Să înțelegem triunghiul expunerii.

January 27, 2018 Enjoy Photography No comments exist

 


Salutare!

Astăzi, îți voi vorbi despre triunghiul expunerii: ce este și ce rol joacă în fotografie.

Acum că am discutat despre apertură (aici), de viteza de declanșare (aici) și de valoarea ISO (aici), este timpul să îți vorbesc despre triunghiul expunerii, care nu reprezintă nimic altceva decât relația magică dintre aceste elemente.  Aceste trei elemente își adună forțele și lucrează împreună pentru a aduna și capta cantitatea de lumină necesară în vederea obținerii unei expuneri corecte ale fotografiei.

(Pentru a înțelege mai bine ce înseamnă o expunere corectă, te rog să (re)citești „Lecția 6 – Histograma și expunerea în fotografie”, pe care o regăsești aici.)

Imagine cu titlu informativ.

Desigur, pentru orice fotografie există o singură expunere corectă din punct de vedere tehnic. Cu toate acestea, există zeci, chiar sute de combinații ce le poți realiza între apertură – viteza de declanșare – ISO, combinații care pot fi folosite pentru a crea expunerea respectivă. Combinațiile acestea pe care le alegem, depind viziunea artistică pentru acea fotografie. Totuși, pentru moment, hai să vedem, prin exemple, cum se comportă aceeași expunere folosind diferite setări pentru fiecare expunere in parte:

Exemplul 1:

Imagine cu titlu informativ: pentru ca s-au folosit timpi lungi de expunere in toate cele trei imagini, a fost necesar să folosesc un trepied.

Exemplul 2:

Imagine cu titlu informativ: aici valoarea ISO rămâne constantă, doar apertura și viteza de declanșare suferind modificări.

IMPORTANT: În triunghiul expunerii, pentru orice expunere dată, dacă una dintre cele trei variabile se modifică, trebuie să ajustezi încă una sau chiar celelalte două, în direcția opusă. De exemplu, dacă ai decis să micșorezi viteza obturatorului cu două opriri, va trebui să mărești apertura sau valoarea ISO cu două opriri. De asemenea, poți schimba atât diafragma cât și ISO cu o singură oprire cu același efect.

Imagine cu titlu informativ: triunghiul expunerii și cum influențează apertura, viteza de declanșare și ISO-ul imaginea ta finală.

SFAT: În fotografie, atunci când lumina nu este tocmai cea mai ideală, în loc să micșorezi viteza de declanșare, mai bine ridici valoarea ISO. De ce? Deoarece e de preferat ca mai degrabă să ai imagini mai zgomotoase decât imagini mișcate!

Și  acestea fiind spuse, închei aici cu lecția despre triunghiul expunerii.
Dacă ai întrebări adresează-le în secțiunea comentarii și voi răspunde cu mare drag la ele.

Mulțumesc pentru timpul tău.
Nu uita de like și share dacă ai găsit util acest articol. Mă va ajuta în demersul meu și îmi va aduce o mare bucurie.

Pe data viitoare!

The end!


PS: ENJOY PHOTOGRAPHY te așteaptă și pe pagina oficială de FACEBOOK, cu fotografii delicioase, zi de zi, chiar  aici!


Apropo, dacă te alături comunității Enjoy Photography, primești un e-book gratuit și rămâi, totodată, la curent cu noutățile de pe website.

SUPER! MĂ ALĂTUR COMUNITĂȚII! 🙂

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply