#EnjoyPhotoChallenge – Poze cu un singur obiectiv!

March 28, 2021 Enjoy Photography No comments exist

Salutare!
Azi dau drumul secțiunii #EnjoyPhotoChallengesecțiune în care te provoc să-ți dezvolți creativitatea trăgând fotografii care respectă anumite teme și condiții. Astfel, prima mea provocare este să faci poze cu un singur obiectiv foto! 😮

Dar înainte să intru în pâine, am să îți explic de ce #enjoyphotochallenge ??

Răspunsul este destul de simplu!
Ai pățit să treci prin momente în care îți lipsește energia creatoare cu desăvârșire, cât și pofta de a fotografia? Ai pățit să te uiți la aparatul foto fără niciun chef? Sau să te uiți pe geam la modul anxios?

Dacă da, atunci știi că pentru a reporni motoarele creativității ai nevoie de ceva nou, de ceva care să te scoată din zona de confort, de ceva care să-ți trezească un sentiment de „Vreau să fac asta!”, de „Asta este pentru mine”, de „Asta pare interesant de experimentat!”… ai înțeles tu ideea. 😉

Fotografia cu un singur obiectiv @ www.enjoyphotography.ro/poze-cu-un-singur-obiectiv
Îmi place din ce în ce mai mult la Mare, iarna! Mai ales dacă la munte nu avem zăpadă, peisajele gri de iarnă de la Brașov mă deprimă de-a dreptul! Așa că anul ăsta am fost de mai multe ori la Mare, pe timpul sezonului de iarnă. Iubesc pustietatea de pe plajă, și Marea doar pt mine!!
Astfel, aceasta a fost prima poză realizată în cadrul ultimei mele escapade la Mare, în sezonul lui „Dârdâilă cel Sur”, și care face obiectului provocării „Poze cu un singur obiectiv!”, fotografia fiind realizată în data de 20.02.2021 cu ajutorul obiectivului Fujifilm 18mm f/2 și un X-T20, acesta fiind singurul echipament ce l-am luat cu mine + un mini-trepied pe care nu l-am folosit.
Ideea din spatele cadrului: Datorită vântului care sufla destul de puternic, valurile se izbeau de stabilopozii aceștia rărăciți la câțiva metri buni de restul „turmei”, și astfel am ales drept subiect „agitația mării”. M-am plantat pe plajă, m-am cocoșat nițel de spate, căci cu toții știm cât de boring (bine fie… hai să fiu Român … deci plictisitoare, da?) sunt pozele trase de la nivelul ochiului, am dat pe rafală și am așteptat momentele optime.
Am tras câteva rafale bune, iar aceasta este poza mea prefarată din serie, deoarece este cea care oferă un dinamism vădit și incontestabil.

Așadar, prin februarie, simțindu-mă neinspirată de peisajele urbane și naturale atât de gri, lipsite de zăpadă (la acea vreme), mi-a venit ideea să aștern pe foaie niște provocări foto, care să mă scoată din apatia în care eram.
Și… tot gândindu-mă la tot felul de teme și idei, în final am ajuns să aștern pe foaie 269 de provocări!! 😮
Așa că o să am ce face mult timp de acum încolo. 😆

De fapt, sper să avem ce face, nu „să am”, deoarece îmi doresc să te implic cât mai mult într-aceste provocări, care până la urmă nu sunt decât niște joculețe simpatice și drăgălașe, niște joculețe creative, menite să ne pună rotițele creativității în mișcare! Și chiar am să aștept cu drag pozele tale pe adresa de e-mail, pentru a le dezbate împreună. Iar dacă secțiunea aceasta are succes, facem și o comunitate pe Facebook, ca să simplificăm lucrurile nițel. 😉

Acestea fiind spuse, tot ce mai rămâne de făcut, este:

Să înceapă provocarea! Trage poze cu un singur obiectiv!

Alege-ți un obiectiv, orice obiectiv și limitează-te la a-l folosi doar pe acela pentru o perioadă de timp determinată: o zi, un weekend, o săptămână, o lună (ideal ar fi să alegi această opțiune), un an! Tu ești factorul decizional în ceea ce privește limita de timp în care să folosești respectivul obiectiv în arta ta fotografică!

