (maxim).
Apoi, imaginează-ți cum ar fi să fotografiezi fiecare loc o dată pe lună? Dar de două ori pe lună? Dar săptămânal? Dar zilnic, de ce nu? Câtă bucurie ți-ar aduce sau nu, să explorezi fiecare loc atât de des? 💡
După ce termini să vizualizezi mental răspunsurile, cât și stările ce te încearcă atunci când te gândești la fiecare locație, este timpul să oferi Medalia de Aur unei singure locații și, să te apuci de treabă! 😉

One Location – Sentiment de 1 Martie 2020 la Lacul Noua.
**Poate-ți amintești, această fotografie a fost inclusă în articolul de aici, unde îți povesteam despre importanța senzorilor unui aparat foto. 😉

One Location și echipamentul!

Așa cum ți-am mai povestit și în trecut, dacă telefonul este tot ce ai, trage cu el!
Dacă ai doar un aparat vechi ponosit împreună cu un singur obiectiv (sau orice alt tip de aparat), trage cu el!
Ceea ce ai, este cel mai bun aparat! 😀
Dacă ai un smartphone midrange sau high-end, și nu vrei să-ți cumperi (și) un aparat foto, este în regulă!
Telefoanele de azi, mai ales flagship-urile, sunt mega geniale!! (Da! Știu sunt și scumpe – deși este relativ, căci cu atâtea lansări de telefoane, un flagship de anul trecut, costă în anul curent pe piața SH puțin peste prețul unui midrange nou).
De ce sunt geniale telefoanele din ziua de azi?
Simplu! Ai versatilitate pe camere, ai mod Pro și ai fișiere RAW! Așa că pune-te pe treabă! 😛

#EPChallenge One Location - fotografia cu telefonul
One Location și fotografia cu smartphone-ul –> în stânga colajului, de sus în jos, ai 3 poze trase cu iPhone 11 Pro, iar în dreapta ai 3 poze cu Huawei P30 Pro. De asemenea, te mai informez că în cadrul proiectului de pe Facebook , 80% din fotografiile postate sunt realizate cu telefonul. –> Motivul? Rapiditate, editare la pachet, social media la pachet. Așadar, telefonul poate fi un companion ideal în cadrul acestei provocări, deoarece momentul surprins cântărește mai mult decât echipamentul!

One Location și frecvența realizării fotografiilor!

Așa cum relatam mai sus, startul și deadline-ul pentru provocarea One Location tu ți-l vei stabili, dar eu recomand măcar un an de zile, indiferent de ziua în care dorești să începi. 🙂
Astfel, poți alege un an de zile începând cu ianuarie a anului următor sau începând de mâine până la finalui aceleiasi zile a anului următor. Tu decizi!

Dacă vrei să surprinzi doar un anotimp, atunci începi cu data de 1 a primei luni din anotimp și finalizezi provocarea în ultima zi din cadrul acestui cumul de trei luni de zile.

Referitor la frecvență, poți să stabilești să faci poze în fiecare Marți / Vineri etc sau în fiecare weekend sau chiar zilnic.
Ideea care este?
Alege o frecvență care se potrivește cu stilul tău de viață și care se pliază pe timpul tău liber!
Sau dacă ești o persoană mai puțin organizată, mergi random (așa fac eu). Ai timp un an de zile (dacă ai ales această perioadă) să tot suprinzi sub diferite ipostaze locația aleasă!
Important este ca challenge-ul „One Location” să fie amuzant, creativ, să te binedispună – nu să te frustreze!

Eu am ales Lacul Noua ca One Location, deoarece este o locație aproape de casă, este parte din mine încă din copilărie, este locul unde îmi găsesc liniștea și pot să îmi aștern gândurile, este prilej de meditație și… am trasee prin pădure foarteee aproape, unde mă pot refugia în weekenduri când la Lac se aglomerează cu lume, grătare, și implicit gălăgie!

PARANTEZĂ!Nu este musai să alegi ca subiect pentru acest #EPChallenge o locație tip peisaj. Poate fi orice altceva, precum: o zonă părăsită sau industrială (dacă te pasionează), o stație de tren (gară), centrul orașului X, comuna Y etc.
Dacă eu am ales Lacul Noua, unde peisajul predomină, nu înseamnă ca trebuie să alegi ca mine, mai ales dacă nu te pasionează fotografia de peisaj, spre exemplu. Tu poate vrei să fii în inima orașului să fotografiezi oamenii în mediul urban. Perfect!!! –> Poți alege ca subiect chiar și „Viața de pe Strada Z” – opțiunile sunt nelimitate. Fii creativ/ă! 😉

One Location – ce să faci dacă te plictisești?

Așa cum menționam, ideal este să alegi o frecventă și un deadline bazat pe ceea ce crezi tu de cuviință, bazat pe ceea ce crezi tu că îți va aduce satisfacția și rezultatele fotografice dorite!

Totuși, da, există și posibilitatea să nu mai ai chef la un moment dat de proiect, să consideri că ai stors tot ce s-a putut din locația respectivă, că efectiv nu mai ai ce fotografia!
Sincer, asta poate fi doar parțial valabil, deoarece în fiecare zi se întâmplă momente unice în fiecare loc al lumii: lumina diferă, se construiește ceva sau se dărâmă ceva, oamenii care trec în zonă sunt îmbrăcați în anume fel, desfășoară anumite activități etc, vremea este diferită destul de des etc.
Astfel, cu puțină voință vei găsi mereu ceva interesant de fotografiat, chiar dacă nu neapărat și unghiuri noi de fotografiere, căci fiind vorba de aceeași locație mereu și mereu, poți la un moment dat să epuizezi, întradevăr unghiurile din care să tragi, dar nu și subiectele!

Așadar, dacă până la urmă te plictisești de proiect, exceptând faptul că poți renunța pur și simplu, mai ai câteva opțiuni la dispoziție, pe care sugerez să le încerci înainte de a spune „Stop!”:
poți lua câte o pauză (de ex: o lună / sezon), a.î. să-ți reîncarci bateriile și să îți regenerezi creativitatea.
poți fotografia locația sub o altă perspectivă. Dacă de exemplu ai ales o zonă de peisaj, și te-ai axat pe peisajul în sine, efectiv, acum poți ridica ștacheta spre fotografia close-up. Dacă ai ales o zona urbană, și te-ai axat pe relația „om-stradă”, acum te poți reorienta către elementele arhitecturale ale zonei sau pe detalii umane (ex: dacă fotografiai oamenii ca un întreg, poți alege detaliile umane acum – și poți fotografia oamenii doar de la brâu în jos).

Nu mereu fotografiez Lacul Noua ca un întreg, ci uneori am chef doar de micile detalii.
Fotografia close-up sau macro poate aduce un plus de valoare, savoare și creativitate muncii tale de fotograf în cadrul provocării „One Location”.

poți expanda locația. De exemplu în cadrul proiectului de Facebook menționat la începutul articolului, mă axez pe publicarea fotografiilor realizate la Lacul Noua din Brașov, din care să reiasă efectiv locația. Nu public pozele close-up de mai sus, deoarece în mintea privitorului pozele close-up pot fi realizate oriunde. 🙄
Totuși, în realitate proiectul meu este ceva mai expandat și cuprinde și partea de pădure din spatele Lacului până la drumul forestier. 😀
Astfel, și tu îți poți expanda proiectul de la locul X, la întreg satul / comuna ce cuprinde locul X, de la centrul orașului Y sau strada Z, la întregul oraș sau un întreg cumul de străzi.
Dar fă asta doar după ce ai epuizat unghiurile, creativitatea și cheful de a trage în locația aleasă, nu mai devreme. 😉

Un mic colaj din 3 fotografii realizate la finalul iernii ce tocmai a trecut, în spatele Lacului Noua, pe drumul forestier menționat.

One Location – beneficiile de care ai parte!

Și am ajuns și la punctul culminant al prezentului articol! 😀

Haide să vedem, împreună, care sunt beneficiile unui astfel de proiect.

1 – Devii mai conștient/ă – de ceea ce se întâmplă în jurul tău. Prin provocarea „One Location”, îți dezvolți atenția distributivă, devii o persoană mai atentă, mai alertă, mai conștientă și astfel, un bun observator al schimbărilor subtile din jurul tău, schimbări pe care un om care nu practică fotografia, are mari șanse să nu le observe.
Nu mă crezi? Acceptă challenge-ul pentru un an, apoi întreabă-ți anul următor prietenii dacă își aduc aminte când a fost prima ninsoare sau ultima. Crezi că vor ști? Puțin probabil! Dar tu vei știi. 😉

Personal îmi aduc aminte chiar și de ultima ninsoare din anul 2017! A fost în noaptea dinspre 19 spre 20 Aprilie.
Și nu, nu-mi aduc aminte de asta pentru că am folderele în calculator. Ci îmi aduc aminte de ea, pentru că am fost pe teren la fotografiat, pentru că a fost o ninsoare neașteptată care s-a lăsat cu zăpezi grele ce au rupt zeci de copaci (la Brașov, mă refer). A început lapovița pe data de 19, în jurul orelor 22:00-22:30 (eram la Lacul Noua la acea oră – căci pe atunci nu veneau urșii pe acolo), și dimineață când m-am trezit, am avut un șoc!!

Pe 20 Aprilie 2017 – dimineața, am găsit asta la Lac! Din verde crud, totul devenise Alb – pudră de gogoși 😆
Din punct de vedere vizual, ceea ce am văzut în ziua de 20.04.2017 a fost ca în basme, chiar dacă s-a lăsat cu rupere de copaci.
Am să uit acea zi doar dacă fac Alzheimer 😆
Revenind, câți dintre brașoveni crezi că iși mai aduc aminte de acea zi?

