Lecția 2 – Fotografii RAW sau JPEG?

August 7, 2016 Enjoy Photography 2 comments

Salutare!

Astăzi am să îți vorbesc de tipurile de fotografii pe care un aparat foto le poate reproduce, și anume: fotografii RAW sau/și JPEG.

Dar înainte, vreau să te felicit că ai ales să intri în economiile tale și să cheltui o mică sau mai mare avere pe un aparat de fotografiat.

Deci… FELICITĂRI! 🙂

Acum, pe lângă noua ta jucărie, o să te lovești și de alte noutăți: aparatul vine la pachet cu mai multe butoane, rotițe și meniuri decât (poate) te-ai fi așteptat, iar manualul însoțitor în „n-șpe” limbi străine printre care și limba română, este mult prea stufos și tehnic pentru bagajul tău actual de cunoștințe.

NICI O GRIJĂ! ENJOY PHOTOGRAPHY ESTE AICI, PENTRU TINE, CU EXPLICAȚII DE LA A la Z!

Pentru că încă nu vreau să țes detalii întortocheate în privința primilor tăi pași în fotografie, nu de alta, dar nu vreau să te plafonezi de la bun început, am să las deoparte analiza fiecărui buton în parte și am să-ți etalez patru pași esențiali pe care este ideal să-i urmezi încă de la prima ta utilizare a aparaturii foto:

1 – PORNEȘTE APARATUL

2 – DĂ-L PE MODUL AUTO

3 – APASĂ BUTONUL DECLANȘATOR

4 – TRAGE FOTOGRAFII JPEG

Imagine cu titlu de prezentare
Imagine cu titlu de prezentare: fotografii

POFTIM? CUM? ASTA-I TOT??

Bineînțeles că asta nu este tot!  Dar este tot ce trebuie să știi atunci când iei, pentru prima oară, în mână un aparat de fotografiat cu intenția de a face fotografii într-o viziune nouă și transcedentală.

Dacă o să îți spun trage fotografii RAW, crezi că îți va fi folositor? Până la urmă ce reprezintă acest RAW și acest JPEG?

Dacă ar fi să iau traducerea mot-a-mot, ar fi ca în bucătăria raw: adică crud, neprocesat, brut!

Astfel, fotografia RAW reprezintă un fișier brut, o materie primă provenită direct de pe senzorul aparatului foto, denumită „negativ digital”.

Așadar, formatul Raw nu este întocmai o fotografie ci doar un ingredient fotografic, care va trebui ulterior procesat în programe speciale, dedicate.

Aceste programe au capacitatea de a decoda fișierul respectiv, căci da, nu toate programele pot citi fotografii Raw. Tocmai de aceea acest tip de format nu se adresează, din punctul meu de vedere, începătorilor în fotografie.

Totuși alegerea finală îți aparține. Tu alegi cu ce să ocupi memoria hardului tău fie cu fotografii RAW fie JPEG. Reține doar că un fișier RAW ocupă în jur de 30MB din spațiu, pe când un JPEG doar vreo 7 MB.

Nu o să intru acum în mai multe detalii.

Tot ceea ce este ideal să reții este faptul că aceste fisierele Raw sunt pentru cei care aleg să postproceseze imaginea, adică pentru fotografii care nu sunt la primul lor pas în lumea foto și care dețin ceva cunoștințe de prelucrare foto. 

ȘI FOTOGRAFIILE JPEG? ACESTEA CE SUNT? CU CE SE MĂNÂNCĂ?

Formatul JPEG este oarecum opusul formatului RAW!

JPEG, este un format standard ce poate fi citit de orice program dedicat. De asemenea, el suferă anumite comprimări și prelucrări direct în aparatul de fotografiat, așa cum crede aparatul de cuviință, astfel încât să-ți ofere un rezultat final frumos finisat: cu un anumit contrast și o anumită saturație, cu sharpness (claritate)… ce să mai:  numai bun de imprimat pe hârtie sau de distribuit pe paginile de socializare.

Aș putea spune că în cazul fotografiilor JPEG, postprocesarea (editarea) o face aparatul, așa cum poate și a fost setat din fabrică să o facă, iar în cazul celor Raw, postprocesarea o face fotograful așa cum a învățat/descoperit și la un nivel direct proporțional cu profesionalismul lui.

Imagine cu titlu d eprezentare
Imagine cu titlu de prezentare

AȘADAR CE FOTOGRAFII ALEGI? JPEG SAU RAW?

În primul rând, înainte să iei această decizie, intră în setările aparatului tău și vezi dacă are ambele opțiuni incluse, deoarece, multe aparate, în mod special cele compacte și bridge-urile, nu au incluse și formatul RAW.

Dar, dacă ți-ai achiziționat un aparat mai sofisticat precum un DSLR sau un mirrorless, atunci, va trebui să modifici, cum crezi tu de cuviință, formatul viitoarelor tale fotografii în JPEG sau RAW.

Totuși, insist, ca primele tale fotografii să fie JPEG — fine&large — chiar dacă ulterior, după ce vei dobândi noi cunoștințe, vei avea chef, poate, să prelucrezi o parte din pozele tale.

(Nu-ți face griji, vei putea să postprocesezi și fotografii Jpeg, chiar dacă nu la același nivel cu cele Raw.)

De ce fotografii JPEG?

Pentru că îți garantez că primele tale fotografii vor fi un fiasco total și nu vei avea prea multe postprocesări de efectuat.

Cum adică fiasco total?

Atunci de ce să mă mai deranjez?

Pentru că merită! Pentru că acest deranj este singura ta șansă să treci de la dezastru la fotograf!

De aceea am spus că primii și cei mai importanți pași sunt: pornește aparatul, pune-l pe auto și apasă butonul declanșator!

La început chiar dacă ai viziune fotografică, o să ratezi: fie încadrarea, fie focalizarea, fie o să ai fotografii prea zgomotoase (cu granulație în ele – mai ales seara și noaptea), fie o să ai fotografii supraexpuse (prea luminoase), fie subexpuse (prea întunecate), fie o să te aproprii prea mult de subiect și o să îi tai din membre, din cap sau/și din alte părți ale corpului ș.a.m.d.

Chiar și primele mele imagini au fost un dezastru, așadar, nu te descuraja!

Și tocmai, ca să te încurajez, iată și câteva fotografii de la începuturile mele:

2006-01-19
2006-01-19
2009-08-21 (16)
2009-08-21 (16)
2009-04-10 (12)
2009-04-10 (12)
2009-04-10 (11)
2009-04-10 (11)
2007-NOV-DEC (5)
2007-NOV-DEC (5)
2007-NOV-DEC (4)
2007-NOV-DEC (4)
2007-NOV-DEC (6)
2007-NOV-DEC (6)
2008-06-09
2008-06-09
previous arrow
next arrow

Cum spuneam în lecția precedentă, primii pași în fotografie, nu te fac, în mod intrinsec, un fotograf desăvârșit.

Ca să ajungi acolo, ai de parcurs un drum puțin anevoios la început, dar tare frumos.

Cu cât înaintezi pe acest drum vei descoperi, atunci când vei privi în urmă, cât de mult ai evoluat.

Și ca să te încurajez din nou, îți ofer și exemple de mici succese din evoluția fotografică proprie, de la începuturile mele, încă de când nu știam că există pe piața asta DLSR-uri, dinainte să apară mirrorless-urile pe piață și de pe vremea când aparatul meu compact trăgea doar fotografii JPEG.

Cu un compact Sony DCS W35 - Aprilie 26, 2008
Cu un compact Sony DSC W35 – Aprilie 26, 2008
Cu un compact Sony DCS W35 - Aprilie 26, 2008
Cu un compact Sony DSC W35 – Aprilie 26, 2008
Cu un compact Sony DCS W35 - Mai 10, 2008
Cu un compact Sony DSC W35 – Mai 10, 2008
Cu un compact Sony DCS W35 - Mai 10, 2008
Cu un compact Sony DSC W35 – Mai 10, 2008
Cu un compact Sony DCS W35 - August 21, 2008 @ Zoo Brașov
Cu un compact Sony DSC W35 – August 21, 2008 @ Zoo Brașov
Cu un bridge Fujifilm S9600 - Martie 31, 2009
Cu un bridge Fujifilm S9600 – Martie 31, 2009
Cu un bridge Fujifilm S9600 - August 21, 2009 @ Cheile Râșnoavei
Cu un bridge Fujifilm S9600 – August 21, 2009 @ Cheile Râșnoavei
Cu un compact Sony DCS W35 - Noiembrie 3, 2009
Cu un compact Sony DSC W35 – Noiembrie 3, 2009

Și pentru că viziunea fotografică se modifică odată cu propria-ți evoluție, îți arăt și două exemple de diferențe dintre JPEG-ul original și postprocesare (dar ține minte că astea vin în timp, abia după ce parcurgi o bunicică parte din drumul ce ți se așterne în față):

Înainte de postprocesare
Înainte de postprocesare
După postprocesare
După postprocesare în Photoscape și Lightroom
Înainte de postprocesare
Înainte de postprocesare
După postprocesare
După postprocesare în Lightroom și Exposure

Și cam asta ar fi cu lecția de astăzi. Dacă ai întrebări sau nelămuriri, adresează-le într-un comentariu mai jos, și îți voi răspunde în cel mai scurt timp posibil.

SUCCES ȘI SPOR LA EXERSAT!


PS: ENJOY PHOTOGRAPHY te așteaptă și pe pagina oficială de FACEBOOK, cu fotografii delicioase, zi de zi, chiar  aici!


Apropo, dacă te alături comunității Enjoy Photography, primești un e-book gratuit și rămâi, totodată, la curent cu noutățile de pe website.

SUPER! MĂ ALĂTUR COMUNITĂȚII! 🙂

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 Comments on “Lecția 2 – Fotografii RAW sau JPEG?

  1. Superba pozele Sony DSC W35 – Aprilie 26, 2008( picaturi de roua, apa, etc), Sony DSC W35 – Aprilie 26, 2008 si Sony DSC W35 – Mai 10, 2008

Leave a Reply