Eu mi-am ales obiectivul fix Fujifilm 18mm f/2 pentru această provocare, iar dpdv al timpului, inițial am vrut să îl folosesc pentru o lună întreagă (așa cum recomand și mai sus), dar deoarece la final de lună, mi s-au dat planurile puțin peste cap, am ales să mă limitez în a-l folosi în cadrul escapadei la Marea Neagră (20-22.02.2021).

Prima zi de la Mare, am petrecut-o în Neptun. A fost o zi mohorâtă de Februarie, și la un moment dat începuse să bată un vânt de-ți clănțăneau dinții în gură. Dar măcar nu a plouat. Asta am apreciat maxim, căci la vântul de pe plajă, numai de ploaie nu aveam nevoie. 😆
Ideea din spatele cadrului: Explorând plaja Neptun, am dat de acest „mușuroi” de bărci pensionate pân’ la vară.
La prima vedere, nu m-a impresionat prea mult gogoloiul de bărci din fața ochilor (veneam din stânga-spate a imaginii), dar spiritul meu curios și explorator, a dat un rond în jurul acestora. Și astfel, parcă, parcă se întrezărea o idee: îmi plăcea scara ce (con)ducea spre bărci, îmi plăcea unduirea nisipului spre stânga cadrului (care îmbrățișa și delimita armonios subiectul), am văzut că există 3 planuri fotografice pentru a dinamiza cadrul, așa că am tras și cadrul ăsta, care îmi place destul de mult la o adică. 😀

Dacă nu am un obiectiv fix pot participa la provocarea „Poze cu un singur obiectiv”?

Desigur! Poți participa și doar cu telefonul. 😉

Majoritatea începătorilor în fotografie au doar un telefon d-ăsta deștept în palmares (adică în buzunar) sau un aparat foto tip DSLR/Mirrorless, cu obiectivul de kit (de obicei de 18-55mm sau 16-50mm). Dar asta nu ar trebui să prezinte un impediment. Ba din contră, este o provocare și mai interesantă!

Hai să explic conceptul din spatele acestui challenge.

La modul general, frumusețea fotografiei stă în faptul că libertatea ta creativă este infinită! Dar tot asta este și o „problemă” importantă adeseori: prea multe opțiuni care creează confuzie, prea multe gânduri și frământări de tipul „Cum ar fi fost dacă foloseam/dețineam obiectivul X pt acest cadru? Ar fi arătat mai bine, oare?”, „Nu pot face fotografii ca Y pt că nu am echipament ca al lui sau măcar un echivalent.” etc.

Well this is a big bulls*it! Devii mai creativ când ai mai puțin! De ce? Pentru că doar când ai mai puțin apare provocarea! Când ai de toate, nu ai provocări, ci ai doar opțiuni și confuzie (mai ales ca începător în domeniu)!

Fotografia cu un singur obiectiv @ www.enjoyphotography.ro/poze-cu-un-singur-obiectiv
Aici nu am prea multe de explicat. Avem de a face cu un close-up focusat pe un element al bărcii.
Obiectivul Fuji 18mm f/2 îmi permite să realizez niște close-up-uri destul de delicioase, așa că nu puteam rata această șansă. 😳
Totuși aș menționa de ce am ales să plasez destul de central subiectul în imagine: deoarece după ce-ți sare în ochi „țumburușul magic”, următorul lucru pe care îl vei observa sunt pereții (lateralele) bărcii care acționează ca linii conducătoare spre largul mării, acesta din urmă fiind ultimul pe care îl vei observa. 😀

Este drept că aproape cu toții suferim într-o oarecare măsură de sindromul GAS (Gear Acquisition Syndrome) atunci când vine vorba de smartphone-urile moderne și echipamentul foto așternute fain-frumos pe rafturile magazinelor.
Dar azi nu abordăm pofta și foamea pentru gadgeturi, ci abordăm tema provocărilor fotografice raportate la ceea ce avem, pentru a înainta pe scara evoluției fotografice. Astfel, pune mâna pe ceea ce ai deja și apucă-te de treabă!

Dacă ai doar un smartphone (nu contează ce generație și/sau clasă) folosește-te de el. Dacă are mai multe camere pe spate, alege să folosești doar una dintre ele, nu contează care… dar doar una să fie. No cheating!!

Ca idee, camera principală de pe smartphone (adică aia de se deschide implicit, când deschizi aplicația foto) oferă și cele mai bune rezultate!

Dacă ai un aparat cu obiectiv tip zoom, alege doar o focală pe care să o folosești pe parcursul provocării! Din nou, nu contează care! Poate fi 18mm , poate fi capătul lung al obiectivului de kit (ex: 55mm) sau poate fi chiar undeva la mijloc (ex: 35mm). Ideea este să te ții de focala aia cu dinții! Din nou, no cheating!!

Fotografia cu un singur obiectiv @ www.enjoyphotography.ro/poze-cu-un-singur-obiectiv
Am ales să transform această imagine în alb-negru deoarece am considerat că monocromia din poză ilustrează mult mai bine și mai armonios urma pașilor din imagine. Și da… pașii sunt ai mei. 😆
Să spunem că se numește fotografie intenționată. Dacă nu am găsit un subiect random, ai cărui urme de pași să-i fotografiez, mi-am lăsat proprii pași drept amprentă fotografică. Creativitatea îi baza, restul sunt detalii! 😀

Trebuie să aleg un subiect anume în cadrul provocării „Poze cu un singur obiectiv”?

Dacă vrei ca provocarea să fie mai complexă sau îți place să practici o anumită temă fotografică (precum urban, peisaj, portret, animale, plante, trenuri etc), atunci da, poți să te axezi pe un anume subiect.
Altfel, keep it simple! Doar pune mâna pe obiectivul ăla și axează-te pe creativitate, nimic mai mult! 😉
O să vină momentul când o să te provoc să fotografiezi și anumite subiecte, dar momentan, provocarea este să tragi cu un singur obiectiv / o singură distanță focală.

Fotografia cu un singur obiectiv @ www.enjoyphotography.ro/poze-cu-un-singur-obiectiv
Acest cadru a fost tras a doua zi, pe 21 februarie, când am bântuit pedestru din zona Costinești până în Tuzla.
În sfârșit vremea s-a gândit să fie de partea mea: soare și nori pufoși si drăgălași, și… infinit mai cald decât în ziua precedentă.

Un alt „secret” ce l-am atașat provocării este următorul: pe lângă faptul că am tras poze cu un singur obiectiv, am tras, totodată, poze în locuri nemaivizitate de mine până în prezent. Adică am ales necunoscutul, care să-mi alimenteze deschiderea către nou și către provocare. Nu am mai fost până acum nici în Neptun, nici în Costinești și nici în Tuzla. Astfel că lucrurile au fost mult mai interesante, am fost mult mai prezentă și conștientă de ceea ce mă înconjura.

Recunosc că Neptun nu m-a impresionat pe timpul iernii: pustiu rău (nici un magazin, și pe parcursul intregii zi am zărit la orizont mai puțin de 10 persoane în toată stațiunea – puțin sinistru pe de o parte aș spune), plaja destul de murdară (am găsit chiar și un cadavru de porc pe plajă, de mi s-a zbârlit pielea puțin pe mine), iar Marea unde era mai îngrădită de stabilopozi (adică unde curenții nu reușeau să reîmprospăteze Marea corespunzător) avea un miros foarte greoi (ca să nu zic că era de-a dreptul împuțită). 🙁

În schimb Costinești și Tuzla mi s-au părut de vis, cu plaje largi, cu nisip fin și foarte curate!
Iar în Costinești am avut parte și de civilizație. Ce bine este să vezi oameni!!! 😆
Iar în Tuzla, am avut parte de peisaje sublime, plaje sălbatice, pescari prietenoși care ți-ar fi povestit câte-n lună și în stele dacă le dădeai voie, dar și peripeții la plecare, când era să fac o baie de nămol involuntară. 😆

De ce ți-am expus, pe scurt și cum a fost experiența mea dincolo de fotografie?
Pentru că fotografia se traiește trup și suflet. Pentru că fotografia este strâns legată de sentimentele ce te încearcă, și pt că ea este surprinsă prin prisma acestor sentimente.
De exemplu, în Neptun nu m-aș mai duce niciodată iarna. Dar în Tuzla și Costinești abia aștept să revin, indiferent de anotimp (excepție vara pt Costinești).

Bun venit în Costinești! 😀
Aici din nou, avem de-a face cu o imagine monocrom, care dpmdv nu ar fi putut funcționa altfel.
În privința obiectivului pe care l-am avut cu mine, pentru acesta nu dețin nici un tip de filtru (CPL, ND, nici măcar UV), și pentru că soarele era destul de sus și am mai tras și cu el în față, culorile erau spălăcite, Marea strălucea alocuri (furându-ți ochii) iar umbrele aruncate pe obelisc erau dure și grele. Astfel, știam de la bun început că această imagine îmi va prii doar dacă o convertesc în alb-negru.
Așa că zis și făcut: m-am axat pe obelisc ca subiect, am ales o compoziție minimalistă, axată pe regula treimilor, care să-l pună în valoare în relație cu Soarele care arunca umbre adânci spre el.
Această poză nu-i cine știe ce (este decupată 16:9), și am tras-o pentru că apa era super curată! Se vede lejer nisipul cu ochiul liber.
Ideea este că în cadrul provocării nu este musai să tragi numai masterpiece-uri! Ideea este să tragi ce îți place, ce ți se pare frumos, ce simți, sub o formă cât mai plăcută dpdv vizual! 😉

Câteva din beneficiile ce vin acceptând provocarea!

Dacă accepți provocarea, îți promit că îți vei dezvolta ochiul și skill-urile de fotograf!
Da, ai citit bine! Îți promit eu asta!

Cum pot promite așa ceva? 😮
Simplu! Orice provocare acceptată duce doar către evoluție, indiferent de domeniu
(nu musai doar fotografic).

Știi, am avut o perioadă, cam de prin vara anului trecut până pe la începutul acestui an, în care am tras în 95% din timp (dacă nu chiar și mai mult) doar poze cu telefonul. 😳
Este grozav nivelul la care au ajuns telefoanele dpdv al camerelor foto!! M-am jucat cu niște super telefoane precum: Huawei P30 Pro, iPhone 11 Pro, și mai recentul Samsung S20 FE (al cărui review îl poți citi aici), și mi-a plăcut atât de mult încât s-a pus praful pe camerele foto!! Mi-a plăcut ce obțineam cu acest „echipament foto” de aproximativ 200g pe care îl aveam non-stop în buzunar. Rapid, comod, ușor, fascinant!! Asta era telefonul pt mine.
Da! Calitatea nu este aceeași ca pe un aparat foto „serios”, dar cui îi păsa, sincer? Pentru scopul lui, telefonul era mega-ultra-binevenit și era o adevărată bestie, super prietenoasă cu social media on the go și cu amintirile tale de peste ani!!
Așa că toate bune și grozave, până când pe 05.02.2021, mi-am achiziționat Fujifilmul ăsta de 18mm f/2, și am realizat cât de ruginită am devenit în a folosi aparatura foto.

Mi-a placut maxim scaunul de rafie abandonat random, în mijlocul plajei. De asemenea, mă fascina și epava din zonă. Așa că am luat cele două elemente și le-am inclus în fotografie folosindu-mă de juxtapunere și de regula treimilor, mai sus amintită. 😉

Un obiectiv fix, precum al meu, te forțează să fii tu zoom-ul și wide-ul, prin a te apropia/indepărta fizic de subiect.
S-a terminat șmecheria! Nu mai ai camerele de pe telefon care te fac un fotograf atât de comod! Nu mai ai ultrawide, nu mai ai zoom optic, nu mai ai AI-ul de pe smartphone etc. Iar asta se traduce că muncești mai mult pentru rezultate deosebite fotografice.

Fotografia cu un singur obiectiv @ www.enjoyphotography.ro/poze-cu-un-singur-obiectiv
O nouă perspectivă asupra epavei din Costinești, surprinsă tot prin juxtapunere, în contrast cu domnul ce-și plimba câinele pe plajă.
De asemenea, am „mâncat” din plajă pentru cerul acela frumos, cu norii săi pufoși, tot prin regula treimilor (o treime plaja cu marea, și doua treimi cerul). Regula treimilor este o regulă atât de simplă și de practică. Aș putea spune că este ca temelia unei case! 😀

Acum, să nu mă înțelegi greșit. Este grozav să ai telefoanele astea smart. Le ador!! Aș face colecție, dacă m-ar ține buzunarul! 😆
Dar, prin comparație, m-am simțit ruginită și mi-a fost greu să fiu la fel de creativă alături de un singur obiectiv fix, atașat Fujifilm-ului meu X-T20. Mi-a fost greu să fac setări, mi-a fost greu să aleg compoziția cadrelor… mi-a fost greu câteva zile bune, în care m-am simțit fantastic de stângace și am tras zeci de cadre de c*cat cu acest echipament.
Serios, chiar mă minunam la propria-mi stângăcie, și mi-am propus de atunci să mă provoc să trag mai mult cu aparatul foto. Acu’ doar timp să fie și vreme faină, că primăvara asta se cam tot lasă așteptată… și imediat este aprilie! 🙄