Fotografia în general, nu doar a unei singure locații, ne dezvoltă simțurile, memoria vizuală, conștiința și percepția asupra lumii! Acesta, este cel mai mare beneficiu, cea mai mare binecuvântare pe care mi-a adus-o această artă. 😀
Și ce este mai fain la întreaga chestiune?
Faptul că este irelevant dacă ești fotograf începător sau avansat. Impactul, dezvoltarea este în aceeași direcție – și anume, dezvoltarea conștiinței! 😉

2 – Devii mai creativ/ă – prin dezvoltarea constiinței mai sus amintite, devii și o persoană mai creativă! În momentul în care devii un bun observator, în momentul în care devii una/unul cu locul în care te aflii, începi să simți acel loc, nu doar să-l vezi cu ochii fizici! Ți se dezvoltă și simțurile estetice!
O să ajungi la un moment dat să știi cu ochii închiși care sunt punctele forte și cele slabe dpdv fotografic ale acelei locații – care sunt calitățile luminii pe timpul unei zile de primăvară / vară / toamnă / iarnă, care sunt unghiurile în care un anumit element este mai fotogenic din cadrul acelei locației etc.
Dar, asta cere timp! Timp să descoperi, să explorezi, să experimentezi locația! De aceea am sugerat ca provocarea One Location să se întindă pe un an (minim), și tot de aceea am sugerat să faci listele de mai sus, astfel încât să ajungi de fiecare dată cu dragă inimă și mult entuziasm în locația respectivă! 😉

Așa cum știm cu toții, anul 2020 a fost mai delicat și dpdv fotografic datorită pandemiei. Totuși am riscat o mică escapadă până la Lac.
Această poză a fost realizată în data de 31 Martie 2020, cu aparatul compact Fujifilm X70.
De ce este atât de importantă această fotografie pentru mine?
Deoarece a fost realizată într-o perioadă delicată, deoarece a fost cea mai „calmă” fotografie realizată până în prezent, la Lac.
Era o liniște totală! Mi-era teamă să gândesc sau să pășesc, de frică să nu distrub acea liniște! Era un aer incredibil de curat, iar apa oglindă!
Nu! Nu a fost o poză cu expunere lungă, și nu am folosit vreun filtru. Apa era pur si simplu perfect de calmă! Doar o rățușcă o disturba! 😆
A fost un moment perfect, de o serenitate sublimă!

3 – Devii un fotograf mai bogat! – Nu, nu în bani (deși poți și asta), ci în experiențe trăite, experiențe care-ți îmbogățesc sufletul, gândurile și portofoliul foto! 😀
În timp, cadrele realizate te vor îmbogăți sufletește și dpdv creativ. Vei deveni un fotograf mai avansat datorită acestor experiențe, o să fii un observator excelent, o să devii o persoană mai receptivă, o persoană mai calmă (fotografia cere răbdare), o persoană mai empatică și mai blândă (nu poți fi o acritură când practici o artă a frumosului).
Așadar, Napoleon Hill spune „Gândește și vei fi bogat!”, iar eu, pe lângă faptul că susțin prima declarație, îți spun (ca o completare la prima) – „Fotografiază și vei fi bogat!”. 😳
(Nu trebuie să mă crezi! Experimentează și te vei convinge singur/ă!)

One Location Challenge, este un proiect care mi-a permis și îmi permite să mă îmbogățesc zi de zi, puțin câte puțin, cu noi experiențe, noi fotografii și noi trăiri!
13.01.2020 – O chiciură ce nu mai văzusem de ani buni (adică din 2016) mi-a oferit cadre de basm la Lacul Noua. :-O
Singura dată când am prins o ceață de primăvară mai serioasă la Lac (07.05.2016) – absolut superb sentimentul! 😀

One Location – Concluzii!

Acest challenge are rolul unui stimulent fotografic, ca toate celelalte provocări pe care le vei regăsi în această secțiune!
Ele nu sunt obligatorii, ci au caracter facultativ.
Ele te ajută să te dezvolți ca fotograf, dar pentru că fotografia presupune în primul rând distracție, dacă tu consideri că vreunul din challenge-uri nu ți se potrivește, atunci nu ți se potrivește! Este atât de simplu!
Experimentează ce te atrage! Asta este cel mai important! 😉

Acestea fiind spuse, închei aici articolul de astăzi, iar înainte să plec, te mai las în compania câtorva cadre dragi mie realizate la Lacul Noua – my no1 „One Location” option.

Take care! Pe data viitoare! 😉

One Location - Lacul Noua, Brasov

THE END!


Apropo, dacă te alături comunității Enjoy Photography, primești un e-book gratuit și rămâi, totodată, la curent cu noutățile de pe website.

SUPER! MĂ ALĂTUR COMUNITĂȚII! 🙂

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply