Lecția 3 – Compoziția: „Regula Treimilor”

September 24, 2016 Enjoy Photography No comments exist
Imagine cu titlu de prezentare: „Regula treimilor în fotografie”
Imagine cu titlu de prezentare: „Regula treimilor în fotografie”

Conceptul de „regulă” ni se face cunoscut încă de când suntem mici copii: acasă, la școală, în societate, etc. și ne urmărește până la sfarșitul vieții.

Regulile, se presupune că au rol de ghidare și de menținere a ordinii și păcii, daruneori „regulile sunt făcute pentru a fi încălcate”

Ei bine, dacă tot vorbim de încălcarea regulilor, acest act vandalistic are prioritate în domeniul artistic. Dar ca să poți încălca o regulă, mai întâi trebuie să cunoști acea regulă.

Așadar, astăzi aleg să îți prezint o regulă compozițională de bază în fotografie, și anume „Regula treimilor”. Aceasta este una dintre cele mai cunoscute reguli și este aplicată atât de amatori cât și de profesioniști.

Dar înainte de a te învăța ce presupune această regulă, citește (dacă nu ai făcut-o deja) lecția despre ce înseamnă „Compoziția fotografică” de aici, și cea despre „Lumina în fotografie” de aici. Îți vor fi de folos și se vor lega de subiectul de azi! 😉

Ce reprezintă Regula Treimilor?

„Regula treimilor” este o regulă ce dictează felul în care poți compune o imagine astfel încât să obții un produs final plăcut din punct de vedere estetic, în cel mai simplu mod posibil.

Principiul pe care se bazează această regulă este împărțirea cadrului în nouă părți egale prin trasarea a două linii verticale (imaginare, nu cu creionul) astfel încât să obții trei secțiuni egale ale cadrului. Apoi, procedezi aidoma și pe orizontală. Astfel obții cele nouă pătrate egale ale cadrului.

Bine, acum dacă nu te descurci cu imaginația ca la carte, nu este panică: sunt multe aparate de fotografiat pe lumea asta care fac această împărțire pentru tine, printr-un „grid” al ecranului. Tot ce trebuie să faci este să-l activezi din setările aparatului, iar dacă nu beneficiezi de acest „grid” din aparat (ceea ce este puțin probabil), încearcă să-ți împarți vizual în trei părți ecranul atât pe verticală cât și pe orizontală, așa cu aproximație. Te va ajuta mult în compoziție.

Bun, revenim.

Și ce-i cu liniile astea?

„Regula treimilor” susține, o în primul rând, ideea că subiectul trebuie încadrat la intersecția celor patru linii, într-unul din cele patru puncte de intersecție.

Imagine cu titlu de prezentare: Regula treimilor reprezentată la intersecția a două puncte din cele patru.
Imagine cu titlu de prezentare: Regula treimilor reprezentată la intersecția a trei linii, în partea superioară cadrului.
Imagine cu titlu de prezentare: Regula treimilor reprezentată, practic, la intersecția a două din cele patru puncte de intersecție.
Imagine cu titlu de prezentare: Regula treimilor reprezentată la intersecția a trei linii, în partea inferioară a cadrului.

În al doilea rând, această regulă te îndeamnă să plasezi punctul de interes din fotografia ta fie în partea superioară, fie în partea inferioară a cadrului pe un raport de 1:2 (o treime : două treimi)

Aici cerul ocupa 2/3 din cadru, iar lacul 1/3.
Imagine cu titlu de prezentare: Exemplu de raport 1:2 în regula treimilor – aici cerul ocupă 2/3 din cadru (partea superioară), iar lacul 1/3 (partea inferioară), punctul de focus desfășurându-se în partea superioară a cadrului.
Aici cerul ocupa doar 1/3 din cadru, iar restul elementelor de interes 2/3 din cadru.
Imagine cu titlu de prezentare: Exemplu de raport 1:2 în regula treimilor – aici cerul (partea superioară a cadrului) ocupă doar 1/3 din cadru, iar restul elementelor de interes 2/3 din cadru (partea inferioară a cadrului) De asemenea, subiectul principal se află la intersecția a două linii (partea dreapta-jos / inferioară a imaginii).

Și nu în ultimul rând, „Regula treimilor” te îndeamnă să plasezi punctul de interes  / subiectul din fotografia ta în partea stângă sau dreaptă a cadrului, urmărind același raport de 1:2 menționat puțin mai sus.

Imagine cu titlu de prezentare: Exemplu de raport 1/2 - subiectul ocupă în partea stângă 1/3 din cadru, iar restul de 2/3 este dedicat fundalului.
Imagine cu titlu de prezentare: Exemplu de raport 1:2 – subiectul ocupă în partea stângă 1/3 din cadru, iar restul de 2/3 (partea dreaptă) este dedicat elementelor complementare cadrului.
Imagine cu titlu de prezentare: Exemplu de raport 1/2 - subiectul ocupă în partea dreaptă 1/3 din cadru, iar restul de 2/3 (partea stângă) este dedicat elementelor complementare cadrului.
Imagine cu titlu de prezentare: Exemplu de raport 1:2 – subiectul ocupă în partea dreaptă 1/3 din cadru, iar restul de 2/3 (partea stângă) este dedicat elementelor complementare cadrului.

Desigur, această regulă este versatilă, poți plasa subiectul atât la intersecția liniilor cât și pe una din liniile de intersecție.

Joacă-te, experimentează și nu uita că singurul principiu cu care „Regula treimilor” nu este de acord este: „să plasezi subiectul în centrul cadrului compozițional.”

Imagine cu titlu de prezentare: aici subiectul principal este plasat pe linia verticală din dreapta și la punctele de intersecție din treimea din dreapta, restul de 2/3 din stânga cadrului fiind constituit de elemente complementare.
Imagine cu titlu de prezentare: aici subiectul principal este plasat pe linia verticală din dreapta și la intersecția liniilor din treimea din dreapta-sus, restul de 2/3 din stânga cadrului fiind constituit de elemente complementare.
Imagine cu titlu de prezentare: aici subiectul principal este plasat pe linia verticală din dreapta și la punctele de intersecție din treimea din dreapta, restul de 2/3 din stânga cadrului fiind constituit de elemente complementare.
Imagine cu titlu de prezentare: aici subiectul principal este plasat în partea inferioară a cadrului, la intersecția a trei linii. De asemenea cadrul este împărțit în trei: subiectul principal (treimea inferioară), pădurea (subiect secundar – a doua treime), și cerul (treimea superioară a cadrului).
Imagine cu titlu de prezentare: aici subiectul principal este plasat pe linia verticală din dreapta și la intersecția liniilor din treimea din dreapta (sus), restul de 2/3 din stânga cadrului fiind constituit de elemente complementare.
Imagine cu titlu de prezentare: aici subiectul principal este plasat la începutul liniei verticale din dreapta și la intersecția liniilor din treimea din dreapta-sus, restul de 2/3 din stânga cadrului fiind constituit de elemente complementare.

De asemenea, un truc interesant în respectarea regulii treimilor, ține de statistică. Se pare că specialiștii, conform unui studiu, au aflat că fotografia se citește precum o carte: de la stânga la dreapta și de sus în jos. Așadar, ei au descoperit că privirea asupra unei imagini stagnează cel mai mult (41%) în partea stângă-sus.

Deci, dacă vrei să menții privitorul cât mai mult timp atent asupra fotografiei tale, și această statistică îți sare în ajutor.

Imagine cu titlu de prezentare: staistica privind „regula treimilor”.
Imagine cu titlu de prezentare: statistica privind „regula treimilor”.

Ei bine, așa cum spuneam mai devreme, regulile (uneori, mai) sunt făcute și pentru a fi încălcate, dar dezvoltăm subiectul dățile viitoare. Până atunci exersează, exersează, exersează Regula treimilor!

SUCCES!!


PS: ENJOY PHOTOGRAPHY te așteaptă și pe pagina oficială de FACEBOOK, cu fotografii delicioase, zi de zi, chiar  aici!


Apropo, dacă te alături comunității Enjoy Photography, primești un e-book gratuit și rămâi, totodată, la curent cu noutățile de pe website.

SUPER! MĂ ALĂTUR COMUNITĂȚII! 🙂

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply