Lecția 5 – Modul Auto pentru poze?

August 27, 2016 Enjoy Photography 1 comment
MODUL AUTOMAT
Imagine cu titlu de prezentare

Să nu-ți fie teamă să folosești modul Auto pentru poze, atunci când ești un novice într-ale fotografiei!

Experții în fotografie îți vor sublinia, ori de câte ori vor prinde ocazia, (și au motive întemeiate pentru asta) faptul că nu este deloc ideal să te bazezi pe modul complet automat al camerei foto – știi tu, acel program al camerei ilustrat cu iconiță verde care face viața novicilor mai ușoară, fără bătăi de cap cu n-șpe mii de setări.

De ce?

Deoarece prin folosirea modului automat renunți la tot controlul creativ al fotografiilor și implicit, nu poți obține rezultate la fel de promițătoare ca atunci când apelezi la modul manual, spre exemplu.

Totuși, ce te faci dacă încă nu ești pregătit/ă să treci pe „full-manual” sau dacă pur și simplu camera ta nu are decât modul automat si alte moduri semi-automate precum modul peisaj sau portret?

Vei putea să realizezi poze spectaculoase chiar și cu o lipsă acută de setări avansate?

Desigur!

În general, când te hotărăști să capturezi o imagine, viziunea este aceeași și dacă folosești manual-mode, și dacă folosești auto-mode, diferența constând în cantitatea de lumină și detalii ce o înregistrează camera în cele două moduri.

Dar nu te speria!

Când apelezi la setările automate ale camerei, de fapt, îi permiți camerei tale să surprindă poze cu cele mai bune și intuitive setări de care acest mod poate dispune în condițiile date.

Asta înseamnă că tu îi arăți camerei cadrul ce vrei să-l fotografiezi, iar aceasta decide tot ceea ce este de decis în privința vitezei de declanșare, a sensibilității la lumină (ISO), focus, balansul de alb, dacă să folosească sau nu blițul etc.

Modul automat este cel mai facil și convenabil mod de utilizare al camerei de fotografiat, dar reține că nu este suficient să apeși butonul de declanșare și gata, iată miracolul!
Viziunea fotografică reprezintă peste 50% din rezultatul final!

Însă, până să deții 100% controlul asupra fotografiilor, îți ofer 10 „sfaturi” pentru a reuși să scoți tot ce-i mai bun din modul AUTO, iar ușor, ușor, prin participarea ta activă la următoarele trei module gratuite din cadrul cursului „Enjoy Photography”, dedicat începătorilor, o să ajungi și la acel 100%.
Ai răbdare cu tine însuți și exersează cu ceea ce știi, deții și poți deja.

1) Ține camera nemișcată atunci când faci poze! – Mișcatul camerei (în special datorită tremurului mâinilor) cauzează poze, ai ghicit: mișcate!

Chiar și cea mai mică vibrație poate duce la ratarea cadrului, mai ales în condiții slabe de lumină, deoarece durează nițel mai mult timp pt. ca a ta cameră să-și ia necesarul de lumină pentru a finaliza procesarea imaginii.

Totuși camerele mai nou apărute pe piață au incorporate un stabilizator de imagine care ajută în astfel de cazuri. De asemenea, și obiectivele foto, mai nou apărute, au acest stabilizator de imagine incorporat. Deși stabilizatorul nu este perfect, se simte diferența între clasic (obiective/camere fără stabilizare) și modern (obiective/camere cu stabilizare).

Imagine cu titlu de prezentare
Imagine cu titlu de prezentare: ține camera nemișcată!

2) Folosește un trepied pentru a face poze! – Un trepied este sfânt, iar cel mai ieftin trepied este 69 lei la F64 la data scrierii acestui articol.

Așadar nu este o gaură atât de mare în bugetul tău, ba chiar este mai puțin costisitor decât o noapte petrecută în oraș!

Deci, investește într-un trepied, deoarece acesta te va ajuta foarte mult în păstrarea imaginilor, finale, nemișcate.

Dacă chiar nu îți permiți unul, atunci folosește-te de suporți stabili pe care să poți așeza camera, precum: un morman de cărți, blatul de la bucătărie, o bancă într-un parc sau chiar podeaua / asfaltul.

În condiții de lumină slabă trepiedul sau/și alternativele non-bani ale acestuia îți vor fi cei mai devotați și buni prieteni ai momentului pentru poze reușite.

Imagine cu titlu de prezentare
Imagine cu titlu de prezentare: o cameră pe un trepied.

3) Folosește „self-timer-ul”! – O altă modalitate pentru a evita imaginile mișcate este să folosești self-timer-ul camerei care îți va oferi un răgaz de 2 sau 10 secunde (în funcție de cum îl setezi) să iei mâna de pe cameră atunci când e fixată pe un trepied, (asta ca să nu mai produci vibrații ce ar putea ruina imaginea finală) și astfel să o lași să înceapă procesarea propriu-zisă fără alte interferențe.

Această procedură se mai poate folosi și când vrei să faci o poza de grup sau un selfie și nu are cine să te ajute într-această privință: cele 10 secunde vor fi suficiente să te poziționezi corespunzător în cadru.

Imagine cu titlu de prezentare
Imagine cu titlu de prezentare: self-timer.

4) Bucură-te de magia auto-focusului! – Înainte de a captura o imagine ai nevoie să te focusezi pe subiectul compoziției tale și să pici cu focusul pe acesta.

Cum?

Îndreaptă camera către subiect, apasă declanșatorul până la jumătate, și în timp ce-l ții astfel apăsat, așteaptă confirmarea sonoră (un bip) sau vizuală (niște indicatori verzi de pe LCD) a camerei cum că a focalizat, după care apasă declanșatorul până jos.

Voila! O fotografie este gata. Următoarea, vă rog! 🙂

Dacă nu reușești să focalizezi din prima subiectul, repetă procesul.

Imagine cu titlu de prezentare: Auto-focus VS. Manual-focus
Imagine cu titlu de prezentare: auto-focus VS. manual-focus.

5) Cu zoom sau fără zoom? – În general camerele cu obiective fixe (adică bridge-urile și compactele) se folosesc de un zoom digital pentru a te aduce mai aproape de subiect fără ca tu să te miști din loc, iar camerele care folosesc un zoom optic, au și ele, de asemenea, un zoom digital care trece dincolo de zoom-ul optic.

Când ar trebui să folosești zoom-ul digital?

Niciodată!!

De ce?

Deoarece imaginea rezultată în urma folosirii unui astfel de zoom va fi întotdeauna o imagine slab calitativă, zgomotoasă (cu purici) și, cel mai probabil, mișcată.

Mai bine faci puțină mișcare ca să te apropii de subiect decât să folosești zoom-ul digital pentru a te apropia de acesta.

Imagine cu titlu de prezentare: zoom!
Imagine cu titlu de prezentare: zoom!

6) Folosește-te și de modurile semi-automate! – Camerele, pe lângă modul Auto, pot avea moduri mai avansate precum: Program „P”, Manual „M”, Prioritate diafragmă „A/Av”, Prioritate viteză de declanșare „S/Tv”,  care sunt dedicate fotografilor ce au deja un bagaj de cunoștințe în spate.

Tot aceste camere, mai au și câteva moduri semi-automate, precum: „Peisaj” (ilustrat cu niște munți), „Portret” (ilustrat printr-un chip), „Macro/Prim plan” (ilustrat printr-o floare) etc.

Modurile semi-automate diferă de la cameră la cameră, și acestea sunt moduri pe care orice novice le poate folosi.

Acestea sunt similare cu modul Auto, doar că au niste presetări dedicate: spre exemplu, modul „Peisaj” are rolul de a te scuti de editarea imaginii in vreun program (când te aflii la început de drum fotografic), deoarece intensifică nuanțele de verde și albastru, și astfel îți oferă o imagine mult mai vie, și adesea mai apropiată de nuanțele percepute fizic, de ochii tăi.

7) Folosește și filtrele camerei! – Fiecare cameră are încorporate câteva filtre cu care te poți juca, precum: monocrom, vivid, miniature, toy-camera, fish-eye etc.

Joacă-te cu aceste filtre!

Uneori poți obține o imagine simpatică, fără a apela la postprocesare. Distrează-te și experimentează!

previous arrow
next arrow
Slider

8) Ai grijă la încadrare! – Nu uita să lași subiectul, din poze, să respire și ai grijă să nu-i tai părți componente, din dorința de a te apropria cât mai mult de acesta.

În următorul modul te voi învăța mai multe despre compoziție.

Până atunci, ține cont de aceste două sfaturi, mai înainte amintite.

9) Fotografiază în format JPEG! – Am discutat despre acest aspect în „Lecția 2: Fotografii RAW sau JPEG?”

10) Fotografiază din plăcere și cu plăcere! –

Fotografiază pentru că ești o persoană creativă, iubitoare de frumos și care vrea să împartă această lume frumoasă cu toți cei din jurul tău!

Și… nu uita că cea mai bună cameră foto este cea pe care alegi să o porți cu tine și să o folosești.

Succes și spor la exersat!


PS: ENJOY PHOTOGRAPHY te așteaptă și pe pagina oficială de FACEBOOK, cu fotografii delicioase, zi de zi, chiar  aici!


Apropo, dacă te alături comunității Enjoy Photography, primești un e-book gratuit și rămâi, totodată, la curent cu noutățile de pe website.

SUPER! MĂ ALĂTUR COMUNITĂȚII! 🙂

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

1 Comment on “Lecția 5 – Modul Auto pentru poze?

Leave a Reply