Da! Am tras multe imagini cu epava din Costinești! 😳
Aici nu îți mai explic cum am gândit cadrul. Aștept să-mi spui tu, într-un comentariu mai jos, ca să văd dacă ai prins șpilul! 😛

În general este bine să tragi cât mai multe variante (poze) ale aceluiași subiect, pentru că la final o să ai povești diferite în fiecare dintre cadre sau măcar înveți ce funcționează și ce nu în cadrele tale.

Am pățit ca pe teren să îmi placă o imagine, iar acasă nu îmi mai placea atât de mult. De asemenea, am pățit-o și invers: să trag o imagine pe teren pt că era funcțională (un soi de „meh, merge!”) și acasă după ce descărcam pozele pe computer, și le analizam la câteva zile distanță, să descopăr că de fapt era o imagine care din „meh!” a devenit „lebăda cea frumoasă”. Așa că de asta, este bine să nu ștergi nimic pe teren! Ecranul de 3-3.5” de pe aparatul foto, nu este cel mai indicat pentru a-ți analiza capodoperele!

Trage și enjoy the moment! Șterge mai târziu, mult mai târziu!! Acum ai un singur obiectiv, și anume să tragi cu un singur obiectiv! (Ți-a plăcut jocul meu de cuvinte? Hi, hi!) Așadar, lasă pozele acolo, o perioadă, că doar nu-ți cer de mâncare! 😛

Fotografia cu un singur obiectiv @ www.enjoyphotography.ro/poze-cu-un-singur-obiectiv
Îți prezint varianta 1 pentru cadrul cu scoica. Aici am ales să aștept până când un val se spărgea pe fundal, ca să adaug un plus de dinamism pozei.
Varianta 2 – aceiași scoică, aceiași plajă, doar mai aproape de Mare. Aici am vrut să surprind calmul mării, prin valurile line și spumoase (versus celor ce se sparg în imaginea de mai sus). Și…. l-am surprins atât de bine, încât mi-am udat aparatul, care spre fericirea mea nu a pățit nimic 😆
Din păcate, aparatul și obiectivul avut nu sunt waterproof… Încă un avantaj al telefoanelor dotate cu IP68, ce au și un preț mult mai mic decât obiectivele cu garnituri care îți protejează aparatul în zona monturii.
Desigur, există huse speciale și pt aparat, dar nu am așa ceva, intenția mea nu era să-i fac baie, but sometimes things simply happen! 😳

Și cam atât pentru articolul de azi și provocarea ”Fă poze cu un singur obiectiv!”.
Dacă te hotărăști să faci acest challenge, te aștept cu maxim 5 poze pe adresa de e-mail: contact.enjoyphotography@gmail.com , să le dezbatem împreună și să mă delectez cu experiența ta aferentă acestei provocări! Mult succes!! 😀

Acum te mai las cu câteva imagini reprezentative, și ne revedem data viitoare cu un nou #enjoyphotochallenge ! 😉

Bicicliști pedalând energic spre Tuzla, pe drumul ce leagă Costinești-ul de Tuzla. 🙂
Fotografia cu un singur obiectiv @ www.enjoyphotography.ro/poze-cu-un-singur-obiectiv
Farul din Tuzla
Ultima zi, am petrecut-o pe plaja din Constanța. În prima parte a zilei am avut parte de o Mare excepțional de calmă și însorita, iar pe după-amiază au început să se adune norii și să se lase frigul.
Așa că dacă s-a ascuns Soarele, m-am întors la fotografiile monocrom. 😛
Fotografia cu un singur obiectiv @ www.enjoyphotography.ro/poze-cu-un-singur-obiectiv
Faleza Cazino Constanța, înainte de plecare spre Brașov.

The End.


PS: ENJOY PHOTOGRAPHY te așteaptă și pe pagina oficială de FACEBOOK, cu fotografii delicioase, zi de zi, chiar  aici!


Apropo, dacă te alături comunității Enjoy Photography, primești un e-book gratuit și rămâi, totodată, la curent cu noutățile de pe website.

SUPER! MĂ ALĂTUR COMUNITĂȚII! 🙂

Leave a Reply